Повернення Короля

29.08.2012

Скандал, що розгорівся навколо семиразового переможця «Тур де Франс» Ленса Армстронга (а видатного американця можуть позбавити фактично всіх його титулів через допінг), відвернув увагу велосипедної спільноти від третього гранд–туру сезону — «Вуельти». Багатоденка дорогами Іспанії, яка цього року на кілька днів завернула й до сусідньої карликової Андорри, завжди мала найнижчий рейтинг порівняно з «Джиро д’Італія» і «Тур де Франс», а тут майже одразу після її старту у «світовий прокат» вийшов трилер за участю легендарного Армстронга та Американської антидопінгової агенції. Не дивно, що на цьому тлі практично без уваги залишається повернення на шосе іншого визначного велопрофі, якого на батьківщині називають не інакше як «Король», — іспанця Альберто Контадора.

Нагадаємо, що кілька років тому Альберто звинуватили у вживанні заборонених препаратів, і процес підтвердження його провини мав тривалий та суперечливий характер. Зрештою дисциплінарні органи винесли вельми м’яке покарання. У Контадора відібрали чемпіонський титул, здобутий ним на «Тур де Франс», та «впаяли» дворічну дискваліфікацію, проте реальне відлучення від велоспорту тривало лише п’ять місяців. Хай там як, але через вимушений простій Контадору довелося пропустити в 2012 році «Джиро», «Тур» та Олімпіаду. Відтак «Вуельта» залишилася єдиним серйозним випробуванням сезону. І «Король» заявив про намір перемогти на домашній багатоденці.

Третій гранд–тур сезону традиційно приваблює більшою мірою саме іспанських гонщиків. Із 66 минулих «Вуельт» на 30 перемагали господарі. На думку експертів, сам профіль дорожньої карти, що має гірське спрямування, дуже зручний для Контадора. Наразі — після дев’яти етапів із 21 запланованого — очільник команди «Саксобанк» у генеральній класифікації посідає третє місце, програючи лідерові одну хвилину.

У червоній майці їде інший іспанський велогонщик — Хоакім Родрігес із команди «Катюша». «Я задоволений своїм виступом, — сказав перед першим днем відпочинку лідер російської «стайні». — Ця пауза — хороша можливість, аби відновити втрачені сили». Схоже, перед «Пуріто», як кличуть Родрігеса, амбітні керівники «Катюші» ставлять найвищі завдання.

Водночас не проти розміняти «срібло» цьогорічного «Тур де Франс» на «золото» «Вуельти» британець Крістофер Фрум зі «Скай Просайклінг». Попри те, що «Небесна команда» їде по Піренейському півострову без підтримки свого лідера — переможця «Туру–2012» Бредлі Уїггінса, Фрум наразі дихає в спину Родрігесу, готуючись до вирішального спурту.

Щоправда, пануванню британців на дорогах Франції сприяв рівнинний профіль «Великої петлі», натомість цьогорічна «Вуельта» — більш гірська. До того ж перша частина гонки проходила в умовах неймовірної спеки, до якої більш звичні саме місцеві гонщики.