Довічний рикошет

27.09.2012

Убивство заступника голови Івано–Франківської облдержадміністрації, кандидата в народні депутати від СДПУ(о) Миколи Шкрібляка 29 березня, за день до парламентських виборів–2002, шокувало всю Україну. Передусім — зухвалістю. Тоді в центрі Івано–Франківська, в під’їзді багатоквартирного будинку, вісімнадцятьма пострілами з вогнепальної зброї розстріляли реального претендента на депутатський мандат.

Як установило згодом слідство, вбивство конкурента по тодішньому одномандатному виборчому округу № 90 замовив бізнесмен із райцентру Надвірна Ігор Тимчук (відомий у кримінальних колах за прізвиськом «Рукавичка»). Виконавця злочину він знайшов через знайомого киянина Сергія Позднякова, оцінивши послуги кілера у 25 тисяч доларів.

Рішенням суду в 2004 році І. Тимчук та С. Поздняков були засуджені до довічного ув’язнення. Іншому співучаснику злочину — громадянину Молдови Юрію Мідрігану — тривалий час вдавалося переховуватися від слідства, поки 22 серпня 2010 року його затримали співробітники українських спецслужб. Днями, як повідомила «УМ» керівник прес–служби Управління СБУ на Прикарпатті Марія Римар, Івано–Франківський міський суд засудив Ю. Мідрігану до довічного ув’язнення. Його визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 258 КК України (терористичний акт) та ч. 1 ст. 263 КК України (придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу).