Більше не кавалер

28.08.2012
Більше не кавалер

Демократія і плюралізм думок — здавалося б, невід’ємні цінності західного світу, яких намагаються дотримуватися всі країни, що вважають себе розвиненими. До таких належить і Франція. Що, втім, не завадило французькій владі відібрати у знаменитого кутюр’є Джона Гальяно орден Почесного легіону, яким його в січні 2009 року «за заслуги перед державою» нагородив тодішній президент Ніколя Саркозі. Нагородження відбулося ще до грандіозного скандалу, внаслідок якого Гальяно втратив посаду креативного директора будинку моди «Крістіан Діор». І ось тепер нинішній глава Французької держави, соціаліст Франсуа Олланд, вирішив, що людина, яка дозволяє собі антисемітські висловлювання, не гідна найпочеснішої нагороди Франції. Байдуже, що заслуги, за які дизайнер отримав орден, нікуди не поділися.

Нагадаємо, проблеми у Гальяно почалися після того, як у лютому минулого року в одному з барів, добряче хильнувши, Джон посварився з кількома відвідувачами. І, на п’яну голову не думаючи про наслідки, висловив усе, що думає, на адресу не лише своїх співрозмовників, а й усієї єврейської нації. Ще й додав, що симпатизує Гітлеру, за якого вони «давно померли б у газових камерах». Цю сварку було відзнято на відео, яке невдовзі опублікував британський таблоїд «Сан».

За такі висловлювання у Франції можна і за ґрати загриміти, тож Гальяно ще легко відбувся — суд призначив йому штраф у розмірі 6 тисяч євро та випробувальний термін. Окрім того, Джон втратив посаду в «Діор» (а компанія — одного з найкращих у своїй історії дизайнерів). А тепер його розжалували ще й із кавалерів найпочестнішого ордена.