На «червоній зоні»

04.09.2012
На «червоній зоні»

У кімнаті Луценка «на зоні» — не нари, а зручні ліжка. Кадр відеозйомки ДПтС.

Без кількох днів рівно рік і вісім місяців провів Юрій Луценко в Лук’янівському СІЗО в Києві. У цей час відбувалися його голодування, постійні переміщення між поганими й відремонтованими камерами, участь у двох судових процесах, вертепи соратників під стінами тюрми, читання сотень книжок і роздача десятків інтерв’ю через адвокатів. І от минулої п’ятниці о четвертій годині ранку колишнього міністра внутрішніх справ вивезли в Менську колонію на Чернігівщині, де відбувають покарання засуджені працівники МВС. Звільнитися лідер «Народної самооборони» має вже після президентських виборів 2015 року.

Прес–служба Державної пенітенціарної служби повідомила, що Луценко «власноручно на ім’я керівництва СІЗО подав заяву, в якій повідомив, що претензій до адміністрації СІЗО, медчастини та персоналу не має» і порушень у ході його транспортування «на червону зону» не вбачає. Так само Юрій задоволений і умовами нової «зони».

У ДПтС запропонували для перегляду відео, де зафіксовано умови перебування в Менській колонії: блочна система на трьох–чотирьох осіб, євроремонт, нові меблі, електроплита, пральна машина, кухні з новими раковинами, телевізор, легкі ґрати «віялом» на вікнах.

Єдина проблема — Луценкові ще належить побувати в Києві на судових засіданнях, де розглядатимуть його апеляцію у справі про нібито «організацію незаконного стеження». Чи був сенс у зв’язку з цим вивозити його зі столиці в Чернігівську область, як Луценка доставлятимуть у суд і чи доставлятимуть узагалі — офіційні представники ДПтС сказати не можуть.

У перший же день на новій «хаті» Юрій Луценко отримав сім нових книг та Біблію і зустрівся із захисниками — і так засидівся, що вже не лишилося часу на дружину Ірину, яка також приїхала його навідати.

Що ж до сусідів, каже помічник голови ДПтС Ігор Андрушко, то, за попередніми даними, це троє або четверо «спеціально підібраних ув’язнених», чиє покарання ніяк не відноситься до того періоду, коли Луценко очолював МВС.