Оптимістична поразка

23.08.2012
Оптимістична поразка

Одне із запеклих протиборств під щитом хорватів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Цьому поєдинку бракувало лише одного — перемоги господарів. За підтримки 4 тисяч глядачів у столичному Палаці спорту українські «гуллівери» видали феєричний матч проти потужної збірної Хорватії, але поступилися одним очком на останніх секундах додаткової п’ятихвилинки.

Балканська команда їхала до Києва в ролі явного фаворита. Хоча після яскравих виступів у 1990–х роках «картаті» на тривалий час забули про трофеї, їхні шості місця на чемпіонатах Європи 2007 і 2009 рр. та Олімпіаді–2008 для нашої збірної вважалися б великим досягненням.

Дуель лідерів відбіркової групи Євробаскету–2013 вийшла захопливою. На відміну від двох попередніх матчів, «синьо–жовті» не провалювалися на старті, більше того — навіть вели в рахунку в 11 (!) пунктів — 34:23. Утім досвідчений колектив Ясміна Репеші поступово надолужував згаяне й у четвертій 10–хвилинці зрівняв рахунок — 57:57.

У заключні хвилини основного часу перевага на табло мінялася то в один бік, то в другий. Розв’язка могла настати за 1,7 секунди до сирени, коли за нічийного рахунку плеймейкер грецького «Панатинаїкоса» Роко–Лені Укич вийшов на лінію штрафних. Але українські вболівальники створили таку атмосферу в залі, що Укич двічі (!) «змазав». Особливо гучними скандуваннями підтримували своїх кілька сотень курсантів–богунівців.

Гра перейшла в овертайм. У нервовому завершенні українці вийшли вперед на два очки, але пропустили «трюльник» від Бояна Богдановича за 4,7 секунди до завершення матчу. Захисник турецького «Фенербахче» став найрезультативнішим гравцем у складах обох команд із 20 очками. Надія України на виграш розтанула з неточним кидком Олексія Печерова.

«Я пишаюся нашою грою, адже ми билися до останнього. Хорвати влучили кілька важливих кидків, а нас підвела реалізація штрафних кидків», — так пояснив невдачу американський тренер «синьо–жовтих» Майк Фрателло. Треба відзначити, що він із незрозумілих причин тримав на майданчику свого колишнього співвітчизника Стівена Буртта й Сергія Гладиря — снайперів, які цього разу провалили гру. Особливо грішив Буртт — забагато брав ініціативу на себе (реалізація триочкових — лише 14%) і віддавав передачі в нікуди (4 втрати). Натомість Фрателло чомусь садив на лаву запасних Артура Дроздова й Дениса Забірченка.

Прикра поразка з різницею в один пункт, попри все, залишає нашим гарні шанси пробитися до фінальної частини ЧЄ–2013. Завтра українці зіграють на Кіпрі з аутсайдером групи.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи–2013. Кваліфікаційний етап. Група С. 3–й тур. Угорщина — Австрія — 81:75, Україна — Хорватія — 79:80 ОТ (22:18, 16:18, 15:16, 16:17, 10:11; Кравцов (14), Печеров, Дроздов, Буртт (по 11) — Богданович (20)).

Турнірне становище. Україна — 2 перемоги/1 поразка, Хорватія — 2/0, Австрія — 1/2, Угорщина — 1/1, Кіпр — 0/2.