«Волю Павличенкам!»

05.10.2012
«Волю Павличенкам!»

Сектор динамівських ультрас позавчора був не білим, а чорним. Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

Як уже повідомляла «УМ», 2 жовтня Голосіївській райсуд столиці виніс вирок у справі Павличенків, що розглядалась понад рік. Суд визнав винними батька й сина у скоєнні вбивства судді Сергія Зубкова і присудив Павличенку–старшому довічне ув’язнення, а його сину Сергію — 13 років позбавлення волі. Ультрас «Динамо», до чиїх лав належить Сергій, послідовно відстоюють родину Павличенків різноманітними акціями, заявами, справно ходять на суд, влаштовують під його вікнами мітинги підтримки щоразу, коли відбувається засідання. А позавчора ввечері на матчі Ліги чемпіонів зазвичай вбраний у білі тони сектор активних київських фанів на НСК «Олімпійський» був несподівано чорним. «Для нас день вироку став чорним днем, і ми хотіли показати це в такий символічний спосіб», — розповів «УМ» молодий вболівальник із числа ультрас.

Замість банерів фанатських угруповань і головного плаката ультрас «Динамо» по всій банерній лінії було вивішено лише великий лаконічний транспарант — «Волю Павличенкам!» Під час виконання гімну Ліги чемпіонів увесь сектор несподівано повернувся спинами до поля: фани заклали руки за голови на знак протесту проти перетворення України на поліцейську державу.

Жоден із численних свідків так і не впізнав у батькові й сині Павличенках нападників на суддю. Захист навів пристойний перелік неспівпадінь та відвертих накладок у слідчих діях. Так, у суді один зі свідків визнав, що на упізнання замість нього ходив його брат. А відбитки пальців Павличенків, які є одним із доказів звинувачення, було знято невідомо де й без протоколу. Експерт, що нібито дослі­джував місце злочину, каже, що насправді ніколи його не бачив, але протокол підписав.

«Вони просто взяли перших– ліпших, на кого можна «повісити» цей злочин, замість того, щоб шукати справжніх убивць, — вважає Євген, представник фанатського руху «Динамо» (Київ). Адже, безперечно, в цьому випадку йдеться про дуже серйозних людей. Міліція просто не захотіла з ними зв’язуватися».

Перед матчем ультрас «Динамо» поширили заяву. У ній вони висловлюють обурення рішенням Голосіївського суду у справі Павличенків та закликають фанів інших клубів приєднатись до протестів.

Ольга ХУДЕЦЬКА

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Незадовго до початку матчу «Динамо» (Київ) — «Динамо» (Загреб) у районі станції метро «Кловська» сталася масова бійка за участю кількох десятків чи навіть сотень фанатів українського та хорватського клубів. З–поміж затриманих і доправлених у Печерський райвідділ міліції — 47 громадян Хорватії.