Януковича не пустять у США?

25.09.2012

Завдяки нинішній своїй владі Україна стрімко котиться до повної міжнародної ізоляції. У ніч на суботу Сенат США затвердив підготовлений раніше закордонним комітетом проект резолюції щодо нашої держави. За інформацією народного депутата від БЮТ Остапа Семерака, оскільки до тексту не було жодних зауважень, Верхня палата Конгресу ухвалила резолюцію фактично автоматично.

Автори резолюції — сенатори Джеймс Інгоф і Дік Дурбін. Згідно з текстом документа, «Сенат США засуджує дії адміністрації Президента України Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув’язнення колишнього Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко», і закликає негайно звільнити і її, й інших політичних ув’язнених. Також Сенат просить Держдепартамент і Організацію з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) «чинити спільний багатосторонній дипломатичний тиск на Президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко». І закликає Держ­деп «видати заборону на видачу віз тим, хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко й погане поводження з нею та понад десятком осіб, пов’язаних із Помаранчевою революцією 2004 року». І це — напередодні візиту Януковича до США на засідання Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй.

В Україні резолюцію Сенату США сприйняли істерично. Принаймні складно інакше розцінити повідомлення прес–служби Міністерства закордонних справ, у якому заявили, що «вважають недоцільним коментувати резолюцію, враховуючи спосіб, у який відбувся її розгляд, і декларативний, не обов’язковий характер документа».

«В Україні звикли вважати Сенат США зразком парламентаризму, втіленням високих стандартів демократії, верховенства права та дотримання демократичних процедур. У зв’язку з цим важко серйозно сприймати документ, ухвалений за процедурою, яку з усією дипломатичною стриманістю можна назвати, як мінімум, сумнівною, — цитує заяву прес–служби МЗС агенція «Інтерфакс–Україна». — Якими мотивами керувалися автори резолюції по Юлії Тимошенко, які за всяку ціну намагалися обійти протести інших сенаторів з її приводу і з цією метою поспішно вносили в неї редакційні правки, а також пропонували Сенату прийняти її «з голосу» як нібито новий документ, після 3–ї години ночі, за кілька хвилин до закриття поточної сесії Конгресу, коли в залі були присутні менш як півдесятка чинних членів верхньої палати американського парламенту?»

Також у МЗС вважають, що «друзі команди Тимошенко зробили все, аби закинути в український інформаційний простір черговий сфальсифікований привід для гучних безпідставних дискусій і дискредитації майбутніх парламентських виборів. Ці зусилля суперечать національним інтересам України і приречені на провал».

За інформацією «Української правди», тепер Банкова змушена терміново відмовлятися від інтерв’ю Віктора Януковича американським медіа, про проведення яких у Нью–Йорку домовлялася останніми днями.