МОЗАЇКА

24.07.2012

Уперше на Олімпіаді — безногий бігун!

Героєм Олімпіади–2012 ще до її початку став південноафриканець Оскар Пісторіус. Він — ампутант без ніг. Кінцівок немає від колін, зате є карбонові протези під назвою «Гепард», що коштують 30 тисяч доларів.

24–річний Пісторіус довго боровся за можливість взяти участь в Олімпійських іграх як на бігових доріжках, так і в судах. Зрештою Оскар домігся можливості пробігти в естафеті 4 по 400 метрів (індивідуальний відбір він не пройшов). Щоправда, Пісторіусу дозволили виступити тільки на першому етапі, де спортсмени біжать кожен по своїй доріжці і не утворюють єдину групу. Таке рішення прийнято задля безпеки інших бігунів.

«Не хочу стати ходячою пам’яткою. Прагну, щоб до мене ставилися так само, як до інших спортсменів, без жодної поблажливості», — говорив Пісторіус рік тому на чемпіонаті світу в Тегу, де він завершив виступи на стадії півфіналу.

Хай там як, ставлення до титулованого паралімпійця у суперників особливе. «Я нічого не хочу сказати, я схиляюся перед волею цього спортсмена. Але мої друзі, далекі від бігу, обов’язково стали б мене підколювати, якби я йому поступився», — каже російський бігун Павло Треніхін.

Очевидно, не поступитися Пісторіусу буде додатковою мотивацією практично для кожного.

Саудівська Аравія таки погодилася відправити на Ігри жінок

Уперше в історії Олімпіад всі збірні будуть представлені і чоловічими, й жіночими командами. Кількома місяцями раніше на поступки МОК пішли Катар і Бруней, а нещодавно погодилися включити жінок до складу своєї спортивної делегації і функціонери Саудівської Аравії.

Переконати в цьому сувору мусульманську країну було важко. Доходило до ультиматумів — всесвітня організація із захисту прав людини Human Rights Watch вимагала відсторонити Аравію від участі в Іграх–2012 за відмову від спортивної емансипації і порушення Олімпійської хартії. Однак знайти спільну мову зрештою вдалося. Саудівську Аравію представлятимуть бігунка на 800 метрів Сара Аттар і дзюдоїстка Вуджан Шархані (категорія понад 78 кг). Обидві спортсменки не виконали олімпійські нормативи, але їм надано «уайлд кард».

На батьківщині для жінок розробили особливі правила поведінки під час Олімпіади: «одягатися скромно і відповідно до шаріату; поруч завжди повинен перебувати охоронець чоловічої статі; перебувати в оточенні великої кількості чоловіків дуже не рекомендується».

Сарі Аттар буде простіше, ніж Шархані. 19–річна Сара — уродженка Каліфорнії, її мама Джуді — американка, батько Амер — араб. Аттар закінчила в США школу і є студенткою університету Пеппердайн. Шархані ж — стовідсоткова саудитка.

Іспанія без Надаля

Один із найсильніших тенісистів сучасності, золотий медаліст Олімпіади в Пекіні Рафаель Надаль знявся з Ігор–2012 через травму. Повідомляється також, що Надаль узагалі не відвідає олімпійський Лондон. Сам він назвав це рішення «одним з найважчих у житті». «Але було б егоїзмом позбавляти місця в команді когось із моїх співвітчизників, які перебувають у кращій формі», — сказав власник третього рейтингу АТР у світі.

Оскільки саме Надаль був обраний на роль прапороносця збірної Іспанії, тепер команді знадобиться інший достойник, який очолить колону «червоно–жовтих» на церемонії відкриття Олімпіади.