Тиск «Регіонiв» — в усіх регіонах

05.09.2012

Громадянська мережа «Опора» створила інтерактивну мапу спостереження за виборами, з якої можна отримати інформацію щодо розташування всіх виборчих дільниць, меж і центрів 225 округів, ознайомитися зі складом комісій окружного та дільничного рівнів. А також побачити все розмаїття порушень виборчого права, зафіксованих громадськими експертами.

Учора «Опора», яка на цих виборах, схоже, виконує місію «Пори–2004», звітувала про свої висновки за перший місяць, що минув від офіційного початку виборчої кампанії.

 

А «Братство» собі гуляє

Насамперед спостерігачі «Опори» відзначили недоліки спрощеної процедури висування кандидатів на посади в окружні виборчі комісії та несправедливий розподіл квот між партіями в ОВК. Стало чітко видно політичні сили, які беруть участь у виборах для представлення інтересу третіх сторін — найбільш рейтингових партій. Така дрібнота зареєструвала по одному чи по кілька кандидатів у мажоритарних округах, а, за результатами жеребкування, проведеного ЦВК, отримала по 225 місць в окружкомах. Натомість «прохідні» «Свобода» й «УДАР» — офіційно жодного.

«Наслідки такої системи розподілу зашкодять взаємному контролю суб’єктів вибор­чого процесу, — попередив представник «Опори» Олександр Клюжев і додав: — Організація виборів повинна забезпечуватися безстороннім органом, від неупередженості та політичної незалежності якого залежить успішність організації виборів від їх початку до закінчення обробки результатів».

Експерти «Опори» зафіксували масовий зрив початку роботи окружних комісій через неявку на перше засідання членів від малих та не відомих загалу «технічних» партій. «Від партії «Братство» на перше засідання ОВК з’явилося менше 3 відсотків представників. Та сама ситуація з «Руським блоком» та «Єдиною родиною». Від «Союзу анархістів» з’явилося 20 відсотків людей. Ситуація загострилася ще й тим, що прогульники виявилися в керівному складі комісій. Через їх неявку у 12 комісіях із 225 члени ОВК приймали присягу в неповноважних умовах», — розповів пан Клюжев.

Антирейтинги порушень

Спостерігачі «Опори» склали рейтинги порушників і порушень, вчинених кандидатами та партіями протягом серпня.

Негативний рейтинг очолюють прояви адмінресурсу: 109 випадків у всіх без винятку регіонах України та 76 — в одномандатних виборчих. Із невеликим відривом друге місце займає підкуп виборців: 103 випадки у 23 областях і 82 округах. На третьому місці — перешкоджання діяльності партій та кандидатів: 58 інцидентів у 20 областях та 38 округах.

Не менш поширеним явищем є порушення порядку проведення агітації: 42 приклади у 19 регіонах та 30 одномандатних виборчих округах. У «хвості» — силовий ресурс як метод впливу правоохоронних органів на виборчий процес: дев’ять разів у восьми регіонах та семи округах.

Аналогічну «турнірну таблицю» партій–порушниць виборчого законодавства очолює Партія регіонів, на рахунку якої 188 інцидентів. Друге місце — за кандидатами–самовисуванцями — 47, третє за — КПУ з шістьма випадками, четверте — за ВО «Батьківщина», чотири випадки.

У Народної партії, «УДАРу», «Свободи», «Єдиного центру» спостерігачі «Опори» зафіксували по два порушення.

Належної реакції з боку правоохоронних органів та ЦВК на системні зловживання не було. Єдиний випадок стосувався непрямого підкупу виборців нинішнім нардепом–«тушкою» Давидом Жванією, що визнав винним Одеський апеляційний адміністративний суд. 24 серпня Жванія подарував учням школи села Троїцьке Біляївського району 275 комплектів шкільної форми. При цьому в комплектах містилися листівки із зображенням самого мецената, який балотується по цьому округу.

Зважаючи на загрозливі масштаби підкупу та частоту його застосування у мажоритарних округах, таке судове рішення могло б стати прецедентом. Адже насправді подібні подарунки виборцям — зокрема, школярам на 1 вересня — підносили сотні кандидатів у нардепи. Причому часто у пакет із символікою кандидата вкладаються букварі та підручники, придбані за казенний рахунок — як, наприклад, у випадку з «благодійністю» нардепа–«регіонала» Петра Мельника на Київщині, про що пише сайт «Українська правда».