Несмішний молдовський анекдот

16.10.2012
Несмішний молдовський анекдот

Черговий момент, у якому українці (Ярмоленко й Михалик) не змогли переправити м’яч у ворота Станіслава Намашка, третього голкіпера краснодарської «Кубані».

Після якісної гри, продемонстрованої збірною України в стартовому матчі відбору на «Уемблі» проти англійців, Олег Блохін казав, що здобута нічия матиме значення лише в тому разі, якщо команда надалі не втрачатиме очки в матчах зі слабшими суперниками. І ось маємо: минулої п’ятниці наші зіграли в Кишиневі внічию з молдованами й перекреслили жирним хрестом увесь позитив, який вимальовувався після поєдинку з Англією.

 

Виконуючий обов’язки голов­ного тренера Андрій Баль чомусь вважає, що здобуте в Кишиневі очко — це також позитивний результат. При цьому більшість уболівальників та експертів називають нічию зі 145–ю командою рейтингу ФІФА (Україна — 42–га) не інакше, як фіаско. Тепер за втраченими балами «синьо–жовті» вже лише четверта команда групи Н. Відтак осічки в наступних матчах неприпустимі в принципі. Думається, що вже сьогодні, коли наші зіграють на НСК «Олімпійський» із чорногорцями, ми отримаємо чіткіше уявлення про істинні можливості та перспективи збірної на шляху до бразильського «мундіалю»–2014. Українська команда має зібратися і реабілітуватися за гру в Молдові — одну з найбільш безбарвних у своїй історії.

Причин «аварії» можна назвати багато. По–перше, на тренерському містку не було Олега Блохіна — йому дозволили стежити за діями колишніх підопічних лише по телевізору в клініці «Борис». По–друге, далася взнаки відсутність нинішнього лідера атак «синьо–жовтих» Євгена Коноплянки (він має остаточно відновитися до гри проти чорногорців). Вочевидь, Андрій Баль зі своїми помічниками Олександром Заваровим та Олегом Кузнецовим помилилися, коли зі стартових хвилин віддали перевагу «захисному» варіантові гри проти скромної Молдови — з трьома опорними півзахисниками та одним форвардом. І то це був дніпропетровець Роман Зозуля. Можливо, для когось слугує виправданням ще й помилкове рішення французького арбітра Клемана Турпена, який не зарахував чистий гол Андрія Ярмоленка.

Але навіть усі ці чинники вкупі не є виправданням для команди рівня України. Як в експертних оцінках, так і на полі «синьо–жовті» мали відчутну перевагу в класі, володіли ініціативою. На трибунах стадіону «Зімбру» було чути здебільшого лише кількатисячний десант українських фанатів, який висадився за південно–західним кордоном і забезпечив нашій збірній майже домашні умови. Проте, як зазначив згодом Андрій Баль, футбол — це не аматорський бокс, де в разі нічиї за очками перемогу можуть присудити більш активному спортсмену. Тут отримуєш те, на що награв.

Руслан Ротань після матчу заявив: «Неймовірно, як ми не змогли забити хоча б в одному з численних моментів. Я в шоці. М’яч летів куди завгодно, тільки не у ворота. Втрачати очки у Кишиневі не входило до наших планів, але у футболі бувають і такі фантастичні сюжети».

Капітан Анатолій Тимощук — до речі, єдиний «легіонер» у складі збірної України — висловився глибше: команді не вистачило «організованості в голевих епізодах та розважливості».

Виходить, хлопці просто не налаштувалися на слабшого суперника. Вирішили, що обіграють його «однією лівою» й закидають шапками. Адже всі перед матчем казали (чи були впевнені?), що в матчах із Молдовою й Чорногорією потрібно брати шість очок. Але якщо ти професіонал, то мусиш демонструвати свій клас постійно.

Пригадується, як два роки тому, футболісти «Динамо», частина з яких грала в п’ятницю в Кишиневі, осоромилася в Придністров’ї, програвши матч Ліги Європи, начебто «прохідному» супернику — «Шерифу». Думалося, що той урок їх дечого навчив...

 

ПРЯМА МОВА

Іон Карас,
головний тренер збірної Молдови:

— Я розумію, що сьогоднішній суперник набагато вищий за нас класом, набагато майстерніший. Звичайно, удача була на нашій стороні, але наші футболісти билися до останнього. Ми менше думали про якість гри, більше — про результат. Ми розуміли, що невдалий матч з Англією надовго запам’ятався уболівальникам, а змити все це можна тільки хорошою грою і добрим результатом.

 

Андрій Баль,
в.о. головного тренера збірної України:

— Претензій у мене до моїх футболістів немає, вони зробили все, але сьогодні якийсь день нещасливий, тому що м’яч не хотів залітати у ворота. Перевага за всіма канонами була на стороні збірної України. Але це не боротьба, не бокс, і результат треба показати забитими м’ячами.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу–2014. Відбірковий етап. Група Н. Англія — Сан–Марино — 5:0 (Руні, 35 (пен.), 70; Уелбек, 37, 72; Чемберлен, 77).

Молдова — Україна — 0:0

Молдова: Намашко, Головатенко, Оніке, Раку, Єпуряну, С. Ковальчук (Пащенко, 61), Гацкан, Пікущак (Дорош, 84), Булгару, Суворов (Овсянников, 79), Дєдов

Україна: П’ятов, Бутко, Хачеріді, Михалик, Селін, Тимощук, Гармаш (Селезньов, 60), Гусєв (Девич, 79), Ротань, Ярмоленко, Зозуля (Мілевський, 74)

Попередження: Оніке, 63 — Ротань, 54, Хачеріді, 70

Суддя: Турпен (Франція)

12 жовтня. Кишинів. Стадіон «Зімбру «, 10 тисяч глядачів

Турнірне становище: Англія — 7, Чорногорія, Польща — 4 (по 2), Україна — 2 (2), Молдова — 1, Сан–Марино — 0 (2).

* * *

Контрольні матчі. «Вердер» (Німеччина) — «Динамо» (Київ) — 0:0, «Шахтар» — «Шахтар» (молодь) — 5:4, «Чорноморець» — «Шериф» (Молдова) — 1:1 (Джедже).