Чарівне весло Інни

10.08.2012
Чарівне весло Інни

Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак.

 

Медальна стабільність

Уродженка Херсонщини, а нині представниця Київської області Осипенко–Радомська належить до тих перевірених бійців, на кого можна сподіватися за будь–яких умов. Високий професіоналізм і воля до перемоги в цій дівчині поєднуються з чудовими людськими рисами. Саме за таких співвітчизників хочеться вболівати найбільше.

У 2004 році на Олімпіаді в Афінах Інна взяла бронзову нагороду в складі байдарки–четвірки. Незабаром стала змагатися вже самотужки, під керівництвом чоловіка, й у пам’ятному драматичному фіналі Пекіна вирвала золоту медаль із перевагою в 0,004 секунди! Надалі Інна сходила на п’єдестали світових і континентальних форумів, а в Україні отримала звання спортсменки 2010 року. За два роки до Ігор у британській столиці Осипенко–Радомська народила доньку, але незабаром повернулася до тренувань.

У змаганнях на 500–метрівці наша 29–річна байдарочниця легко пройшла до фіналу. Вчорашній вирішальний заїзд вона почала потужно й пристойно відірвалася від суперниць. Але на другій половині дистанції дещо зменшила ходу, і її дістала Данута Козак. Як Інна не намагалася, але не змогла наздогнати головну конкурентку. Зате зберегла другу позицію від зазіхань інших. Зокрема, й легендарної 47–річної (!) італійки Джозефи Ідем, для якої ця Олімпіада — вже восьма! Учора вона посіла п’яте місце, відставши від українки на 0,6 сек.

Для Осипенко–Радомської ця медаль стала вже третьою олімпійською, але Інна хоче ще. «Дуже задоволена своєю гонкою. Проте не виплескую свою радість, адже попереду ще друга дисципліна — 200 метрів. Я приїхала сюди боротися за дві медалі. Тому налаштовуюсь. Сподіваюся, що все вийде. У фіналі найкоротшого спринту буду змагатися достойно і виступлю не гірше, ніж сьогодні», — цитує прес–служба НОК нашу вчорашню призерку.

На переконання Інни, «всі призери — це переможці, адже спортом займаються мільйони, на Олімпіаду відбираються одиниці, а на п’єдестал підіймається тільки троє спортсменів». «Я вибралась нагору, і для мене ця медаль — золота. Ми з тренером–чоловіком Дмитром йшли до цією нагороди чотири роки», — каже Осипенко–Радомська.

Також учора зранку на каналі «Ітон Дорн» змагалися двоє наших колишніх співвітчизників. Каноїсти Сергій Безуглий і Максим Прокопенко, котрі в Пекіні представляли Україну, тепер під прапором Азербайджану, щедрого на винагороду «легіонерам», у фіналі двійок опинилися з «дерев’яною» нагородою, тобто фінішували четвертими. Хоча на середині дистанції посідали призову позицію.

Боксерська солідарність

Справжній командний дух у Лондоні демонструють наші боксери. П’ятеро із семи підопічних Дмитра Сосновського вийшли до півфіналів, чим гарантували собі щонайменше бронзові відзнаки. Вилетіли лише «засуджений» Євген Хитров та молодий Павло Іщенко.

Останніми до славного квінтету приєдналися позавчора ввечері Денис Беринчик та Олександр Гвоздик. У ваговій категорії до 64 кг луганчанин Беринчик в усіх трьох раундах виявлявся сильнішим за австралійця Джеффрі Хорна — 21:13 у підсумку. А от у категорії до 81 кг харків’янин Гвоздик програв Абделхафіду Бенчабла з Алжиру першу трихвилинку (4:6), проте надолужив згаяне в наступних двох. Загальна перемога українця вимірювалася всього двома очками — 19:17.

Стараються, та не дотягують

У середу ввечері розраховували ми на третю олімпійську нагороду Ірини Мерлені. Утім наша борчиня у своїй вазі до 48 кг «всуху» програла принципову півфінальну сутичку колишній співвітчизниці Марії Стадник (вона ще з Пекіна–2008 представляє Азербайджан). У дуелі ж за «бронзу» Мерлені поступилася американці азійського походження Клариссі Чун.

Так само не змогла пробитися на п’єдестал Юлія Остапчук, чий шлях у категорії до 63 кг зупинився у чвертьфіналі.

Учора мали нагадати про авторитет української боротьби багаторазові призерки чемпіонатів світу й Європи Тетяна Лазарєва з Донеччини (55 кг) і сумчанка Катерина Бурмістрова (72 кг). Вони програли паралельні сутички на сусідніх килимах. Лазарєва дійшла до 1/4 фіналу, де поступилася канадійці Тоні Лінн Вербек. Бурмістрова в 1/8 — росіянці Наталії Воробйовій. За умови подальших успіхів її кривдниці Таня ще могла розраховувати на «бронзу».

Ще в одному «бійцівському» виді, тхеквондо, молодий харків’янин Григорій Гусаров учора здолав Логана Кемпбелла з Нової Зеландії (10:6), але у чвертьфіналі поступився турку Тазегулу Сервету (2:9).

Позавчора ввечерi колишнiй бразилець, який представляє Україну, Касiо Рiветтi, посiв 12–те мiсце в подоланнi перешкод у кiнному спортi. Зауважмо, що сам вихiд до фiналу тут цiнується дуже високо, а Рiветтi зробив це.

З перемінним успіхом для наших тривають кваліфікаційні змагання в легкоатлетів. У метанні списа Олександр П’ятниця пробився до фіналу з четвертим результатом, а от Роман Авраменко до бажаної дюжини не дотягнув (14–й).

Вікторія Стьопіна та Олена Голоша вчора у кваліфікації стрибнули у висоту на 1,80 та 1,90 відповідно, чого не вистачило для виходу у фінал.

У турнірі багатоборців Олексій Касьянов завершив першу половину дводенного марафону на четвертій позиції. Учора зранку в шостому виді програми — бігу на 110 м із бар’єрами — запоріжанин показав четвертий час і свій особистий рекорд — 14,9 сек.) та залишився четвертим у загальному заліку, але скоротив відстань від третього, канадця Даміана Уорнера, всього до трьох балів. В обід десятиборці метали диск і стрибали з жердиною, після чого Касьянов розташувався на третьому місці.

Юлія Прокопчук кваліфікувалася до фіналу у стрибках у воду з 10–метрової вишки із 12–ю сумою.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>