Громовим по «Динамо»

21.08.2012
Громовим по «Динамо»

В одному з епізодів динамівський захист не стримав порив «Ворскли». (УНІАН.)

Уже сьогодні київське «Динамо» проведе перший матч заключного відбіркового раунду Суперліги проти «Боруссії» з Менхенгладбаха. Утім учора віце–чемпіони України вилетіли до Німеччини у зовсім не найкращому настрої, бо перед цим уперше в сезоні не просто не змогли виграти, а навіть програли. І не комусь із прямих конкурентів, а полтавській «Ворсклі».
«Динамо» і «Гладбах» у це міжсезоння стали лідерами своїх ліг за кількістю коштів, витрачених на трансфер. «Чорно–білі» кинули на нових гравців 31,2 млн. євро, кияни — трохи більше 30 млн. Не відомо, як–то буде на «Боруссія–парку», а в Полтаві динамівські новачки виявилися «холостими набоями»...

Київські мільйони на вітер

«Ворскла» ще досі «перетравлює» від’їзд Миколи Павлова до Маріуполя й бовтається в підвалі турнірної таблиці. Минулого четверга керівники клубу відправили у відставку Вадима Євтушенка, котрий надто м’яко поводився з гравцями. Виконувати обов’язки головного поставили Сергія Свистуна, і сивочолий наставник зумів струсонути хлопців, котрі перед тим програли чотири матчі в п’яти турах. Як сказав згодом кандидат до збірної України Роман Безус, команда зіграла, як за часів Павлова.

Російський керманич «Динамо» Юрій Сьомін спробував провести ротацію свого складу. Фа­хівець намагається дати пограти і новачкам, і «старим», але не завжди це приносить успіх. Минулого тижня Сьомін мусив рахуватися з викликом одразу 11 гравців команди до своїх національних збірних, тож у Полтаві випустив зі стартових хвилин іспанця Рубена, нігерійця Тайво, бразильців Раффаеля й Дуду.

Експеримент не вдався. Гра в «інтернаціоналу» не клеїлася, а колишній гравець «Мілана» й «Марселя» Тайє Тайво взагалі зробив голеву передачу... супернику. Молодий форвард «ворсклян» Артем Громов скористався подарунком сповна — ніби ножем розрізав захист гостей і знущально послав м’яча між ногами голкіпера Максима Коваля. Причому Громов уперше вийшов в основному складі й дограв матч до кінця. А потім в інтерв’ю зізнавався, що забити м’яч команді такого рівня, як «Динамо», — мрія будь–якого молодого нападника.

У віце–чемпіонів запам’ятав­ся постріл Олега Гусєва в поперечину. В інших епізодах 37–річний голкіпер Сергій Долганський разом із захисниками успішно відбивався від наскоків киян. Не врятував їх від першої поразки і вихід у другому таймі Андрія Ярмоленка та Брауна Ідейє.

У другому таймі тривалий час уже полтавці володіли ініціативою та раз по раз проводили позиційні атаки.

Що ж, репетиція дуелі з «Боруссією» не вдалася, й Сьоміну належить поламати голову над складом на гру в Німеччині.

Безжальний Мхітарян

Осічкою головного конкурента в боротьбі за «золото» не міг не скористатися «Шахтар». Навіть попри те, що недільного вечора в Одесі на новенький стадіон «Чорноморець» прийшли підтримати свою команду більше 34 тисяч фанів. Цього дня обидва клуби згадували Віктора Прокопенка — минуло рівно п’ять років із дня смерті видатного тренера–одесита, який великий відрізок життя присвятив Донецьку.

Найбільшу аудиторію туру «помаранчево–чорні» засмутили вже на третій хвилині — Генріх Мхітарян завершив комбінацію ударом із меж штрафного майданчика. За словами наставника «моряків» Романа Григорчука, футбол тривав до 64–ї хвилини, поки гості не забили вдруге. А потім «Чорноморець» розвалився й дозволив Мхітаряну оформити хет–трик.

Вірменин із десятьма голами відірвався від переслідувачів у гонці бомбардирів уже на чотири влучні постріли. І це при тому, що грає не на позиції нападника, а в півзахисті. А одеська команда своїх стійких фанатів потішила лише в доданий час, розмочивши непристойний рахунок — 1:5.

«Гірники» відірвалися від динамівців на три очки. Але неприємністю для донеччан стала чергова травма Дмитра Чигринського — він поступився місцем на полі Олександру Кучеру вже на 26–й хвилині. Мірча Луческу навіть замислився, що ж далі робити з Дмитром, бо ледь не щотижня в нього виникають якісь проб­леми зі здоров’ям.

Посередні «розбори»

На «срібну» сходинку міг вийти «Дніпро», якби здолав у дербі «Кривбас». За словами капітана «дніпрян» Руслана Ротаня, поєдинок справді був прин­циповим. Було багато боротьби й обмаль гольових моментів. Криворіжці відстояли нулі, залишивши обласний центр на третьому місці. А наставник «Дніпра» Хуанде Рамос заявив, що в цьому двобої лише його підопічні прагнули перемогти. Хай там як, команда Олега Тарана тримається високо — на шостому рядку, причому має рідкісну різницю забитих і пропущених м’ячів для такої позиції в шостому турі — 3:2.

Навряд чи в когось були сумніви, що «Металіст» переграє в Ужгороді «Говерлу». Зусиллями південноамериканського легіону команда Мирона Маркевича настукала господарям три м’ячі, тоді як Олександр Горяїнов зберіг свої володіння в недоторканності. Підопічні Олександра Севідова залишаються єдиним колективом без набраних очок.

Не далеко пішов від колишніх колег по першій лізі й запорізький «Металург». Позавчора підопічні Сергія Ковальця не дотягнулися до нічиєї в близькому його серцю Львові. «Карпати», хоч і грали на стадіоні «Україна» завершальні 35 хвилин у меншості, пропустили тільки раз. Оскільки перед цим відзначилися двічі, то оформили другу домашню звитягу поспіль. Надалі «леви» планують перебратися на «Арену Львів».

А от ще одному колективу із західного регіону, «Волині», забракло холоднокровності, аби утримати перевагу в два м’ячі. Команда Анатолія Дем’яненка пропустила двічі в останні 10 хвилин зустрічі із «Зорею». І це при тому, що з 75–ї хвилини луганчани грали вдесятьох. Юрій Вернидуб назвав своїх підопічних «справжніми чоловіками». Вони продовжують сенсаційно триматися у верхній частині турнірної таблиці — недавній аутсайдер наразі п’ятий.

До «Кривбасу» й «Зорі» підтягнувся «Арсенал». Минулої п’ятниці кияни вирвали три пункти в «Іллічівця» — перед фінальним свистком навіс із флангу замкнув головою Володимир Гоменюк. За дійством на стадіоні «Динамо» стежило трохи більше тисячі шанувальників футболу — найменша аудиторія туру.

А Микола Павлов і надалі керує «іллічами» із глядацької трибуни. Колишні працедавці з «Ворскли» намагаються «здерти» з «Металурга» гроші за перехід тренера до завершення контракту з попереднім клубом. Хоча сам Павлов вважав, що розійшовся з Костянтином Жеваго й Олегом Бабаєвим за взаємною згодою сторін.

На стадіоні «Металург» у Донецьку розійшлися нічиєю команди, які не виправдовують сподівань власників. «Таврія» Олега Лужного вже з шостої хвилини грала в меншості — воротар Сергій Погорілий пішов на «фол останньої надії». Бразилець Мораєс реалізував пенальті, але, як сказав згодом наставник «МД» Володимир П’ятенко, його підопічні розслабилися, за що розплатилися наприкінці двобою. Максим Фещук заробив 11–метровий і своїй команді, а ветеран Сергій Назаренко холоднокровно зрівняв рахунок. Більше того — в доданий арбітром Анатолієм Абдуллою час кримчани ледь не вирвали три очки, та господарям пощастило.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

Із життя легіонерів у чемпіонаті України

Крістіан Вільягра, аргентинський захисник ФК «Металіст», пише в себе у «Фейсбуці»

(переклад з іспанської):

«І ці люди хочуть говорити про професіоналізм... Вони не розуміють, що їх в Україні чекає довгий шлях, щоб називатися великим клубом. А найголовніше: деякі співробітники клубу — погані люди. З такими нічого не вийде! Як же я хочу повернутися в аргентинський футбол.

Версія заяви Вільягри, опублікована на офіційному сайті ФК «Металіст» (Харків):

«Іноді журналісти, які не можуть знайти сенсацію, починають її придумувати... Чемпіонат ще далеко не закінчений, все ще попереду, і ми не вважаємо всі шанси втраченими. Головне — більше й старанніше працювати на тренуваннях... Сьогодні я футболіст «Металіста», мене тут все влаштовує. Хоча в кожного футболіста, який грає далеко від батьківщини, бувають моменти ностальгії».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 6–й тур

«Арсенал» — «Іллічівець» — 2:1

Голи: Шацьких, 11; Гоменюк, 86 — Окріашвілі, 27

1 230 глядачів

«Говерла» — «Металіст» — 0:3

Голи: Крістальдо, 16, 82 (пен.); Г. С. Вілліан, 30

5 800 глядачів

«Кривбас» — «Дніпро» — 0:0

Вилучення: Мазух, 88 («Д»)

4 925 глядачів

«Ворскла» — «Динамо» — 1:0

Гол: Громов, 25

10 500 глядачів

«Металург» (Д) — «Таврія» — 1:1

Голи: Мораєс, 9 (пен.) — Назаренко, 89 (пен.)

2 200 глядачів

«Карпати» — «Металург» (З) — 2:1

Голи: Ксьонз, 33; Касьян, 52 — Матяж, 67

Вилучення: Даушвілі, 60 («К»)

10 300 глядачів

«Волинь» — «Зоря» — 2:2

Голи: Пилипчук, 32; Рамон, 55 — Ідахор, 82; Грицай, 90

Вилучення: Шиков, 82 — Ігнатьєвич, 75

4 200 глядачів

«Чорноморець» — «Шахтар» — 1:5

Голи: Діденко, 90+3 — Мхітарян, 3, 84, 86; Тейшейра, 64; Вілліан, 80

34 028 глядачів

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 6 6 0 0 23–3 18

2. «Динамо» 6 5 0 1 10–3 15

3. «Дніпро» 6 4 2 0 14–3 14

4. «Металіст» 6 3 2 1 9–4 11

5. «Зоря» 6 3 1 2 8–7 10

6. «Кривбас» 6 3 1 2 3–2 10

7. «Арсенал» 6 3 1 2 7–10 10

8. «Карпати» 6 2 2 2 8–11 8

9. «Волинь» 6 2 2 2 7–11 8

10. «Таврія» 6 2 1 3 4–7 7

11. «Чорноморець» 6 2 1 3 6–11 7

12. «Іллічівець» 6 2 0 4 9–7 6

13. «Ворскла» 6 2 0 4 5–8 6

14. «Металург» (Д) 6 1 2 3 5–8 5

15. «Металург» (З) 6 0 1 5 2–13 1

16. «Говерла» 6 0 0 6 5–17 0

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 10, Ідейє («Динамо») — 6, Тейшейра («Шахтар»), Джуліано («Дніпро») — 4.

 

ПЕРША ЛІГА

6–й тур. «Севастополь» — «Олександрія» — 3:0 (Танчик, 27; Караваєв, 35; Бредун, 69; нереалізоване пенальті: Запорожан, 73 («О»)), «Миколаїв» — «Авангард» — 2:0 (Чучман, 70; Волков, 90), «Кримтеплиця» — «Олімпік» — 0:1 (Грибанов, 86), «Зірка» — «Полтава» — 1:1 (Галенко, 64 — Івашко, 29; вилучення: Бідненко, 51 («П»)), «Одеса» — «Титан» — 1:0 (Любчак, 28), «Динамо–2» — «Сталь» — 0:0, «Нафтовик» — «Буковина» — 2:1 (Даудов, 60; Артюх, 76 — Яворський, 31 (пен.); вилучення: Чурілов, 87 («Б»)), «Геліос» — «Оболонь» — 2:1 (Герасимець, 59; Худоб’як, 90+2 — Мякушка, 79), «Арсенал» (БЦ) — «Суми» — 1:2 (Леонов, 55 — Масалов, 3; Піцик, 25 (пен.)).

Лідери: «Сталь», «Олімпік» — 13, «Зірка», «Геліос» — 11, «Авангард», «Олександрія», «Суми» — 10.

Бомбардири: В. Шевченко («Олександрія») — 4, Левіга («Олімпік») — 3.