«Адесса–мама» може спати спокійно

14.08.2012

Очікувана «мовна епідемія» почалася: Одеська міська рада на позачерговій сесії учора ухвалила рішення, згідно з яким російська мова отримала в місті статус регіональної. Такі зміни, як відомо, зробило реальними підписання Віктором Януковичем «мовного закону».

Одеські депутати, які не полінувалися заради «святої» справи вийти з відпусток, аж світилися гордістю від прийнятого рішення. «Згідно з останнім переписом, в Одесі проживає понад 10% населення, які рідною вважають російську мову», — заявив під час обговорення проекту депутат ради Олексій Косьмін. І тепер, мовляв, прийнятий закон надає нові можливості міськраді для «розвитку та збереження російської мови». «Прийняття рішення дозволить гармонізацію мовних відносин і надасть можливість вільного вибору мови міжнаціонального спілкування в місті, де протягом 200 років слово «Одеса» пишеться з двома «с», — цитують депутата «Українські новини».

У свою чергу мер Одеси Олексій Костусєв додав, що для 89 відсотків одеситів комфортніше розмов­ляти, читати і спілкуватися російською мовою. «Немає ніяких сумнівів у тому, що це рішення підтримує переважна більшість одеситів», — сказав Костусєв.