Доросли до чемпіонів

25.10.2012
Доросли до чемпіонів

Після виграшу Кубка УЄФА президент «Шахтаря» Рінат Ахметов не раз повторював, що наступним орієнтиром його команди є перемога в Лізі чемпіонів. І «гірники» планомірно рухаються до цієї мети. У сезоні 2010/11 «помаранчево–чорні» вийшли до чвертьфіналу Суперліги, щоправда, наступний цикл завершили провалом. Зате гра підопічних Мірчи Луческу в поточному розіграші ЛЧ, особливо в позавчорашньому матчі проти «Челсі», дає підстави занести донеччан до числа фаворитів турніру.

Рахунок матчу — 2:1 — ніби не дуже промовистий, але за грою «шахтарі» виглядали ледь не на голову вище за гостей. Голевих моментів біля воріт «Челсі» було створено близько десятка, і лише блискуча гра голкіпера Петра Чеха врятувала іменитих «аристократів» від розгрому.

«Ми продемонстрували чемпіонську гру», — заявив після матчу капітан «Шахтаря» Даріо Срна. — Україна повинна пишатися нашою командою». І справді, так легко й упевнено грати проти грандів європейського футболу, як це вийшло у «гірників» на переповненій «Донбас–арені», вітчизняним командам давно не вдавалося.

«Ми вже дозріли до перемог над такими суперниками, як «Челсі», — говорив Мірча Луческу перед матчем. І провідні європейські букмекери робили ставку на «Шахтар», визначаючи для перемоги українського клубу коефіцієнт 2,2, тоді як для лондонців — 3,4.

Для тих, хто забув, нагадаємо, що «аристократи» — чинні переможці Ліги чемпіонів. Щоправда, дехто з футбольних експертів називав той весняний успіх випадковістю, а гру, яку демонстрували підопічні Ді Маттео на шляху до тріумфу, — антифутболом. Однак ці ж «антифутболісти» нині є лідерами англійської прем’єр–ліги і зі старту нового сезону не мали в пасиві жодної поразки. Виходить, саме «Шахтар» перервав тривалу безпрограшну серію «Челсі», продемонструвавши, за словами Луческу, чи не найкращу гру у своїй новітній історії.

Перебіг матчу визначив швидкий гол, забитий господарями на третій хвилині. Комбінація бразильських «гірників» прорізала оборону «синіх» і завершилася точним діагональним ударом Алекса Тейшейри. Лондонці, які більшу частину матчів попередньої Суперліги провели в захисному стилі, були змушені відкритися й частіше атакувати. Тоді як «гірники» теж не засиджувалися позаду, а сповна використовували швидкість та винахідливість своїх бразильців. Ті із завидною регулярністю тривожили Чеха й на початку другого тайму подвоїли рахунок. «Ми заслужили перемогу. Вона могла бути більш упевненою, однак Чех сьогодні творив чудеса в «рамці», — відзначив румунський тренер чемпіонів України.

За великим рахунком, марнотратство донеччан могло вилізти їм боком, проте того вечора все завершилося згідно із футбольною логікою. Перемогу відсвяткували ті, хто більше її заслужив. Хоча, пропустивши під завісу від 21–річного бразильського хавбека «синіх» Оскара, «гірники» змусили похвилюватися своїх уболівальників. Однак уже невдовзі стан напруженого очікування змінився на море «помаранчево–чорної» радості під звуки гімну «Шахтаря».

На тлі такого карнавалу власник «Челсі» Роман Абрамович, який особисто прибув до Донецька підтримати свою команду, залишав VIP–ложу «Донбас–арени» похмурим та невеселим. Уже менш ніж за годину йому «стукнуло» 46 років. Як і обіцяв товариш Абрамовича Рінат Ахметов, «Шахтар» зробив усе, щоб «Челсі» не привітав свого президента з днем народження перемогою.

 

ПРЯМА МОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Це, напевно, одна з найбільш видовищних наших ігор за останній час. Результат підтверджує, що ми ростемо, і наша молодь міцніє і грає все впевненіше. Добре підготувалися до матчу, вивчили слабкі й сильні сторони суперника. Сьогоднішній «Челсі» сильніший за той, який виграв Лігу чемпіонів. Від цього наша перемога ще вагоміша.

 

Роберто Ді Маттео,
головний тренер «Челсі»:

— Швидкий гол у такій грі надзвичайно важливий. У другому таймі ми постаралися зібратися, виглядали краще, але пропустили другий м’яч. Ми були вимушені йти вперед великими силами, і це не кращим чином позначилося на нашій грі. Психологічно ми були підготовлені добре, але багато що нам не вдалося.

 

...І ПРО ОСОБИСТЕ

Позавчора на поле «Донбас–арени» вийшли троє англійців, котрі в червні брали участь у скандальному матчі Євро–2012 проти збірної України. І захисник Джон Террі, даючи автографи та коментарі українським журналістам, залишився непохитним: у тому епізоді, коли він вибивав м’яч з воріт після удару Марко Девича, голу не було. Принаймні так вважає Террі. А Девич тим часом так і лишився в запасі.

Ще одним цікавим нюансом у донецько–лондонських стосунках є історія з можливим переходом Вілліана в «Челсі». Сам бразилець хотів і досі хоче переїхати з «Шахтаря» до стану «аристократів», однак улітку клуби не змогли сторгуватися щодо цього. Британці й тепер хочуть бачити Вілліана в себе. Натякаючи на це, один із лондонських газетярів після матчу подарував Вілліану футболку «Челсі» зі знаком запитання замість номера.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3–й тур (матчі вівторка)

Група Е. «Нордшелланд» (Данія) — «Ювентус» (Італія) — 1:1 (Бекманн, 50 — Вучинич, 81)

«Шахтар» (Україна) — «Челсі» (Англія) — 2:1

Голи: Тейшейра, 3; Фернандіньйо, 52 — Оскар, 88

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Гюбшман, Фернандіньйо, Тейшейра (Ілсіньйо, 82), Мхітарян, Вілліан (Коста, 88), Адріано

«Челсі»: Чех, Іванович, Луїс, Террі, Е. Коул, Мікель, Рамірес, Х. Мата, Лемпард (Азар, 18), Оскар, Торрес (Старрідж, 70)

Попередження: Кучер, 67; Гюбшман, 86 — Е. Коул, 22; Луїс, 80

Суддя: Скоміна (Словенія)

Донецьк. «Донбас–арена». 51 490 глядачів

Турнірне становище: «Шахтар» — 7, «Челсі» — 4, «Ювентус» — 3, «Нордшелланд» — 1.

Група F. «Лілль» (Франція) — «Баварія» (Німеччина) — 0:1 (Мюллер, 20 (пен.)), БАТЕ (Білорусь) — «Валенсія» (Іспанія) — 0:3 (Сольдадо, 45 (пен.), 55, 69).

Турнірне становище: «Валенсія», БАТЕ, «Баварія» — 6, «Лілль» — 0.

Група G. «Спартак» (М, Росія) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:1 (Каріока, 3; Жардел, 43 (у свої ворота) — Ліма, 33), «Барселона» (Іспанія) — «Селтік» (Шотландія) — 2:1 (Іньєста, 45; Альба, 90+4 — Самарас, 18).

Турнірне становище: «Барселона» — 9, «Селтік» — 4, «Спартак» — 3, «Бенфіка» — 1,

Група H. «Манчестер юн.» (Англія) — «Брага» (Португалія) — 3:2 (Ернандес, 25, 75; Еванс, 62 — Алан, 2, 20), «Галатасарай» (Туреччина) — «ЧФР Клуж» (Румунія) — 1:1 (Їлмаз, 77 — Нункеу, 19 (у свої ворота); вилучення: Агіррегарай, 28 («Ч»)).

Турнірне становище: «МЮ» — 9, «ЧФР Клуж» — 4, «Брага» — 3, «Галатасарай» — 1.

 

А ІНШІ ЯК?

Якщо «Челсі» не вдалося піднести своєму президентові на день народження перемогу в Лізі чемпіонів, то інша англійська команда — «Манчестер юнайтед» — знайшла можливість переможно привітати Уейна Руні з 27–річчям. Руні, так само як і «начальник Чукотки» Роман Абрамович, з’явився на світ 24 жовтня. Напередодні своїх уродин у матчі проти «Браги» він був малопомітний. А головним героєм захопливого поєдинку на «Олд Траффорд» став мексиканець Хав’єр Ернандес. У нинішньому сезоні Чічаріто доволі рідко виходить в «основі», однак позавчора свій шанс використав сповна — зробивши «дубль», приніс «червоним дияволам» третю перемогу в групі, хоча по ходу зустрічі господарі поступалися 0:2. «Мої футболісти починають грати, лише коли пропускають гол», — констатував тренер манчестерців Алекс Фергюсон.

Як і «МЮ», стовідсотковий результат має «Барселона». Щоправда, перемогу над «Селтіком» каталонці вирвали лише в останній атаці. «Суперник майже не створював моменти, віддаючи перевагу захисту своїх воріт і збереженню нічийного рахунку. Але ми награли на переможний гол ще задовго до останньої хвилини», — прокоментував гру на «Камп Ноу» керманич «Барси» Тіто Віланова.

Московський «Спартак» узяв три очки після двох стартових поразок. У грі з «Бенфікою» підопічні Уная Емері забезпечили собі переможний результат у першій половині зустрічі, після чого стіною стали на його захист і таки дотерпіли — 2:1. Слід відзначити, що «орли» — лідери португальської першості — лише в третьому турі змогли забити свій перший м’яч на груповому етапі.

Третій ігровий день Суперліги став нещасливим для команди–сенсації з Борисова. БАТЕ, який у попередньому турі переграв «Баварію», не зміг розвинути успіх і був битий «Валенсією» — 0:3. За словами півзахисника Олександра Володька, гру з іспанцями зламало суперечливе пенальті, яке господарі отримали наприкінці першого тайму.