НОВИНИ ПЛЮС

12.09.2012

Янукович обіцяє випустити Луценка

Президент Віктор Янукович під час зустрічі в Києві з генсеком Ради Європи Турбйорном Ягландом пообіцяв, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка буде виконано. Про це пан Ягланд сказав у інтерв’ю газеті «Коммєрсант». Нагадаємо, що ЄСПЛ визнав, що при затриманні Луценка були порушені його права, проте уряд України оскаржив це рішення у Великій палаті суду. «Після розгляду апеляції (українського уряду. — Ред.) Великою палатою всі повинні будуть додержуватися рішення суду, — заявляє генсек Ради Європи. — При цьому ЄСПЛ може наказати владі відпустити ув’язненого, і будь–який уряд у Європі зобов’язаний дотримуватися цього рішення. В іншому випадку, в уряду, який не виконує рішення Страсбурзького суду, виникнуть справжні проблеми». «Віктор Янукович заявив, що поважатиме рішення суду», — підкреслив генсек РЄ.

Суд над Тимошенко перенесено

Київський районний суд Харкова переніс слухання у справі екс–Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко щодо діяльності «Єдиних енергетичних систем України» на 15 жовтня, повідомляє УНІАН. Суддя Костянтин Садовський визнав за неможливе проводити слухання за відсутності Тимошенко, яка, нагадаємо, відмовилася взяти участь у засіданні у формі відеоконференції. «Суддя вкотре ухвалив незаконне рішення, — коментує адвокат екс–Прем’єрки Сергій Власенко. — Відповідно до закону, суддя повинен був зупинити провадження у справі до одужання Юлії Володимирівни».

Боксер iз футболістом не сперечається

Віталій Кличко навряд чи погодиться на публічні дебати з Андрієм Шевченком (другим номером у списку партії «Україна — Вперед!»). Так відреагували вчора у прес–службі партії «УДАР» на оприлюднену через ЗМІ пропозицію колишнього футболіста провести політичні теледебати з Кличком. «В усьому світі прийнято вести дебати зі своїми політичними опонентами, з тими, з ким радикально відрізняються погляди на ситуацію в країні та її розвиток, — йдеться у повідомленні прес–служби «УДАРу». — Якщо Шевченко, який робить перші кроки в політиці, вголос заявляє, що їхній політичний проект є опонентом «УДАРу» і опозиції, тобто провладним проектом, тоді «УДАР» готовий до дебатів у рамках: опозиція проти Партії регіонів та її сателітів». «Вести дебати є сенс тільки з тими силами, які долають 5–відсотковий бар’єр», — в’їдливо коментують «кличківці».

ОБСЄ починає «стежити» за виборами

Учора в Україні з робочим візитом перебував генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр. Мета його робочого візиту, як iдеться в офіційному повідомленні, — «обговорення шляхів практичної взаємодії під час головування України в ОБСЄ з 1 січня наступного року».

Тим часом від понеділка в Україні почала роботу міжнародна місія спостерігачів від Бюро демократичних інституцій і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ. До складу основної групи місії, яка контролюватиме перебіг виборчого процесу, входять 16 експертів ОБСЄ, а очолила місію британка Одрі Френсіс Гловер (вона вже очолювала аналогічну місію на дострокових парламентських виборах 2007 року). Крім того, 90 довготермінових спостерігачів прибудуть у країну 17 вересня і працюватимуть у різних регіонах. Як пояснив на вчорашньому брифінгу в МЗС речник зовнішьополітичного відомства Олександр Дикусаров, головним завданням довготермінових спостерігачів є моніторинг передвиборчих процесів в Україні та підготовка доповідей, які міститимуть аналіз ситуації. Потому Київ очікує на ще 600, так би мовити, короткотермінових спостерігачів iз країн–учас­ниць ОБСЄ, які стежитимуть за виборами у сам день голосування.