Без Калини нема України

01.08.2012
Без Калини нема України

Оновивши власний рекорд, Юлія Калина виграла олімпійську «бронзу».

Після недільного «бронзового» почину стрільчині Олени Костевич українські олімпійці продовжили поповнювати нашу скарбничку медалями. Але відбувалося це вже за зовсім інших обставин, із присмаком суддівських скандалів. І якщо Яні Шемякіній арбітри не завадили виграти «золото» у фехтуванні на шпазі, то команду чоловіків–гімнастів позбавили «законної» нагороди, а важкоатлетці Юлії Калині — навпаки, допомогли несподівано піднятися на п’єдестал.

 

Бронзові «розборки» зі штангами

Першу медаль понеділка, бронзову, збірній України принесла важкоатлетка Юлія Калина — тендітна 23–річна донеччанка, яка вже має донечку восьми років та вишиває хрестиком чудові картини.

У доволі щільній боротьбі у ваговій категорії до 58 кг за друге–третє місця наша білявка показала другий результат у ривку (106 кг) і п’ятий — у поштовху (129), але за сумою піднялася на п’єдестал. Це виявилося на кіло більше, ніж у четвертої тайки Гюльной.

І тут також не обійшлося без неоднозначних рішень. Двічі судді не зараховували підняття ваги білорускою Анастасією Новиковою, що відкинуло її аж на сьому позицію. За сприятливіших же обставин вона могла потрапити до числа призерів, потіснивши звідти нашу Калину.

«Коли я побачила, що підняла 235 кг у сумі, то не повірила! Це на 8–10 кг більше, ніж я зазвичай піднімаю», — сказала наша атлетка, яка за понеділковий вечір сім разів била рекорди України. А колишній наставник наших штангісток Василь Кулак не здивувався: «Колись я обіцяв Юлиним батькам, що в неї буде олімпійська медаль».

Переможниці — китаянці Лі Сюейїн — Калина програла 11 кг. Спортсмени КНР у перші дні Олімпіади взагалі виступають вище всіх похвал і впевнено очолюють загальний медальний залік, доводячи, що домашні успіхи чотирирічної давнини були цілком заслуженими.

Гімнастична драма з конем

На противагу важкій атлетиці, у спортивній гімнастиці думка Феміди виявилася не на користь українців.

Міжнародна гімнастична федерація уже давно «застовпила» за собою реноме скандальної та антиспортивної організації, яка дозволяла собі засуджувати одних спортсменів, тягнучи на п’єдестал інших. Однак такого, щоб на догоду невдоволеній команді змінили переписали підсумковий протокол і витягнули недолугих скаржників на п’єдестал, бачити ще не доводилося.

У командних змаганнях чоловіків найбільшу суму набрали неперевершені китайці. Медальний успіх британців, яким висвітилося «срібло», мав присмак сенсації й викликав шаленство у залі спорткомплексу «Ексель», де своїх співвітчизників підтримували принци Уїльям та Гаррі.

Наші Микола Куксенков, Олег Верняєв, Олег Степко, Віталій Наконечний та Ігор Радивілов за підсумком шести видів сенсаційно опинилися на «бронзовій» позиції. Однак хлопці, які виступили справді чудово, раділи недовго.

«Я розчарований, тому що фактично в нас украли медаль. На мою думку, наша команда заслуговувала на «срібло». Британцям судді трохи завищували оцінки», — обурювався головний тренер українських гімнастів Юлій Куксенков.

Перед останнім підходом британці йшли четвертими, відстаючи від третіх українців на 0,3 бала. Проте завдяки «широким суддівським душам», які оцінили перформанс господарів на вільних вправах рекордними 46,1 бала (такої оцінки, навіть наближеної до цієї, не здобула жодна з команд!) збірна Об’єднаного Королівства отримала залізобетонну опору в медальній боротьбі.

Але справжніми кривдниками України виявилися не господарі. Японці, припустившись серйозних помилок у своєму заключному виді — на коні, хоч і мали гандикап у чотири пункти, опустилися з другого на четверте підсумкове місце. Та вони подали протест на нібито занижену оцінку свого лідера Кохеї Ушімури, триразового абсолютного чемпіона світу. Після першого розгляду справи президент Міжнародної федерації спортивної гімнастики Адріан Стойка залишив підсумковий протокол без змін. Однак повторний «наїзд» невдоволених японців завершився переглядом оцінки Ушімури, якому доплюсували аж 0,7 бала. Так Японія піднялася на другий рядок, а наші спустилися на четвертий.

«Для всіх нас це шок. Я був на багатьох Олімпіадах, але такого не бачив. Японський гімнаст провалив зіскок, тому ставити йому високу оцінку було несправедливо», — відреагував на дії суддів віце–президент Української федерації гімнастики Ігор Коробчинський.

Свою роль у прийнятті скандального рішення відіграла спортивна політика. Один із членів технічного комітету, який впливав на вердикт, є японцем, а ще один збирається балотуватися на посаду президента Міжнародної федерації гімнастики, тож підтримка такої впливової держави, як Японія, йому дуже потрібна.

Як сказали «УМ» наші олімпійські чемпіони Богдан Макуц і Валерій Гончаров, трактувати невдалий зіскок японця Ушімури — а саме цей елемент спричинив зниження його результату на коні на 0,5 бала — насправді можна було по–різному, «фіфті–фіфті», проте остаточним виявилося пояснення не на нашу користь.

Шкода, але в будь–якому разі наші хлопці заслуговують лише на слова підтримки й подяки, адже свій клас продемонстрували в найпотрібніший момент у найпотрібнішому місці.

 

У БАСЕЙНІ

Круто, Рута і Янік!

Для боротьби за медалі в басейні олімпійського «Акватік–центру» нічого, окрім власної сили і швидкості, не потрібно. Тут судді можуть хіба зафіксувати фальстарт. Або самі — передчасно натиснути сигнальну кнопку, як і трапилося позавчора.

Сенсацією ж понеділка стала 15–річна школярка з Каунаса Рута Мейлютуте. Попри майже дитячий вік, габаритна литовська білявка продемонструвала потенціал зрілої спортсменки, вигравши «золото» на дистанції 100 метрів брасом.

Також на найвищу сходинку п’єдесталу піднялася 18–річна американка Міссі Франклін, яку називають «Фелпсом у спідниці». Вона виграла 100 метрів на спині.

А легендарний Майкл Фелпс досі залишається без медалей Лондона. На дистанції 200 м кролем він вирішив не змагатися. Не зміг виграти тут і його друг та суперник Райан Лохте, який у фіналі фінішував лише четвертим. А «золото» здобув молодий француз Янік Аньєль, який перед тим допоміг своїй збірній в естафеті 4х100 м вільним стилем. Саме Янік — перший дворазовий золотий медаліст Лондона–2012.

Щодо українців, то на 200 м комплексом 0,29 секунди не вистачило 24–річній Ганні Дзеркаль, щоб потрапити до півфіналу: 18–те місце серед 34 учасниць. На 200–метрівці батерфляєм Ілля Чуєв показав 28–й результат.

 

МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

Станом на 17.00 вівторка

країна З С Б сума

1. Китай 9 5 3 17

2. США 6 7 5 18

3. Франція 3 1 3 7

4. КНДР 3 0 1 4

5. Італія 2 4 2 8

6. Півд. Корея 2 2 2 6

7. Росія 2 0 3 5

8. Казахстан 2 0 0 2

9. Японія 1 4 6 11

10. Австралія 1 2 1 4

11. Румунія 1 2 0 3

12–13. Бразилія 1 1 1 3

12–13. Угорщина 1 1 1 3

14–15. Німеччина 1 1 0 2

14–15. Нідерланди 1 1 0 2

16. Україна 1 0 2 3

17–19. Литва 1 0 0 1

17–19. Грузія 1 0 0 1

17–19. ПАР 1 0 0 1

20. В. Британія 0 1 2 3…

 

ШЛЯХ УКРАЇНЦІВ

Ранкова сесія вівторка вийшла не такою вдалою, як понеділковий вечір. Швидше, навпаки — жоден наш спортсмен, який починав день із надією на медаль, припинив боротьбу за дорогоцінний метал. Дзюдоїст Артем Василенко (вагова категорія до 81 кг) завершив боротьбу в 1/32 фіналу, програвши Ісламу Бозбаєву із Казахстану. Лучник Дмитро Грачов зійшов iз дистанції в 1/16 фіналу, спіткнувшись на японцеві Такахірі Фурукаві. Невдалим вийшов відбірковий старт і для брасиста Ігоря Борисика, який не зміг пробитися до півфіналу на 200–метрівці.

У півфінальній стадії змагань із академічного веслування брали участь одразу двоє наших екіпажів – чоловіча та жіноча двійка парна. Проте ні Олена Буряк з Анною Кравченко, ні Дмитро Михай з Артемом Морозовим не змогли кваліфікуватися до головного заїзду. Далі вони стартуватимуть у «втішному» фіналі, де розігруватимуться місця з 7–го по 10–те.

А напередодні у стрільбі з гвинтівки на 10 м Артур Айвазян та Сергій Куліш не змогли потрапити у фінал, ставши 18–м і 19–м у кваліфікації.

В академічному веслуванні наша чоловіча вісімка у «втішному» заїзді посіла останнє місце й тепер буде тільки виборювати сьому позицію у суперництві з поляками.

У дзюдо, в категорії до 73 кг, Володимир Сорока вилетів в 1/8 фіналу так само, як і попередні українці — через попередження.

У тенісному турнірi чоловіків Сергій Стаховський у матчі першого кола програв Ллейтону Х’юїтту з Австралії — 3:6, 6:4, 3:6.

Бадмінтоністка Лариса Грига програла і другий матч у групі — німкені Юліані Шенк (0:2) — і їде додому. У чоловіків Дмитро Завадський без проблем розібрався з Рашидом Мохамедом Айфаном з Мальдівських островів.

Продовжує виступи наш вітрильник Олексій Борисов, який у класі «Фінн» на старті потрапив в аварію з польським спортсменом Петром Кулою. Після апеляції суддівська комісія визнала винним в інциденті поляка, на плечі якого мають лягти витрати на відновлення українського човна.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>