Крізь корейські сльози — до зірок

01.08.2012

Як і чотири роки тому в Пекіні, першу золоту медаль Олімпіади–2012 Україні принесли фехтувальники. Скажемо відверто — на шпажистку Яну Шемякіну розраховували. Ще в 2005 році львів’янка ставала чемпіонкою Європи, а свою найкращу форму набрала саме за останній рік, коли кілька разів сходила на п’єдестал етапів Кубка світу.

Але як же змусила понервувати українських уболівальників упродовж понеділка! Після виграшу на старті над чемпіонкою світу–2009 росіянкою Любов’ю Шутовою в три уколи (15:12) наступні чотири перемоги Яна здобувала з різницею лише в одне очко!

У 1/8 та 1/4 фіналу 26–річна Шемякіна засмутила минулорічних чемпіонок світу в команді — румунок Ану–Марію Бранцу (14:13) і Симону Герман (15:14). Неймовірну холоднокровність вихованка Андрія Орліковського продемонструвала й у півфіналі, коли вибила з боротьби лідерку світового рейтингу китаянку Сун Юцзіе — 14:13.

Фінал і двобій за «бронзу» затримали більше ніж на годину, через скандальну ситуацію в другому півфіналі.

У додатковий час кореянка А Лам Шин за рахунку 5:5 проти німкені Брітти Хайдеман мала так званий пріоритет: якщо на табло так і залишиться нічия — саме вона б виходила до фіналу. Але після зупинки бою за одну–єдину останню секунду судді дивним чином дозволили Брітті провести аж чотири (!) атаки. Другий арбітр вочевидь невчасно давав сигнал про відновлення сутички. У трьох Шин відбивалася уколами, але останній — пропустила.

Емоційний корейський тренер ще до того звертався до суддів із вимогою завершити бій, а після сирени вже ледь не кидався на них із кулаками. Дівчина з коротким іменем А більше години, поки тривало з’ясування ситуації, сиділа на доріжці й ридала. Утім усупереч здоровому глузду судді прийняли рішення на користь олімпійської чемпіонки–2008 із Німеччини. На це глядачі на трибунах найбільшої арени Олімпіади «Ексель» відреагували свистом.

А Лам Шин уже за кілька хвилин довелося вийти на дуель за третє місце. І вона демонструвала фантастичну стійкість, навіть ведучи в рахунку проти Сун — 9:7, але в підсумку таки поступилася.

У фіналі Шемякіна тримала імениту Хайдеман на дистанції й повела в рахунку — 8:6, проте наприкінці основного часу припустилася помилок і дозволила їй зрівняти рахунок. У додатковій хвилині пріоритет мала Брітта, утім Яна повторила маневр німкені з ухилянням, знайшла момент для вирішального уколу. Відтак — уперше зійшла на олімпійський п’єдестал і співала «Ще не вмерла».

Ще кілька хвилин вона не могла повірити в своє щастя, пустила сльозу, а згодом сказала: «Це найщасливіший день мого життя. Я зрозуміла, що мрії збуваються, коли багато працюєш. Очевидно, мало хто з суперниць у мене вірив, адже в мене 11–й рейтинг, тому не сприймав мене як фаворита. Я вже настільки зріднилася з медаллю, що буду з нею спати».

Партнери Яни по команді шпажисток, Ксенія Пантелєєва й Олена Кривицька, зупинилися в другому колі. Тепер на дівчат на чолі з Шемякіною очікує ще й командний виступ.

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>