Фелпс навіки?

07.08.2012
Фелпс навіки?

Майкл Фелпс подарував мамі букет за 22–гу медаль. Фото з сайту МОК.

Досягнення уродженки Херсона Лариси Латиніної стояло 48 років. Українська радянська гімнастка на ­трьох олімпіадах виграла 18 медалей. Рекорд американця Майкла Фелпса, мабуть, затримається на ще більш вражаючий строк. Хлопець із Балтімора на трьох Іграх здобув 22 (!) олімпійські медалі. З них 18 — найвищої проби, що удвічі більше, ніж у нашої співвітчизниці. Щоправда, треба зазначити, що Латиніна на своїх Іграх сходила на п’єдестал геть в усіх видах програми, в яких брала участь. А Фелпс інколи й не потрапляв у призи.

Хай там як, містер Балтімор Булліт за підсумками Олімпіади–2012, крім нагород і преміальних від свого НОКу та спонсорів, отримав спеціальну статуетку із підписом «Найвеличнішому олімпійцеві всіх часів». В останній день змагань в «Акватік–центрі» 27–річний Фелпс виграв «золото» у складі збірної США в комбінованій естафеті 4х100 м (3.29,35). А напередодні, вже після побиття рекорду Латиніної, були перемоги на стометрівці батерфляєм (де «срібло» з однаковим часом розділили південноафриканець Чад Ле Клос і росіянин Євген Коротишкін) та на дистанції 200 м комплексом. Тут Майкл випередив співвітчизника Райана Лохте і Ласло Чеха з Угорщини. А після фінішу сказав: «Якби хто–небудь сказав мені на дистанції, що я йшов на світовий рекорд, то я зміг би додати на другій стометрівці. Але я зробив акцент на першій половині дистанції».

Букет квітів, отриманий від організаторів разом з останньою нагородою, Фелпс підкинув високо на трибуну, де його спіймала мама унікума. Вона спостерігала за всіма звершеннями сина в лондонському басейні. І де тепер ті скептики, які після перших виступів Майкла на цих Іграх казали, що він, мовляв, не зможе стати героєм третьої поспіль Олімпіади — так само, як у Пекіні не змогла поплисти Яна Клочкова?..

Хай там як, а суботній виступ мав стати останнім у кар’єрі Фелпса. Принаймні раніше він казав, що після Олімпіади–2012 завершить кар’єру, і «ноги його не буде більше в басейні».

 

МУЛЬТИМЕДАЛІСТИ Й НАШІ

У Лондоні на ОІ–2012 Майкл Фелпс завоював загалом шість медалей: чотири золоті — естафета 4x200 м вільним стилем, 200 м комплекс, 100 м батерфляй, комбінована естафета 4x100 м — і дві срібні — 200 м батерфляй, естафета 4x100 м вільним стилем.

Ще однією героїнею Ігор стала 17–річна американка Міссі Франклін. У Мелісси — три «золота» (100 м і 200 м зі світовим рекордом на спині, естафета 4х200 в/с) та «бронза» в 4х100 в/с.

Очікуваний конкурент Фелпса Лохте має доробок 2+2+1.

Загалом американці виловили в «Акватік–центрі» 30 нагород (16+8+6). У несподіваних китайців — 10 (5+2+3). Найкраща з плавців Піднебесної, 16–річна Є Шивень, має просто два «золота» і реноме підозрюваної у вживанні допінгу.

Кращий імідж — у 19–річної нідерландки Раномі Кромовідьойо. Красуня явансько–суринамського походження виграла «королівські» 50 і 100 м кролем та «срібло» в естафеті 4х100 цим самим видом. У Голландії — чотири медалі (2+1+1). Вище — французи з сімома (4+2+1) та «вільником» Яніком Аньєлем, у якого 2+1+1, але з цих медалей лише одне «золото» — особисте.

З–поміж пострадянських спортсменів привертають увагу дві срібні медалі білоруски Олександри Герасимені на півсотні й сотні кролем.

У росіян — чотири плавальні медалі (0+2+2). Українці ж у Лондоні жодного разу так і не потрапили у фінальні запливи.

Найкращий результат показала Дарина Зевіна на 200–метрівці на спині. У чвертьфіналі вона була дев’ята (2:09.40), за підсумками півфіналів — погіршила час і стала 12–та. Світовий рекорд, встановлений тут Міссі Франклін, — 2:04.06...

Нагадаємо, що нашi тренери перед ОІ кардинально омолодили склад збiрної, але здобуття хоч однiєї медалi вважали можливим. Утiм скаржилися на недофiнансування. Казали: мовляв, що ж ви хочете, якщо в належному режимi грошi надходили хiба чотири мiсяцi з чотирьох рокiв. А головним у цьому чотирирiчному циклi був футбол iз його Євро–2012, а не олiмпiада.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>