Сенат тисне

21.09.2012

Комітет iз питань міжнародних відносин Сенату США одностайно схвалив проект резолюції із закликом звільнити з ув’язнення колишнього Прем’єр–міністра України Юлію Тимошенко. Про це йдеться на офіційному сайті одного з авторів резолюції Джеймса Інхофа. Він підготував проект у співавторстві з представником більшості в Сенаті Діком Дурбіном.

«Сенат США засуджує дії адміністрації Президента Віктора Януковича, спрямовані на політично мотивоване ув’язнення колишнього Прем’єра Юлії Тимошенко», — сказано в тексті резолюції. Верхня палата Конгресу Сполучених Штатів закликає адміністрацію Януковича негайно звільнити Тимошенко й інших політичних в’язнів та просить Держдепартамент США і Організацію з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) «чинити спільний багатосторонній дипломатичний тиск» на Президента України в цьому питанні.

При цьому Сенат закликає зовнішньополітичне відомство США — Держдеп — заборонити видачу віз тим, «хто відповідальний за ув’язнення Тимошенко й погане поводження з нею». Українська опозиція робить висновок: у разі ухвалення резолюції в цілому українське керівництво та «силовики» не матимуть змоги в’їхати в Америку в разі потреби.

«Ця резолюція рішуче й очевидно звернена до уряду України: вибірковому судовому переслідуванню політичних опонентів немає місця в демократичному суспільстві. Екс–Прем’єр Тимошенко має бути негайно звільнена», — сказав сенатор Дурбін.