Британський слід у США

12.09.2012
Британський слід у США

Британець Енді Маррей виграв свій перший «Мейджор». (Рейтер.)

«Мрії збуваються», — напевно, колись напише у своїх мемуарах Енді Маррей, який став першим британцем, починаючи з 1936 року, який виграв турнір серії «Гренд слем». Довгих п’ять років 25–річний уро­дженець Шотландії штурмував вершину найпрестижніших тенісних змагань. Свій перший фінал «Великої четвірки» він програв у 2008 році саме в США. Після того були ще дві поразки на «Ролан Гарросі» та нещодавнє фіаско на домашньому Уїмблдоні. Проте після останньої невдачі у Маррея почалася світла смуга. Наприкінці літа Енді, який не так давно почав співпрацю з легендарним Іваном Лендлом, став олімпійським чемпіоном, а в ніч на вівторок виграв свій перший «Мейджор», здолавши другого сіяного, серба Новака Джоковича, — 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

У боротьбі за титул британець та серб, який захищав чемпіонське звання, провели на корті 4 години 54 хвилини, тим самим встановивши рекорд Відкритого чемпіонату США за тривалістю матчів. Перемога на «Флешинг мідоуз» поповнила банківський рахунок Маррея на 1,9 млн. доларів. Також британець заробив 2000 рейтингових очок. Вони дозволили Енді потіснити з третьої сходинки АТР іспанця Рафаеля Надаля, який через травму не брав участі в останньо­му «Гранд слемі» року.

Чільні дві позиції оновленого чоловічого рейтингу не зазнали змін. Перший — швейцарець Роджер Федерер, трохи менше 400 балів йому програє Джокович. Кращий із українців — Олександр Долгополов у порівнянні з попереднім «оцінюванням» втратив чотири позиції і тепер посідає 19–й рядок. Сергій Стаховський займає 95–й рядок (плюс три позиції), Сергій Бубка–молодший — 174–й (–24), Іван Сергєєв — 196–й (+2), а Ілля Марченко — 240–й (–3).

Після завершення «Ю–Ес оупен–2012» не змінився лідер і в жіночому табелі про ранги. Першу позицію й надалi утримує білоруска Вікторія Азаренко. На другу сходинку, посунувши на один щабель донизу Агнешку Радванську з Польщі, піднялася росіянка Марія Шарапова. Четверта — Серена Уїльямс із США. У топ–100 немає жодної українки. Найвище серед наших — Леся Цуренко. Киянка — 107–а (+4). Екс–перша ракетка України — Катерина Бондаренко лише 137–ма (–27), Еліна Світоліна — 154–та (+22), Юлія Бейгельзімер — 192–га (–22).