Повернення до витоків

05.10.2012
Повернення до витоків

Киянин Ніко Кранчар у боротьбі проти своєї колишньої команди.

Призначивши Олега Блохіна на пост головного тренера «Динамо», Ігор Суркіс одночасно вирішив дві проблеми: струсонув колектив, який із попереднім наставником утратив бойовий дух, та привернув до «біло–синіх» увагу старих уболівальників, котрим дещо набридли бліді виступи динамівських товстосумів. Ім’я Блохіна, без перебільшення, має магічну силу — матч Ліги чемпіонів із відвертим аутсайдером групи загребським «Динамо» зібрав практично повний стадіон, хоча, як відомо, відвідуваність київських матчів серйозно залежить від класу суперника.

До Києва колишня команда Огнена Вукоєвича та Ніко Кранчара прибула, програвши сім поспіль поєдинків у рамках групових етапів Суперліги. Тоді як кияни на цьому ж етапі не вигравали в шести останніх матчах. Тож представники загребського клубу всерйоз розраховували вивезти з Києва бодай очко. Водночас у Києві жодного іншого результату, окрім перемоги, ніхто не планував. Єдине, що цікавило всіх, столичних футболістів та вболівальників, — якість гри, яку мало продемонструвати «Динамо» Блохіна.

Із першими хвилинами матчу «біло–сині» одразу нагадали команду Лобановського середини 1980–х, котра зі старту починала «пресувати» опонентів. І вже на третій хвилині чемпіон Хорватії зламався під потужним тиском киян. Флангову подачу Вукоєвича вміло ударом головою замкнув Олег Гусєв. За інерцією господарі продовжили насідати, й від другого голу загребців врятував лише голкіпер і капітан команди Іван Келава, який зреагував на підступний випад Брауна Ідейє.

А далі, як пояснив керманич киян, його підопічні «злякалися своєї гри» й збавили обороти. А, можливо, у «біло–синіх» просто забракло сил на тривалий пресинг — не дарма ж Юрій Сьомін попереджав про неминучість осіннього спаду.

Хай там як, але балканці підняли голову й вкотре продемонстрували українському віце–чемпіону його проблемні місця. Як і раніше, найбільше тривожила оборона на чолі з Хачеріді та Михаликом. «Мабуть, хлопці просто забули, як і кого ми домовлялися накривати», — пояснював промахи в захисті Блохін. Хоча, за його ж словами, хорвати створювали лише напівмоменти.

Тут Олег Володимирович правий, найбільш небезпечний момент біля володінь Шовковського виник якраз після помилки самого СаШо. Під час виносу м’яча «неробочою» лівою ногою удар Олександра заблокував нападник гостей. І якби шкіряна куля відскочила трохи сильніше — голу б не уникнути. А так — пощастило — Шовковський наздогнав снаряд біля лінії воріт.

Щоправда, на той момент київський колектив уже мав перевагу в два м’ячі. Господарі подвоїли рахунок, скориставшись помилкою Келави. «Короткий» пас найближчому захисникові перехопив Тайє Тайво і зробив простріл до воротарського майданчика, де після рикошету від ноги Піварича м’яч залетів у сітку воріт.

2:0 — комфортний рахунок, який, щоправда, не вразив ані Блохіна, ані Суркіса. Обидва пожалкували, що атакувальна ланка продемонструвала відверто низьку реалізацію. Зокрема, вихід сам на сам змарнував Ідейє. «Можливо, ті м’ячі (незабиті) знадобляться в боротьбі за вихід із групи», — припустив президент київського клубу. Адже після мінімальної поразки «ПСЖ» в Порту тепер «Динамо» з Києва ділить з парижанами другу сходинку в квартеті.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін, головний тренер «Динамо» (К):

— Ми почали матч добре, забили швидкий гол. Минув деякий час, і хлопці, мабуть, злякалися рахунку і тієї гри, яку вони демонструють. Як наслідок, ми дозволили суперникові оволодіти ініціативою в середині поля — хлопці не могли розібратися, хто кого накриває, хоча перед грою ми про це багато говорили.

Анте Чачич, головний тренер «Динамо» (Зг):

— Ми розуміли, що гостюємо у дуже серйозної команди, але розраховували на досягнення результату.Ваша команда виграла заслужено.Я б не ставив гостро питання нашої слабкості, бо суперник дійсно виглядав дуже сильно, особливо в першій половині гри.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 2–й тур (матчі середи). Група А

«Порту» (Португалія) — «ПСЖ» (Франція) — 1:0 (Родрігес, 83).

«Динамо» (К, Україна) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 2:0

Голи: Гусєв, 3, Піварич, 33 (у свої ворота)

Київ: Шовковський, Д. Сильва, Михалик, Хачеріді, Тайво, Вукоєвич, Велозу, Ярмоленко (Мехмеді, 80), Кранчар (Гармаш, 46), Гусєв (Раффаель, 82), Ідейє

Загреб: Келава, Віда, Тонель, Шимунич, Піварич, Калельйо (Чоп, 46), Адемі, Брозович, Саммір (Карраско, 78), Ковачич, Бечирай (Рукавина, 58)

Попередження: Гармаш, 51; Вукоєвич, 76 —Тонель, 7

Суддя: Аткінсон (Англія).

Київ. НСК «Олімпійський».

63 000 глядачів

Турнірне становище: «Порту» — 6, «ПСЖ», «Динамо» (К)— 3, «Динамо» (Зг) — 0.

* * *

Група В. «Арсенал» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:1 (Жервіньйо, 42; Подольськи, 56; Ремсі, 90+4 — Мітроглу, 45+1), «Шальке» (Німеччина) — «Монпельє» (Франція) — 2:2 (Дракслер, 26; Хунтелар, 53 (пен.) — Айт–Фана, 13; Камара, 90; вилучення: Бокалі, 52 («М»)).

Турнірне становище: «Арсенал» — 6, «Шальке» — 4, «Монпельє» — 1, «Олімпіакос» — 0.

* * *

Група С. «Зеніт» (Росія) — «Мілан» (Італія) — 2:3 (Халк, 45+2; Широков, 49 — Емануельсон, 13; Ель–Шараві, 16; Губочан, 75 (у свої ворота), «Андерлехт» (Бельгія) — «Малага» (Іспанія) — 0:3 (Елізеу, 45+1, 64; Хоакін, 57 (пен.)).

Турнірне становище: «Малага» — 6, «Мілан» — 4, «Андерлехт» — 1, «Зеніт» — 0.

* * *

Група D. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 1:1 (Балотеллі, 89 (пен.) — Ройс, 61), «Аякс» (Голландія) — «Реал» (Іспанія) — 1:4 (Мойсандер, 56 — К. Роналдо, 42, 79, 81; Бензема, 48).

Турнірне становище: «Реал» — 6, «Боруссія» (Д) — 4, «Ман. Сіті» — 1, «Аякс» — 0.

 

А ІНШІ ЯК?
Росіяни лише програють

Із восьми поєдинків Суперліги, що відбулися в середу, протистояння на берегах Неви між «Зенітом» та «Міланом» мало особливий статус. Наразі обидва гранди своїх країн демонструють не найкращий футбол. Провальний старт «россо–нері» в серії А змусив футбольну спільноту Апеннін шукати заміну наставнику «міланістів» Массімільяно Аллегрі. Серед можливих наступників називали й керманича «Зеніту» Лучано Спалетті, у якого, в свою чергу, останнім часом визрів конфлікт із пітерською командою. Задля наведення порядку в колективі італійцеві навіть довелося відправити в дубль одного з лідерів — Ігоря Денисова.

Напевно, Спалетті вирішив, що нові коштовні придбання — Аксель Вітсель та Халк — зможуть компенсувати відсутність багаторічного вожака пітерського клубу Денисова. Однак поєдинок із «Міланом» на «Петровському» засвідчив, що один бразилець, нехай і зі страхітливим прізвищем, самотужки не може переграти проблемного віце–чемпіона Італії.

Якщо винести за дужки стартовий провал «Зеніту», коли російський чемпіон пропустив два м’ячі, то колектив Спалетті нічим не поступався команді Аллегрі. Іноді перевага «Зеніту» була просто вражаючою, однак на остан­­ньому рубежі італійського клубу надійно стояв 35–річний капітан Крістіан Аб’ятті. «Він сьогодні був неперевершений. Не знаю, що він їв на сніданок», — захоплювався реакцією Аб’ятті його одноклубник Урбі Емануельсон. А от тренер господарів скаржився на невезіння, адже, зумівши відіграти фору в два м’ячі, пітерці пропустили втретє — гол у власні ворота забив словацький легіонер Томаш Губочан.

Якщо «Зеніту», який програв в ЛЧ другий матч поспіль (до речі, як і інший російський клуб — «Спартак»), ще доведеться вирішувати внутрішні проблеми, то мадридський «Реал», здається, вже залишив командні негаразди у минулому. Нарешті розправив крила Кріштіано Роналдо, який у попередній місяць більше нагадував свою тінь, ніж одного з найкращих голеадорів планети. Схоже, знайшов спільну мову із тренером Жозе Моуріньйо й бразилець Кака, котрий уперше за тривалий час отримав нагоду вийти в «старті».

Цікаво, що «Реал» уже третій сезон поспіль грає в одній групі з «Аяксом» і вже звично не має проблем із голландським клубом.

Паралельно з «мадридистами» перемогу з великим рахунком здобула й «Малага» — над бельгійським «Андерлехтом». Український півзахисник брюссельців Олександр Яковенко позавчора вийшов на заміну на 59–й хвилині.