Заокеанський фактор

17.10.2012
Заокеанський фактор

Руслан Федотенко (ліворуч) на вкиданні у грі в Омську. Фото з сайту ХК «Авангард».

Результати «Донбасу» в дебютному сезоні в Континентальній хокейній лізі нагадують пересування команди по неосяжних просторах Росії та Східної Європи. То зліт, то посадка — такий принцип прослідковується в грі донеччан, які чергують перемоги з поразками, і «приземляються» точно не рідше, ніж злітають. У такому режимі підопічні Юліуса Шуплера «працюють» уже 11 матчів.

 

«Краще б виграла команда...»

Чотириматчеве виїзне турне «Донбас» почав у суботу мінімальною перемогою над подольським «Витязем». А позавчора «червоно–чорні» зазнали поразки від «Авангарду» — 1:2. Команда Омська — чемпіон Росії 2004 року, срібний призер минулої першості. Перемогу «яструбам» приніс білоруський новачок Сергій Костіцин, який прибув із «Нешвілла» і в чотирьох поєдинках у складі омичів закинув чотири шайби.

Українська команда вже звично провалила перші два періоди, а коли «прокинулася», ігровий час наближався до завершення. Єдине, на що вистачило донеччан, — так це на дебютний гол нашого «енхаелівця» Руслана Федотенка, якому асистував росіянин Євген Бєлухін. «Звичайно, задоволений тим, що закинув першу шайбу, але краще б виграла команда. Вже звикаю до цих майданчиків, до стилю гри», — поділився враженнями Федот. Його партнер по першій трійці форвардів, ще один представник НХЛ Олексій Понікаровський відкрив лік своїм шайбам за «Донбас» минулого четверга, у матчі з мінським «Динамо». Тоді донеччани теж програли.

Федот і Поні в КХЛ лише до грудня?

Що ж до Національної хокейної ліги, яка суттєво підсилила і «Донбас», і КХЛ загалом, то вчора минув рівно місяць, як там почався локаут. І керівництво Ліги та профспілка гравців досі не приступили до розв’язання фінансового конфлікту, що гальмує підписання нового колективного договору. Власники клубів не хочуть віддавати гравцям більшу частину прибутків, а хокеїсти не поспішають погоджуватися на урізання зарплати.

«Гравцям дуже пощастило, що в них хороші зарплати і вони заробляють мільйони доларів. Водночас має бути розуміння того, що вони не можуть заробляти більше, ніж власники клубів», — такий погляд на ситуацію знаменитого в минулому канадського форварда Гі Лефлера.

Як вважає відомий агент Алан Уолш, локаут — це чітко спланована акція босів НХЛ задля поділу фінансового пирога на свою користь. «Більшості людей зрозуміло, що Ліга планувала цей локаут завчасно. НХЛ не зробила жодної серйозної спроби підписати договір до того, як оголосити локаут. Керівники в НХЛ розуміють, що отримають набагато вигідніші угоди, коли трохи потримають хокеїстів без роботи», — заявив Уолш.

Утім не всі майстри найшвидшої гри сидять склавши руки. Багато європейських «енхаелівців» переїхали до КХЛ, отримавши дуже непогані контракти. На перших ролях — Малкін, Овечкін, Дацюк, Ковальчук, Радулов, Гончар... При цьому фінський легіонер «Сибіру» Йорі Лехтеря, один із найкращих бомбардирів КХЛ (на його рахунку 17 очок за системою «гол+пас») зауважує: «Звичайно, що гравці з НХЛ підвищують рівень Континентальної хокейної ліги. Упродовж кількох місяців пограти проти головних російських зірок — це чудово й цікаво. Але тільки кілька місяців. А потім буде краще, якщо вони повернуться в НХЛ».

Цікаво, що за океаном далеко не всі хочуть, аби «євролегіонери» поверталися назад, до Америки. «Давайте дозволимо європейцям залишатися у себе, це дасть більше можливостей для канадців, для гравців із провінції Квебек», — пропонує Гі Лефлер.

Наразі невідомо, коли почнеться 96–й сезон НХЛ і чи почнеться взагалі. Легендарний Уейн Грецьки прогнозує закінчення локауту до 1 січня. За інформацією ж керівництва КХЛ, що базується на їхньому листуванні із заокеанськими партнерами з приводу контрактів гравців, які виступають у Росії, локаут має припинитися на початку грудня.

Якщо так, наші «енхаелівці» Руслан Федотенко та Олексій Понікаровський, котрі днями погодилися виступати за збірну України, зможуть допомогти «синьо–жовтим» на передкваліфікаційному олімпійському турнірі в Києві 8—11 листопада. Суперниками української команди будуть збірні Польщі, Іспанії та Естонії. Нагадаємо, що лише переможець цієї групи продовжить боротьбу за путівку до Сочі. А останній етап олімпійського відбору запланований на початок лютого 2013–го.

 

ТАБЛО

КХЛ. «Авангард» — «Донбас» — 2:1 (1:0, 1:0, 0:1; Пережогін, 17 (більш.); Костіцин, 31 – Федотенко, 55), «Барис» — «Динамо» (Р) — 5:0, «Югра» — «Спартак» — 6:3, «Автомобіліст» — «Атлант» — 1:0, «Трактор» — «Локомотив» — 2:3 Б, «Металург» (Мг) — «Торпедо» — 3:2, «Салават Юлаєв» — ЦСКА — 1:4, «Нафтохімік» — «Лев» — 3:2 Б, «Ак барс» — «Слован» — 2:3 Б, «Сєвєрсталь» — «Витязь» — 1:3, СКА — «Металург» (Нк) — 4:2.

Турнірне становище в Західній конференції: «Динамо» (М) — 35 (16 мачтів), «Локомотив» — 32 (16), СКА — 31 (14), ЦСКА — 28 (16), «Торпедо» — 25 (15), «Слован» — 25 (16), «Лев» — 24 (16), «Атлант» — 24 (17), «Сєвєрсталь» — 22 (15), «Витязь» — 22 (17), «Спартак» — 19 (17), «Донбас» — 19 (16), «Динамо» (Мн) — 18 (16), «Динамо» (Р) — 17 (17).

Турнірне становище в Східній конференції: «Трактор» — 31 (15), «Сибір», «Ак барс» — 29 (16), «Металург» (Мг) – 28 (15), «Барис», «Авангард» — 26 (17), «Нафтохімік» — 25 (16), «Салават Юлаєв» — 24 (17), «Металург» (Нк) – 23 (18), «Амур» — 19 (18), «Югра» — 17 (16), «Автомобіліст» — 12 (15).

Бомбардири: Радулов (ЦСКА) — 19 (7+12), Макаров («Торпедо») — 19 (5+14).

* * *

ПХЛ. «Леви» — «Білий барс» — 5:0.