НЬЮЗРУМ

23.08.2012

Під патронатом Гоголя

Після численних скасувань та перенесень п’ятий «Гогольфест» цього року таки відбудеться — з 21 по 29 вересня. У програмі, на відміну від попередніх років, — лише українські учасники. Причиною відмови від міжнародного формату організатори називають брак коштів. Минулого року через недостатнє фінансування фестиваль узагалі не відбувся. Із минулою локацією — кіностудією ім. Довженка — довелося розпрощатись. Так само зірвалась угода і з «Мистецьким арсеналом». Цього року майданчиком «Гогольфесту» стане закинутий експериментально–механічний завод на Видубичах. У програмі — театральні постановки, концерти, арт–проекти та кінопокази.

«Спляча красуня» не засне?

Українсько–канадський художник Тарас Полатайко, автор проекту «Спляча красуня», старт якого був призначений на 22 серпня в Національному художньому музеї України, звернувся до міжнародної арт–спільноти по допомогу. За словами митця, за день до відкриття проекту Міністерство культури скасувало його «Сплячу красуню». «Я працював на цим проектом протягом двох років. Немає чіткого пояснення, чому скасували. Нацистсько–радянський стиль цензури», — скаржиться художник. Причина нібито криється в тому, що між музеєм і митцем не підписано угоду. Натомість Полатайко стверджує, що всі необхідні документи підписані. Художник і далі займається виставкою та стверджує, що вона функціонуватиме, попри заборони.

Наші герої на папері

В Україні з’явиться комікс–блокбастер про козаків. Автор графічного роману «Даогопак» Максим Прасолов основною метою коміксу називає створення українського національного героя. За його словами, мальована історія України стане доступнішою та зрозумілішою молодшому поколінню. Прасолов планує видати три томи «Даогопака», наразі ж готовий лише перший, робота над яким тривала рік. Малював козацькі пригоди художник Олексій Чебикін. Першу частину трилогії буде представлено в жовтні на «Книжковому арсеналі» в Києві.

Мертві експонати

7 вересня у Києві відкриється сенсаційна виставка «Human Body: Побачити, щоб зрозуміти». Проект, створений у 2005 році, покликаний показати різноманітні аспекти людської анатомії на наочних прикладах. Експонати — законсервовані тіла людей, що заповіли своє тіло науці. Усі вони представлені без шкіри, з оголеними м’язами та внутрішніми органами. Деякі експонати зафіксовані в момент руху, аби показати роботу м’язів, а дехто з «мерців» демонструє стан мозку в момент мислення. Виставка триватиме у спорткомплексі «Олімпійський» до 23 грудня.