НОВИНИ ПЛЮС

21.08.2012

Інфляція і ВВП

У Національному банку України не виключають деякого підвищення темпів інфляції в наступні місяці. Під час наради голови НБУ Сергія Арбузова зі своїми заступниками та керівниками структурних підрозділів Нацбанку було відзначено, що складна ситуація на зовнішніх ринках стримує підвищення показників економічного розвитку України. «Попри це, на відміну від багатьох розвинених країн, в Україні зберігається економічне зростання — реальний ВВП у ІІ кварталі 2012 року зріс на 3% порівняно з відповідним кварталом минулого року. У той самий час у країнах єврозони ВВП у цей період скоротився на 0,4%, у Великій Британії — на 0,8%», — сказано в повідомленні НБУ. Учасники наради не виключили деяке підвищення темпів інфляції в наступні місяці, що може бути пов’язано із сезонними чинниками та можливим прискоренням зростання цін на світових ринках продовольчих товарів.

Торгівля

Урядовий уповноважений з питань співпраці з СНД Валерій Мунтіян повідомив у ефірі «5–го каналу», що зона вільної торгівлі з країнами СНД запрацює з 23 вересня. «Заявка про це — вона подається безпосередньо до Мінська — вже представлена», — сказав представник українського Кабміну.

Нагадаємо, договір про зону вільної торгівлі в рамках СНД було підписано 18 жовтня минулого року Росією, Вірменією, Білоруссю, Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою, Таджикистаном та Україною.

Автомобілізм

За липень в Україні було вперше зареєстровано 21,74 тисячі легкових авто, або на 13% більше відповідного показника 2011 року. У минулому місяці українці найбільше купували автомобілі марок Hyundai (Південна Корея) — 1917 одиниць, ЗАЗ — 1746, Geely (Китай) — 1507.

Металургія

За останні три роки Україна як виробник сталі повільно втрачала частку світового оринку, як і виробники з СНД у цілому. «За даний період частка України в загальних обсягах виробництва сталі у СНД коливалася на рівні 28—35%», — повідомляє агентство «Стандарт–Рейтинг» (Україна). При цьому з лютого 2009 року по червень 2012–го частка України у світовому виробництві сталі знизилася з 2,68% до 2,24%. Українських металургів разом з їхніми російськими колегами витісняють китайські виробники, частка яких на світовому ринку зростає.