Порох — сухий!

27.09.2012

Сьогодні, як і вчора, частина українських друкованих ЗМІ вийшла з чистими першими шпальтами, протестуючи проти прийняття парламентом закону про криміналізацію наклепу. На відповідних банерах інтернет–видання підказують контактні дані нардепів із більшості, які голосували за законопроект. Кожен охочий може зателефонувати чи написати їм і висловити свою думку з приводу утисків свободи слова.

Автор законопроекту — «регіонал» Віталій Журавський — напередодні увечері оголосив, що відкликає обурливий документ із розгляду ВР, «зваживши всі обставини і виходячи з державних інтересів».

Президент Віктор Янукович у Нью–Йорку похвалився: «Журавський не випадково прийняв рішення про відкликання. Він почув мою точку зору, точку зору своїх однопартійців. Такі рішення приймати поспіхом не можна». «Ми повинні в Україні застосовувати європейські стандарти по всіх напрямах, — сказав Янукович, намагаючись на Заході подавати себе як демократа.

Однак із відкликанням Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально–процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» не все так просто. Як роз’яснює сайт «Ліга–Закон», згідно зі статтею 104 Регламенту ВР, депутат не має права відкликати проект після його включення до порядку денного сесії Верховної Ради. І тільки до його ухвалення в першому читанні проект може бути відкликаний за рішенням парламенту та знятий з розгляду. В іншому випадку це можливо тільки через прийняття постанови ВР про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття проекту в першому читанні. А щодо закону про наклеп, то перше читання він уже успішно подолав — завдяки мобілізації «більшовиків».

«Нам у будь–якому випадку потрібно тримати порох сухим і далі тиснути на владу, аби цей закон не було ухвалено, — сказав у коментарі «УМ» голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко. — Адже надалі можливі будь–які варіанти розвитку подій. Складно спрогнозувати, яка група впливу на Банкові завтра переважить — «яструби» чи «голуби». Зараз зберемося — будемо вирішувати питання щодо виходу на акцію протесту. Бо варіант, коли законопроект буде перенесений на розгляд Верховної Ради наступного скликання, нас теж не влаштовує».

Нардеп від ПР Сергій Ківалов якраз упевнений, що законопроект про наклеп ще дочекається свого часу. «Думаю, що новий склад парламенту в спокійному робочому режимі законотворчості повернеться до цього питання. Але спочатку треба переконатися, що всі наші громадяни розмежовують такі поняття, як наклеп і критика», — йдеться в повідомленні прес–служби Ківалова.

Тож журналістська спільнота не розслабляється і не скасовує виступ біля парламенту, запланований на наступний понеділок. «Регламент ВР справді не передбачає відкликання законопроекту народним депутатом після першого читання. У день, коли Рада визначатиме порядок денний на наступне засідання, приходьте з порожніми плакатами і транспарантами на знак протесту проти закону про наклеп», — такий заклик поширив у соціальних мережах медіа–активіст Мустафа Найєм.