Шестеро наших з вогнем

24.07.2012

Для участі в естафеті Олімпійського вогню–2012, яка цього року проходить лише по території Великої Британії, відібрали шістьох українців.

Головний — Сергій Бубка, уславлений легкоатлет, президент Національного олімпійського комітету. Свої триста метрів дистанції із металевим смолоскипом у руках він пробіг учора.

Для Сергія Назаровича це вже звична місія, адже участь в естафеті з полум’ям з Олімпу Бубка бере вже дев’ятий раз — починаючи з Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї. До деяких пробігів Бубка був залучений навіть двічі, повідомляє сайт НОК.

Для львів’янина Андрія Максимовича новина про потребу нести олімпійський вогонь була несподіванкою — друзі зробили такий сюрприз.

Молодий чоловік живе і працює в Британії — фінансовим аналітиком у Європейському банку реконструкції та розвитку. Ще студентом Максимович організував доброчинний пробіг «Заради дітей» через усю Україну — з Луганщини до Львівщини, за 40 днів подолав півтори тисячі кілометрів і зібрав 55 тисяч доларів пожертви у львівські пологові будинки. Цю благодійність і врахували, відряджаючи його до естафети Олімпійського вогню. Свій відрізок Андрій біг позавчора в Лондоні.

Ще чотирьох учасників від України відібрало спонсорське журі. Це засновниця дитячого реабілітаційного центру Віра Ремажевська; засновниця благодійної організації з допомоги онкохворим дітям Лариса Лавренюк; організатор і натхненник регіонального велоклубу Руслан Коваленко, лікар–хірург Павло Макогончук. Їх обрали з–поміж 3015 кандидатів, яких заявляли громадяни України, враховуючи чесноти знайомої людини. Найчастіше українці номінували лікарів, вчителів, спортсменів, а також представників творчих професій — акторів і письменників.

Загалом в естафеті Олімпійського вогню, яка почалася 19 травня, візьмуть участь 8000 факелоносців з усіх куточків планети. Відбір кандидатів проводили оргкомітет Олімпіади і партнери естафети — спонсори МОК: компанії Coca–Cola, Lloyds TSB і Samsung Electronics.