Незапланований мир

13.09.2012
Незапланований мир

Збірна України англійців не злякалася й уперше не програла на «Уемблі». (Рейтер.)

Хтось скаже, що починати відбір на «мундіаль» матчем проти фаворита групи, який посідає у світовому табелі про ранги третю сходинку, — не найкращий розклад. Однак в українському таборі після узгодження календаря на відбір до ЧС–2014, в якому під першим номером стояв матч із англійцями, такий варіант назвали непоганим. І справді, початок вересня, коли англійська прем’єр–ліга лише набирає оберти, — найкраща пора для зустрічі з «левами». До того ж напередодні візиту українців на «Уемблі» команда Роя Ходжсона залишилася без низки ключових виконавців. Без Уейна Руні, Джона Террі, Джо Коула, Енді Керрола Англія вже не виглядала такою страшною та непереможною.

«Якщо будемо боятися Англію, програємо 0:8», — налаштовував команду на бій з опонентами Олег Блохін. Збірна України ослаблених «левів» не злякалася, а сама продемонструвала гострі зуби й ледь не загризла іменитих суперників. Перемога вислизнула із рук українців за лічені хвилини до фінального свистка. Хоча й нічиєю «синьо–жовті» залишилися задоволені. «Якби до матчу нам запропонували «мирову», я б погодився», — сказав після поєдинку Андрій Ярмоленко. Однак, з огляду на гру, яку показали хлопці Блохіна на «Уемблі», можна з сумом сказати: «українська збірна втратила два пункти».

Як і обіцяв наставник нашої збірної, його команда грала з англійцями в атакувальний футбол — на кшталт «Барселони». Щоправда, фізичних сил на тотальний контроль м’яча упродовж усього матчу нашим хлопцям не вистачило. Англійців «синьо–жовті» добряче «тиснули» хвилин десять, після чого ослабили хватку, перейшовши на рваний ритм. Щоправда, й періодичні наскоки несли загрозу воротам Джо Харта. Довгий час бракувало завершального акорду. Не щастило й господарям, поодинокі контратаки яких щоразу закінчувалися кинджальними ударами. Правду казав Блохін — не люблять (і не дуже то й уміють) його хлопці захищатися. Лише один Том Клеверлі тричі вибачав українців за неуважні дії в захисті. Уейн Руні точно б забив із тих позицій, з яких мазав 23–річний півзахисник «Манчестер юнайтед».

А от приціл Євгена Коноплянки вівторкового вечора був налаштований ідеально. Керманич англійців Рой Ходжсон постріл півзахисника «Дніпра» на 39–й хвилині матчу назвав «чудо–голом» — забитим метрів з 30–ти в дев’ятку. Шкода, що цей м’яч не став переможним.

Після перерви українці, можливо, того й не усвідомлюючи, почали більше часу віддавати захисту здобутого результату. В атаку ходили рідко, щоправда, кілька реактивних флангових проривів Коноплянки таки мав успішно завершити його партнер по команді Роман Зозуля. Не пощастило. Водночас тиск непоступливих англійців на ворота Андрія П’ятова зростав у геометричній прогресії й за лічені хвилини до фінального свистка наша оборона дала слабину. Після удару з близької відстані Дані Уелбека м’яч потрапив у руку Євгену Хачеріді. Покарання холоднокровно виконав штатний пенальтист «левів» Френк Лемпард.

Після цього фінальний штурм господарів набув загрозливого вигляду — однак наступальний запал англійців остудив головний арбітр матчу Джанер Чакир, котрий за друге попередження вилучив з поля Стівена Джеррарда.

ТАБЛО

Чемпіонат світу–2014. Відбірковий етап. Група Н.

Англія — Україна — 1:1

Голи: Лемпард, 87 (пен.) — Коноплянка, 39

Англія: Харт, Джонсон, Ягелка, Лескотт, Бейнс (Бертранд, 73), Джеррард, Лемпард, Клеверлі (Уелбек, 62), Мілнер, Окслейд–Чемберлен (Старрідж, 70), Дефо

Україна: П’ятов, Гусєв, Ракицький, Хачеріді, Селін (Шевчук, 75), Тимощук, Ротань (Назаренко, 90+2), Гармаш, Коноплянка, Ярмоленко, Зозуля (Девич, 89)

Попередження: Дефо, Джеррард, Лескотт, Мілнер, Джонсон — Селін, Гармаш, Хачеріді

Вилучення: Джеррард, 88 (А)

Суддя — Чакир (Туреччина).

Лондон, «Уемблі»,

69 100 глядачів.

* * *

Польща — Молдова — 2:0 (Блащиковський, 33 (пен.); Вавжиняк, 81), Сан–Марино — Чорногорія — 0:6 (Джорджевич, 24; Бечирай, 26, 51; Зверотич, 69; Делибашич, 78, 82).

Турнірне становище після 2–х турів: Чорногорія, Англія, Польща — 4, Україна — 1 (1), Сан–Марино — 0 (1), Молдова — 0.

 

ПРЯМА МОВА

Рой Ходжсон,

головний тренер зб. Англії:

— Збірна України добре грала в цьому матчі, і у нас вийшов хороший футбол. Я радий, що нам вдалося узяти хоч одне очко, адже у разі поразки ми опинилися б у дуже непростому становищі.

 

 

Олег Блохін,

головний тренер зб. України:

— Кращого старту і придумати важко — грати на «Уемблі» першу гру і зіграти вдало. У першому таймі ми створили Англії проблеми, і вони не могли їх вирішити. У нас були дуже хороші моменти. До перерви ми мали перевагу і вигравали. Але гра закінчується на 90–й хвилині. Молоді хлопці побоялися обіграти Англію на «Уемблі».