Не мала баба клопоту — розмалювала Бога

25.09.2012
Не мала баба клопоту — розмалювала Бога

«Пухнастий Ісус» до і після.

Анекдотична історія про реставрацію «пухнастого Ісуса» в іспанській церкві отримала несподіване продовження. 80–річна парафіянка, яка спотворила давню фреску, тепер вимагає передати їй... частину прибутків від напливу туристів до храму.

Курйоз стався в місті Борха улітку. Пенсіонерка Сесілія Хіменес запропонувала відреставрувати фреску Ecce Homo («Се людина») кінця ХІХ ст., однак своїми «каляками–маляками» перетворила портрет Ісуса Христа на щось середнє між плюшевим ведмежам та волохатою мавпочкою. Ну не вміла баба насправді малювати! «Я б не взялася за таку роботу, не заручившись підтримкою пастора», — відповідала тоді стара на закиди у шкідництві й непрофесіоналізмі.

Карикатура у виконані 80–річної донни Хіменес стала відомою у всьому світі. А в Мадриді навіть почали пекти коржі з зображенням «пухнастого Ісуса» у шоколаді.

Після цього до «відновленої» фрески в місто Борха потягнулися прочани — навмисно щоб поглянути на диво «карикатурного» іконопису. І церква почала стягувати з туристів символічну платню за вхід. Як повідомляє газета «Ель Коррео», лише за чотири перші дні платного входу храм заробив на квитках дві тисячі євро. Дізнавшись про це, богомазка Хіменес та її сім’я висловили обурення і... почали пошук юристів, які допомогли б пенсіонерці відвоювати частину неочікуваних прибутків.

Сесілія Хіменес стала відомою по всьому світу після того, як відреставрувала в церкві в Борха фреску художника Еліаса Гаріса Мартінеса (твір датується кінцем XIX — початком XX століття). Після проведеної роботи зображеного на фресці Ісуса було вже не впізнати — він дійсно став походити на якусь волохату істоту в безформнiй туніці.