НОВИНИ ПЛЮС

14.09.2012

Крим перехотів бути російським

Уперше за роки незалежності кількість кримчан, які хочуть бачити півострів у складі України, перевищила кількість тих, хто мріє про кримську автономію у складі Росії. Про це свідчать дані соціологічного опитування на замовлення кримського представництва Програми розвитку ООН. Проукраїнських кримчан серед опитаних виявилося 40 відсотків, проросійських — 38. Порівняно з літом минулого року, коли проводили аналогічне опитування, кількість прибічників автономії у складі України зросла на 14%. Цікаво, що з–поміж них побільшало тих, хто бажає розширення прав АРК у складі України — до 27%. Водночас прихильниками ідеї незалежності півострова є 9,9% його мешканців.

Мобілізуйтеся: «регіони» ведуть перед

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися сьогодні, Партія регіонів обігнала б Об’єднану опозицію на 3,7% (за ці політичні сили готові нині проголосувати, відповідно, 26,3% та 22,6% респондентів) та залишила б далеко позаду інших учасників перегонів. Так, за «УДАР» проголосувало б 12 відсотків українців, 10,8 — за Компартію, 4,1 — за «Свободу», 3,7 — за партію «Україна — Вперед!». Дуже високим залишається процент тих, хто не визначився зі своїм вибором, — 16,6. Найбільше таких на сході країни, де люди розчарувалися у своїх колишніх фаворитах iз ПР, але не знайшли їм подібної альтернативи. Водночас понад 70 відсотків усіх опитаних сказали, що прийшли б на виборчі дільниці.

Опитування проводила соціологічна група «Рейтинг».

Міліція скуповує бронежилети

МВС придбало 19180 бронежилетів за 16 млн. гривень, пише сайт «Коментарі» з посиланням на «Вісник державних закупівель». Виготовлені на Харківщині бронежилети захищають від куль калібру 7,62 та 9 мм, а також від ножових поранень. Таким чином новими бронежилетами буде забезпечено третину особового складу міліції, який загалом нараховує 60 тисяч «багнетів».

Ця інформація тривожно перегукується з нещодавніми закупівлями автобусів для затриманих та водометів. Так, нагадує сайт «Українська правда», цієї «продукції» для стримування масових акцій МВС закупило цьогоріч на 27 млн. гривень. А ще — загороджувальних турнікетів на 3,5 мільйона, засобів індивідуального захисту (тобто шоломів, щитів тощо) — на понад 11,5 млн. гривень.