Масовий проліт

30.08.2012
Масовий проліт

Друга ракетка України Сергій Стаховський виграв у швейцарця Ваврінки лише один сет. Фото Рейтер.

Нинішній «Ю–Ес оупен» уже на старті став для наших співвітчизників найбільш невдалим. Ми звикли, що вони вибувають переважно на ранніх стадіях, але ж не так швидко. Цього разу в першому раунді зачохлили ракетки одразу четверо українців; далі йде лише Олександр Долгополов.

Вівторок узагалі міг стати суцільно чорним днем для наших тенісистів, бо Долгополов також стояв на межі вильоту. Програвши дві партії американцеві Джессі Лівайну, Сашко схаменувся й таки спромігся переломити хід двобою на свою користь — 3:6, 4:6, 6:4, 6:1, 6:2. У наступному колі на кортах «Флешинг мідоуз» у Нью–Йорку киянина чекає колись грізний кіпріот Маркос Багдатіс.

Сергій Стаховський не зумів створити сенсації й поступився, хоча й не без боротьби, сіяному під 18–м номером швейцарцеві Станісласу Ваврінці — 7:6 (8:6), 6:7 (2:7), 4:6, 2:6.

Слідом за Лесею Цуренко, яка програла в понеділок, наступного дня викинули білий прапор ще дві наші землячки. Причому обидві — перед представницями Сербії: перша ракетка України Катерина Бондаренко програла Єлені Янкович (30) — 1:6, 2:6; а молода Еліна Світоліна — Ані Іванович (12) — 3:6, 2:6.

Зійшли з дистанції цього дня й кілька сіяних, зокрема американка Крістіна Макхейл (21), чешка Клара Закопалова (24), румунка Моніка Нікулеску (26), австрійка Таміра Пашек (29), китаянка Шуай Пенг (32). Колишня перша ракетка світу Кароліна Возняцьки з Данії (восьма сіяна) під час свого матчу просила допомоги лікарів і зрештою з перебинтованим коліном капітулювала перед румункою Іриною–Камелією Бегу — двічі по 2:6. Переможниця «Ролан Гарроса–2010» італійка Франческа Ск’явоне (22) нічого не змогла вдіяти з 19–річною темношкірою американкою Слоан Стівенс — 3:6, 4:6. Згадаймо, що молода тенісистка цього року у складі збірної приїздила до Харкова на матч Кубка федерації проти українок.

У чоловіків постраждалим сіяним виявився аргентинець Хуан Монако (10), котрий у дуелі любителів гри на ґрунті дозволив здобути вольову перемогу іспанцеві Гільєрме Гарсія–Лопесу — 6:3, 6:1, 4:6, 6:7, 6:7.

Натомість до другого кола спокійно пройшли полячка Агнешка Радванська (2), американка Серена Уїльмс (4), Марія Кириленко з Росії (12), серб Новак Джокович (2) та ін.

Джоко на розминці перед «тренувальним» матчем з італійцем Паоло Лоренці встиг добряче розважити публіку. Серб відгукнувся на пропозицію з трибун юного шанувальника тенісу й дозволив йому вийти на корт та... зробити кілька подач. Сам Новак подавав м’ячі та підказував, куди бити. Потім обняв хлопця й потиснув руку. Але від того не дуже розчулився, бо дозволив Лоренці виграти в трьох сетах усього два гейми — 6:1, 6:0, 6:1.