«УДАР» газом?

10.08.2012

Віталія Кличка вже не один місяць­ переслідують чутки про підтримку його проекту «газовим лобі». Сам він відкидає ці припущення та запевняє: «Партія фінансується внесками, а велику частину несу я особисто».

Але принаймні декілька осіб у прохідній частині списку партії «УДАР» опосередковано, так чи інакше, але десь мають точки дотику з цією групою (ідеться про ставлеників «Росукренерго» Дмитра Фірташа. — Ред.).

Перше — це письменниця Марія Матіос. Її заслуги перед Україною очевидні та беззаперечні. Але мало хто знає, що брат Матіос працює заступником Анатолія Балюка — начальника Головного контрольного управління адміністрації Президента. Балюк — стовідсоткова креатура глави АП Сергія Льовочкіна.

Наприкінці 2010 року Матіос заявляла про спроби політичного переслідування, але 1 лютого 2011–го Віктор Янукович особисто зустрівся з письменницею. Це можна вважати справжньою удачею, тому що мало хто потрапляє на аудієнцію до Президента.

Друге — це Валентин Наливайченко. Мало хто пам’ятає, але саме за його керівництва Службою безпеки України 2009 року було влаштовано «маски–шоу» в «Нафтогазі України», пов’язане зі спробами заблокувати розмитнення газу «Росукренерго».

Третя несподіванка — це Сергій Куніцин, колишній керівник кримського уряду часів Леоніда Кучми, який встиг попрацювати при двох наступних президентах. Майже п’ять років за Ющенка Куніцин був главою Севастопольської міської держадміністрації. Очолював осередок партії «Єдиний центр». А потім, з квітня по жовтень 2010–го, був постійним представником Президента Януковича в Криму. Зараз Куніцин — депутат Верховної Ради АРК від партії «Союз» авторитета Льва Миримського, яка виступає за державний статус російської мови.

Поява Куніцина в списку Кличка стала сюрпризом для його найближчих соратників. «Ми про нього дізналися тільки вчора», — зізнаються співрозмовники з оточення боксера.

Офіційне пояснення — Куніцина взяли як представника «афганського руху» (до «УДАРу» долучилася Партія ветеранів Афганістану. — Ред.). Але існує і куди більш прагматична версія появи Куніцина — він є президентом футбольного клубу «Таврія», що фінансується Фірташем. Крім того, Куніцина пов’язують дружні стосунки зі ще одним представником цього клану — Валерієм Хорошковським. У далекому 1998 році Хорошковський став народним депутатом за округом №9 у кримському місті Красноперекопськ, де розташовувалася адміністрація вільної економічної зони «Сиваш», яку очолював... правильно, Куніцин. Він же був головою міської ради на окрузі Хорошковського.

Ще один сюрприз — під прохідним номером 40 до списку «УДАРу» був включений багаторічний спічрайтер Юлії Тимошенко Віталій Чепінога, якого двома днями раніше не взяли на прохідне місце в списку «Батьківщини». Останні декілька років народний депутат Чепінога усунувся від активної роботи — він мало брав участь у житті Турівської (офіс БЮТ), натомість активно подорожував світом у своє задоволення. Вибір Кличка дивний і тому, що Чепінога — людина повністю непублічна, він ніколи не виступав з трибуни, не брав участь у телеефірах. Водночас він був надзвичайно близький до Тимошенко ще з часів Павла Лазаренка — фактично він входив до її бек–офісу.

Парадоксально, але існує єдина правдоподібна версія включення Чепіноги на прохідне місце до списку «УДАРу» — це було також клопотання... «групи Льовочкіна». Чепінога давно товаришує з іншим нардепом–БЮТівцем Віталієм Чудновським. Зокрема, за часів уряду Тимошенко вони ділили на двох робочий кабінет у Будинку уряду на Грушевського, спільно займалися спортом, разом проводили дозвілля. Чудновського, як і Чепіногу, також не включили до списку «Батьківщини». Але з Чудновським усе зрозуміло — навряд чи опозиція могла узяти до себе депутата, якого пов’язують романтичні стосунки з Юлією Льовочкіною — рідною сестрою глави адміністрації Президента. Тому несподівана поява Чепіноги в «УДАРі» може мати таке ж несподіване пояснення: чоловіча дружба з Чудновським і приховані зв’язки між боксером та групою «Росукренерго». Зв’язки, які всі відкидають — активно, але непереконливо.

Чим ближче до виборів, тим гучніше до Кличка звертатимуть питання — «звідки гроші?»

Сергій ЛЕЩЕНКО,
«Українська правда»

 

ЦИТАТИ

Юлія Мостова,
головний редактор
газети «Дзеркало тижня. Україна»:

«Кличко — багата людина. Однак не настільки, щоб узяти на себе фінансування виборчої кампанії. Але джерело в штабі «УДАРу» повідомило, що два тижні тому 12 особам, які купили квиток на пароплав, із вибаченнями і без пояснень гроші за квиток повернули, і в плаванні відмовили. Одразу виникло запитання: отже, хтось придбав квитки оптом?»