На Заході хмарно...

25.07.2012
На Заході хмарно...

Крива ділової активності у розвинених країнах Європи загрозливо йде донизу... Фото з сайту itogi.ru.

Із Західної Європи — епіцентру чергового економічного цунамі — за останній тиждень надійшло багато свіжих новин. Хороша з них тільки одна... Отже, державний борг Греції зменшився на понад 30%! І тепер він становить «усього лише» 132,4% від ВВП країни. Натомість, сукупний борг інших 17 країн, що користуються євровалютою, за останній квартал виріс до 88,2% від ВВП. Це, до речі, абсолютний рекорд за весь час існування валютного блоку. Тобто з 1999 року.

 

Німеччина хоче, але не може?

Європейці, схоже, дедалі міцніше залізають у борги. Найстрімкіше — держави, які упродовж останнього часу вважалися проблемними. Так, італійський державний борг «стартонув» за останні три місяці одразу на три відсотки — нині він становить 123,3% від ВВП. Приблизно у такому ж темпі риють для себе яму іспанці — нині вони винні світові вже 72,1% від свого ВВП. Днями за допомогою до центробанку Іспанії звернулася Каталонія — і ця заява також похитнула довіру інвесторів до піренейської держави.

Але, безумовно, топ–новиною стала заява рейтингової агенції «Модіс», яка знизила суверенний рейтинг держави–лідера — Німеччини. А також «за компанію» понижено прогнози розвитку Нідерландів та Люксембургу. Віднині суверенний рейтинг ФРН — на думку аналітиків «Модіса» — вже не «стабільний», а «негативний». Причина такого стану речей — не у проблемах власне німецької економіки, а у необхідності цієї країни, яка взяла на себе роль європейського локомотива, — рятувати південних сусідів. Тобто, ці ж самі Іспанію та Італію.

Про роль Німеччини у європейських процесах вичерпно розповів відомий фінансист Джордж Сорос: «Розпад зони євро означатиме кінець єдиної Європи, а врятувати її може тільки Німеччина». На думку Сороса, німецьке керівництво не до кінця розуміє свою роль у цьому процесі, а також те, що розпад єврозони спричинить кризу в самій Німеччині. Хоча самі німці переконані, що їхній лідер Ангела Меркель надто активно рятує «південних нероб». Передбачається, що Іспанію та Італію німці рятуватимуть. А от бідолашну Грецію вирішили «злити».

Фінансисти, принаймні, у цьому переконані. Відповідно до їхніх прогнозів, ймовірність розпаду зони євро, під яким розуміють вихід з угоди хоча би одного члена до кінця 2013 року, становить понад 50%. А третина біржових гравців має переконання, що ця сумна подія трапиться вже у нинішньо­му році. Такої ж думки керівники європейських центробанків, яких опитав швейцарський банк UBS. Хто саме стане цією країною–невдахою, певно, говорити зайве.

Болісна «віддача» на Сході

Найсумніше для нас у цій ситуації — навіть не становище бідних греків, у яких після повернення до драхми, на думку аналітиків, суттєво впаде рівень життя. А висновок ще однієї рейтингової агенції — «Фітч»: «Криза значно сильніше б’є по сходу Європи, ніж по Азії». Так експерти «Фітчу» вже переглянули рейтинги країн, що розвиваються, із «позитивного» на «стабільний». У зоні ризику — Болгарія, Македонія, Сербія, Румунія. А також — на превеликий жаль, наша батьківщина.

«У СНД кризові тенденції передаються насамперед через зниження ціни на нафту та інші сировинні товари», — ствер­джується у звіті компанії. Російський рубль значно подешевшав на міжбанківських торгах у понеділок, причому експерти прогнозують: грошова одиниця РФ обвалиться вслід за нафтою і на тлі проблем єврозони.

У нашій державі ситуація виглядає ще гірше. «Криза в єврозоні становить величезну небезпеку для України», — стверджує директор Світового банку в Україні, Білорусі й Молодові Чимяо Фан, пояснивши, до ми перебуваємо у величезній залежності від економічної ситуації в єврозоні. Першою реакцією СБ на боргові проблеми Заходу щодо України стало ... зменшення прогнозу нашого ВВП у 2012 році — з 2,5 до 2%. Нагадаємо: ще у грудні минулого року Світовий банк вважав, що наш внутрішній валовий продукт цьогоріч зросте на цілих п’ять відсотків. У наступному році ситуація може трохи поліпшитися — до 3,5% ВВП. Натомість інфляція у нас має зменшитися — з прогнозованих експертами 9,4 до ймовірних 6,5%.

Ну а зовнішній борг України — за розміром схожий на іспано–італійський — найближчим часом тільки зростатиме. Так, цьогоріч, на думку експертів СБ, він становитиме 73,6% від ВВП, а наступного і 2014 років зросте до 78,5%. Утiм наведені тут цифри — це ситуація станом на кінець липня 2012 року. І як тільки Європу заштормить сильніше, українські проблеми можуть загостритися.