До відділку — «на каву»

10.08.2012

Позавчора в Донецьку біля планетарію затримали сімох активістів громадського руху «Відсіч», які роздавали листівки з агітацією проти Партії регіонів та її нардепів (конкретно — Юхима Звягільського) в рамках кампанії «Помста за розкол країни». Раніше подібні ексцеси відбувалися в Миколаєві та Севастополі.

«Я знімала акцію на відео, показала журналістське посвідчення. Мені заборонили знімати, хоча я повідомила міліціонерам, що таким чином вони перешкоджають моїй журналістській діяльності. Проте це їх не зупинило, — повідомила затримана Катерина Чепура. — Коли я попросила назвати причину затримання, мені сказали, що нас не затримують, а доправляють до відділку, і це не є примусовим. Однак коли я захотіла піти, мене схопили за руку і не дали цього зробити. Тепер на руці синці — завтра піду знімати побої».

Коли журналіст «УМ» прибув до Київського райвідділу УМВС, черговий повідомив, що затримані не є такими, проте на них складають протоколи.

Через кілька хвилин вийшла одна з сімки — Леся Хлипавка, якій було зле: «До машини силоміць тягли по землі і пошкодили коліно. Болить, — показала заклеєну лейкопластирем ногу Леся. — Затримували якісь люди в цивільному. Я їх п’ять разів просила представитися, але вони цього не зробили — нахабно взяли під руки і заштовхали до автівки». Леся повідомила, що їх затримували одні, а допитували інші, «і міліціонери, що брали пояснення, запитували, з якої причини нас затримали».

На активістів (окрім Чепури) склали протоколи за ст. 152 Кодексу про адмінпорушення (порушення правил благоустрою міста) та через три години відпустили. «Майже так само міліція діяла і в інших містах по відношенню до наших колег, — розповів затриманий Артур Переверзєв. — Тоді суд призначив штраф 51 грн.».

Затримані пообіцяли написати скарги на працівника райвідділу Еміля Ісламова за неправомірне застосування фізичної сили під час арешту. Хоча черговий інспектор на прізвище Безрідний заявляє: нікого не затримували, всі добровільно погодились пройти до міліції. Факти застосування правоохоронцями сили він заперечив.