ОЛІМПІЙСЬКА МОЗАЇКА

09.08.2012

Харлан і Добринська — кандидати в депутати від «Регіонів»

Дві улюблені народом спортсменки — учасниці Олімпіади–2012 — зголосилися на балотування в народні депутати від Партії регіонів. У партійному списку ПР під номером 193 (заздалегідь непрохідним) значиться Харлан Ольга Геннадіївна, яка виборола для України бронзову медаль iз фехтування в Лондоні й командне «золото» — у Пекіні–2008. Вона — депутат Миколаївської міськради від Партії регіонів.

А в 11–му виборчому окрузі на Вінниччині як «мажоритарниця» балотується Добринська Наталія Володимирівна, чемпіонка Олімпійських ігор–2008 із легкоатлетичного багатоборства. У Лондоні вона не змогла закінчити змагання. Добринська у 2010 році також була обрана депутатом міської ради (Вінницької) від «Регіонів». Свого часу Наталка пояснювала це тим, що ПР фінансує спорт.

МЗС України нагадує…

У Міністерстві закордонних справ України констатують, що на офіційному сайті Олімпіади–2012 залишаються неточні дані — прикрі для України — в біографіях деяких російських спортсменів. «Змін потребує інформація про чотирьох атлетів збірної Росії», — повідомив прес–секретар МЗС Олександр Дикусаров на позавчорашньому брифінгу.

Нагадаємо, ідеться про місця народження деяких російських олімпійців. Подекуди це виглядало як «Київ (Росія)», «Луцьк (Росія)», «Український регіон», що образило як простих громадян незалежної України, так і наше МЗС. Глава зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко перед початком Олімпіади попросив змінити вказані відомості в досьє росіян. Деякі виправлення було зроблено, але не в усіх потрібних місцях.

Подарунок Ользі Саладусі

Бронзова призерка Олімпіади–2012 у потрійному стрибку донеччанка Ольга Саладуха отримає у своєму місті трикімнатну квартиру. Про це на прес–конференції сказав мер Донецька Олександр Лук’янченко. «У важкій боротьбі, з травмою, вона завоювала бронзову медаль. Я вважаю, що це велике досягнення. Я виконаю ту обіцянку, яку давав, коли ми зустрічалися з олімпійцями. Ользі буде виділена 3–кімнатна квартира в новому будинку», — цитує Лук’янченка УНІАН.

Нагадаємо, що молода мама Саладуха — також переможниця чемпіонатів світу та Європи.

Ціна британських перемог

Якщо британські атлети за підсумками Олімпіади–2012 здобудуть 57 нагород різного ґатунку, як це планувалося до старту Ігор, то кожна медаль обійдеться Великій Британії в 4,6 млн. фунтів. Учора вранці, коли у господарів було 47 медалей, кожна з них обходилася в 5,6 млн. фунтів, підрахувала газета «Телеграф».

На підготовку спортсменів до домашньої Олімпіади уряд у Лондоні кинув значно більші гроші, ніж витрачалися раніше. Так, наприклад, кожна з 28 медалей, завойованих британськими спортсменами в Сіднеї–2000, обійшлася в 2,1 млн.

Найбільшу фінансову підтримку напередодні Олімпіади–2012 отримали британські веслярі (27,3 млн. фунтів), велогонщики (26 млн.), плавці і легкоатлети (по 25,1 млн.). Найслабше фінансування — в настільному тенісі (1,2 млн.), важкій атлетиці (1,37 млн.) і боротьбі (1,4 млн.).

Наразі Британія здобуває медалі за очікуваним графіком. Для святкування очікуваного успіху після завершення Олімпійських та Паралімпійських ігор — 10 вересня — в Лондоні заплановано великий парад за участю всіх учасників головних стартів чотириріччя від Великої Британії. Їм належить пройтися центральними вулицями столиці. Як зазначили організатори Ігор, урочистий захід може порадувати тих, хто не зміг придбати квитки на олімпійські змагання.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>