«Перчені» й анорексичні

14.08.2012
«Перчені» й анорексичні

Урочисте закриття ХХХ Олімпійських ігор у Лондоні запам’ятається не менше, ніж їх відкриття, хоча переплюнути «відкривача» Денні Бойла режисерові–постановнику заключного шоу Кіму Гевіну, звісно, не вдалося. Але він і не ставив перед собою такої мети. В основу сценарію Гевін поклав екскурс в історію сучасної британської музики, і «дискотека» вдалася на славу: мільйони телеглядачів в усьому світі змогли насолодитися виступами гуртів Muse, One Direction, The Pet Shop Boys, Who, Queen, Джорджа Майкла, Аннi Леннокс та багатьох інших британських топ–зірок, як живих, так і вже покійних (коли Джон Леннон з екрана співав своє «Імеджн», а зі сцени йому наживо підспівував дитячий хор, не лише у шанувальників «Бітлз» виступили на очах сльози). Усі вони виступали за символічний гонорар — 1 фунт стерлінгів.

А «родзинкою» концерту став виступ надзвичайно популярного наприкінці 1990–х дівчачого поп–гурту «Спайс гьорлз» — виконавиці, сценічні шляхи яких давно розійшлися, возз’єдналися вперше після короткого турне 2008 року спеціально заради цієї нагоди. На сцену посеред стадіону Бейбі Спайс, Мелані Сі, Мелані Бі, Джинджер Спайс і Пош Спайс в’їхали на п’яти різнокольорових кебах — знаменитих лондонських таксі. Незважаючи на те, що наймолодшій із них, Еммі Бантон, уже 36 років, а найстаршій, Джері Холлівел, 6 серпня виповнилося 40, «перчинки» виглядали й стрибали не гірше, а то й краще, ніж 15 років тому. Серед глядачів, які підтанцьовували під їхній запальний хіт Wannabe, були помічені навіть прем’єр–міністр Британії Девід Камерон та мер Лондона Боріс Джонсон. «Ми зробили це! Я дуже люблю вас, дівчата!» — написала після виступу у своєму «Твіттері» Вікторія Бекхем.

Здавалося, грандіозним шоу були задоволені всі. Проте, як з’ясувалося згодом, не обійшлося й без скандалу. По завершенні концерту в інтернеті почали з’являтися обурені відгуки шанувальників здорового способу життя — їх прикро вразило те, що в церемонії закриття взяли участь «жінки, далекі від уявлень про спортивне і здорове тіло». Йдеться про британських топ–моделей — в одному з епізодів шоу в золотистих сукнях від «Александр Маккуїн» на сцену продефілювали Наомі Кемпбелл, Кейт Мосс, Лілі Коул , Джорджія Мей Джаггер та ще кілька відомих манекенниць. Дівчата, звісно, красиві, та не для всіх: чи не найбільше обурених реплік стосувалося Мосс, яка не лише пропагує анорексичний ідеал жінки (на відміну від спортивних учасниць Олімпіади), а й вживає наркотики.