«Ми розплачуємося за своє хохляцтво»

05.10.2012

Учора в Полтаві побував лідер об’єднання патріотичних сил «Наша Україна» Віктор Ющенко. Це вже сімнадцятий регіон його передвиборчого туру. І багато в чому особливий. Хоча б тому, що саме в Полтаві більше трьох років тому було започатковано найсистемніший «конвеєр» підкупу виборців через так звані «продуктові пайки». Спочатку на виборах мера обласного центру та депутатів міськради, а тепер, відчувши «безпрограшність» таких технологій, ті ж таки «ляльководи» від влади й олігархів поширюють згаданий «досвід» на всю область. Їхні представники з «безкоштовним сиром» є в більшості мажоритарних виборчих округів, і саме вони залишаються головними претендентами на перемогу. Чому? І чи є рецепт протидії такій «безальтернативності»?

Відповідаючи на це запитання кореспондента «УМ» на прес–конференції, Віктор Ющенко зазначив, що результати виборів на Полтавщині якраз і засвідчують те, як багато всім нам ще треба пройти до усвідомлення себе українцями. «Адже цей край — своєрідна пуповина українського стандарту, — вважає очільник «НУ». — І коли бачиш, як тут за гречку до влади приходять пройдисвіти, які зрадили своїх дідів, прадідів, нашу пам’ять і нашу історію, та знаєш, що саме їх обирає полтавський люд, стає дуже боляче. Думаю, тих жалюгідних подачок наші діди не брали б від подібних «благодійників» навіть у 1933 році. Чого варта тільки відверта наруга останніх над образом справжнього героя України гетьмана Івана Мазепи: для виготовленого за народні гроші пам’ятника у Полтаві й досі не знайшли чоти­рьох квадратних метрів землі! Але ж, урешті–решт, за все треба платити. От ми зараз і розплачуємося за своє хохляцтво, малоросійство, яке вкорінилося у багатьох до кінчиків нігтів. Рецепт проти нього тільки один: пам’ятати, що все починається з тебе. І усвідомлювати, що 28 жовтня нація прийматиме, можливо, безповоротне рішення, котре стане Рубіконом на два–три десятиріччя».

Ще одне запитання «УМ» стосувалося ситуації в Грузії після перемоги опозиції на парламентських виборах. За словами Ющенка, йому хочеться «читати» ті результати виборів «як перемогу демократії» зі сподіваннями на те, що надалі «Грузія буде солідарна». Застороги ж лідера «НУ» ґрунтуються на переконанні в тому, що «без вільної Грузії важко буде розбудовувати незалежну Україну, і навпаки, без вільної України не буде вільної Грузії».

Віктор Андрійович повідомив також про те, що вже сьогодні, у п’ятницю, він матиме телефонну розмову з представниками обох політичних таборів Грузії — як із переможеними, командою Михаїла Саакашвілі, так і з переможцями грузинських парламентських виборів — «мрійниками» Бідзіни Іванішвілі.

 

СТАВЛЕННЯ

Очільник «НУ» також зустрівся з полтавцями в обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді. На цю зустріч прийшли прихильники різних політичних сил. Один із найдосвідченіших місцевих екскурсоводів та дослідників української минувшини, краєзнавець Валерій Волосков відзначив помітну зміну настроїв полтавців на користь «Нашої України». Під час нинішньої виборчої кампанії він перебуває, так би мовити, «на передовій», чергує в агітаційному наметі «нашоукраїнців» у центрі міста, роздає друковану продукцію, в тому числі й спецвипуски «України молодої», щодня спілкується із сотнями земляків. «Якщо спочатку подекуди наражалися на відверте емоційне несприйняття нашої політичної сили (мовляв, уже ж були при владі й нібито «нічого не зробили»), то зараз люди частіше нарікають на те, що ми почали свою агітацію значно пізніше за опонентів, — говорить пан Валерій. — А коли стихають емоції й починаємо говорити про реальні речі, які робили й роблять представники «Нашої України» та її лідер, третій Президент Віктор Ющенко, то з’ясовується, що звинувачення, м’яко кажучи, не за адресою. Надто на тлі того, що «творять» «регіонали» сьогодні чи «творили» в Полтаві вчора БЮТівці на чолі з українофобом Матковським. Є ж із чим порівнювати», — каже Волосков.