Ефект «повернення в помаранчеві часи»

04.10.2012

Вітчизняні соціологи зазначають: чи не найбільшою інтригою нинішніх парламентських виборів може стати проходження до Верховної Ради одразу кількох патріотичних партій, зокрема ВО «Свобода» та «Нашої України». Принаймні про суттєве зростання рейтингу цих сил свідчать останні соціологічні опитування, проведені Інститутом соціологічних і маркетингових досліджень.

За словами керівника дослідницьких проектів Інституту Віктора Лапшина, якби вибори Верховної Ради проходили найближчої неділі, то 5–відсотковий бар’єр подолали орієнтовно чотири–п’ять партій. Серед них Партія регіонів, ВО «Батьківщина», «УДАР Віталія Кличка» і Комуністична партія.

«Регіони» готові підтримати 22,3% всіх опитаних (і 23,8% тих респондентів, які точно мають намір прийти проголосувати). 15,1% — за «Батьківщину» (16,2% — серед тих, хто напевно прийде проголосувати). 14,5% голосуватимуть за «УДАР» (15%). 10% підтримають КПУ (11,1%).

На межі проходження балансує «Свобода» (за неї 4,3% опитаних і 4,7% — із тих, хто точно має намір проголосувати). Рейтинг 3,8% і 4,5% відповідно має «Наша Україна». Проект Наталії Королевської «Україна — Вперед!», за цим соціологічним дослідженням, має 3,7%. Крім цього, 7,2% підтримують інші партії, майже 19% опитаних ще не визначилися.

Опитування проводилося з 16 по 26 вересня по всій Україні, опитано 1200 респондентів.

Політичний експерт, керівник проектно–консалтингової групи Sociodesign Леонард Левицький зазначає: результати дослідження свідчать про підвищення рейтингів правих сил — їхні шанси потрапити до парламенту невпинно зростають. Приміром, від часу останнього дослідження (а воно проводилося у травні) рейтинг «Нашої України», за словами соціологів, підвищився майже у півтора раза.

«Зростання підтримки виборцями «Свободи» і «Нашої України» передовсім­ пов’язане з погіршенням бюджетних виплат, бізнес–клімату та згортанням демократичних свобод у країні, — каже Левицький. — Ці явища змушують людей повернутися подумки до часів президентства Віктора Ющенка і переоцінити його роль в історії. Аналіз даних показує, що зростання показників «Нашої України» відбувається передовсім за рахунок виборців, які ще не визначилися зі своїм вибором і водночас віддають перевагу не новим проектам і політикам, а партіям із певними ідеологічними цінностями».

У цьому, кажуть експерти, «нашоукраїнцям» ще й допомагає… реклама Партії регіонів, у якій влада без кінця «відправляє» українців у часи «помаранчевих». «Люди мимоволі замислюються і згадують, як же насправді жилося тоді й чи все так було погано, як каже теперішня влада», — говорить Віктор Лапшин.

Згідно зі звітним опитуванням, знижується рейтинг «Батьківщини» (це пов’язано з «інформаційною ямою» та вимушеною непублічністю Юлії Тимошенко). На цьому тлі суттєво зросли «врожаї» ­«УДАРу» та комуністів.