Важко в навчанні

29.08.2012
Важко в навчанні

Ворота «Автомобіліста» атакує шведський легіонер «Донбасу» Фредрік Петерссон. Фото з сайту HCDonbass.com.

Провівши лише один сезон у вищій лізі Росії, «Донбас» перейшов до еліти — Континентальної хокейної ліги. Офіційний старт донеччан у КХЛ запланований на 6 вересня, коли команда віце–прем’єра Колесникова зіграє у Братиславі зі «Слованом». Наразі найсильніший ХК України награє зв’язки в товариських матчах.

У серпні донеччани провели п’ять спарингів у Словаччині, на батьківщині свого головного тренера Юліуса Шуплера, й у всіх узяли гору. Щоправда, ті чеські й словацькі колективи — не рівня значно багатшим клубам КХЛ. Тож аби відчути справжній рівень баталій наступного сезону, чемпіон України організував «Кубок Донбасу», запросивши чотири команди з найсильнішої ліги Європи. Для більшого авторитету турніру клуб організував приїзд кількох зіркових ветеранів: канадця Філа Еспозіто, росіян Олександра Якушева, Бориса Майорова, Віктора Шалімова, Сергія Гімаєва.

Турнір у Палаці спорту «Дружба» проводять другий рік поспіль. Торік перемогу тут святкував пітерський СКА, який приїхав захищати свій титул і нині. Компанію армійцям та господарям склали «Автомобіліст» (Єкатеринбург), «Сєвєрсталь» із Череповця та празький «Лев». 27 серпня—1 вересня суперники визначають переможця за коловою системою (кожен зустрінеться з кожним).

Почався турнір позавчора дещо несподіваною поразкою потужного фінансово й кадрово СКА від середняка КХЛ — «Сєвєрсталі». Не справдилися очікування глядачів і стосовно вечірнього матчу понеділка. Суттєво оновлений «Донбас» — з великою кількістю легіонерів — уперше з’явився на очі власної публіки. У протистоянні з найгіршою командою Східної конференції КХЛ минулого сезону, «Автомобілістом», «червоно–чорні» відчули серйозні проблеми. Хоча треба враховувати, що уральський клуб, не бажаючи залишатися серед «хлопчиків для биття», у міжсезоння оновив склад і запросив на посаду головного тренера колишнього наставника «Бариса» та збірної Казахстану Андрія Шаянова.

Дуель двох амбітних колективів виглядала доволі «сирою» з точки зору фахівців, але видовищною для вболівальників. Перший період «вчисту» виграли гості з Єкатеринбурга, закинувши дві шайби у ворота білоруського донбасівця Степана Горячевських. Зате в другій 20–хвилинці вже господарі відповіли тим самим — голами відзначилися досвідчений чеський захисник Карел Піларж і шведський форвард Фредрік Петтерссон.

Третій період минув без голів, тож долю протистояння вирішила серія булітів. Донеччанам жодного разу не вдалося втілити «наїзд» на голкіпера в гол, тоді як «Автомобіліст» зробив це двічі.

На післяматчевій прес–конференції пан Шуплер виглядав засмученим. «Хлопці відчували свято й намагалися грати красиво. Натомість суперник використав дві наші помилки. Ми додали, створили чимало голевих моментів, але реалізували лише два. Загалом цей турнір — чудова можливість виявити можливості команди», — підсумував словак.

Наступний матч «Кубка Донбасу» українська команда зіграє завтра — проти чеського «Лева».

 

ТАБЛО

«Відкритий Кубок Донбасу». 1–й тур. «Сєвєрсталь» — СКА — 3:1 (0:0, 2:1, 1:0), «Донбас» — «Автомобіліст» — 2:3 Б (0:2, 2:0, 0:0, 0:0, 0:1; Піларж, 29; Петтерссон, 30 — Страка, 13; Стрельцов А., 20).