Утриматися на плаву

17.10.2012
Утриматися на плаву

Щоб залишитися в дивізіоні 1Б КЄН, українцям слід уберегтися від останнього місця. Фото з сайту Федерації регбі України.

«Немає грошей — немає меду», — кажуть американці. Схожа картина спостерігається в українському регбі. «На жаль, економічні труднощі Федерації регбі України змусили нас припинити співпрацю з грузинським спеціалістом (який очолював національну збірну з регбі–15) Зазою Лежавою. Жодних претензій у нас немає. Він — фахівець дуже високого класу, і його кваліфікація не підлягає сумніву. Проте фінансова сторона не дозволяє нам продовжити контракт із Зазою», — пояснив кадрові перестановки на чолі збірної президент ФРУ Владислав Булгаков.

Тепер «синьо–жовтими» опікуватиметься технічний директор ФРУ Олег Залізний. 20 жовтня збірна проведе перший поєдинок у новому розіграші Кубка європейських націй. Щоправда, тепер, на відміну від минулого сезону, українці змагатимуться в нижчій за рангом лізі — 1Б.

За словами Булгакова, враховуючи бідність Федерації, перед збірною планку високо не піднімають. «Тренерський штаб національної команди має виконати два завдання. Перше — Україна не повинна опуститися з дивізіону 1Б до 2А. І друге — зростання кількості та якості гравців збірної. На даний момент в обоймі команди 30 регбістів, а треба, щоб було шістдесят».

Нагадаємо, що в попередньому розіграші КЄН українська команда, яку очолював Лежава, посіла в дивізіоні 1А останнє місце, вигравши лише один матч із десяти.

Підготовку до старту нової єврокампанії, де нашими суперниками стануть поляки, чехи, молдавани, німці та шведи, вітчизняні регбісти днями почали в Одесі на тренувальній базі українського віце–чемпіона — «Кредо–1963».

Попри свій «срібний» статус, саме одесити мають найбільше представництво у збірній — 13 гравців. Кольори семиразового чемпіона країни, харківського «Олімпу», представляють 11 виконавців. Загалом, Залізний викликав на збір 37 чоловік. Перед початком тренувань хлопці пройшли тест на витривалість, за підсумками якого окреслився ударний кулак колективу. «Готуватися до матчу зі шведами будуть 25 осіб, однак решту спортсменів, серед яких багато молоді, ми не відправили назад у клуби, а дали їм шанс підвищити свої фізичні кондиції до наступного поєдинку з німцями», — розповів «УМ» в. о. головного тренера. Обидва стартові поєдинки «синьо–жовті» проведуть у гостях, тоді як матч проти чехів — останній у календарному році — 17 листопада в Дніпропетровську.

Щодо чемпіонату України, то більшій частині команд суперліги залишилося провести по два матчі. На відміну від попередніх років, коли чемпіонський титул розігрувався в серії «плей–оф», цього разу «золото» відійде найсильнішій команді за підсумками «регулярки». Хоча наразі першим у таблиці йде «Кредо», за втраченими очками лідирує «Олімп», який, очевидно, і виграє свою восьму чемпіонську «корону». n