Дербі — без нічиїх

24.07.2012
Дербі — без нічиїх

Динамівці святкують гол Брауна Ідейє у ворота «Арсеналу». Фото Олександра ПРИХОДЬКА.

Після двох турів шість команд набрали максимальну кількість очок, зокрема несподівані «Зоря» та «Кривбас», та стільки ж залишаються з нулями, і серед них — представники України в Лізі Європи. Утім суттєві висновки варто робити хоча б через три–чотири тури. Зараз же багато клубів лише награють оновлені склади та користаються прихильністю календаря або потерпають від його суворості.

Карти лягли так, що кожна команда по черзі грає з чемпіонами й віце–чемпіонами, потрапляючи під подвійний удар грандів за якихось сім–вісім днів. З іншого боку, «Шахтар» і «Динамо» ведуть ніби заочну суперечку, почергово вимірюючи свою силу на одному й тому самому суперникові. Першим із таких «лакмусів» був «Арсенал». У стартовому турі «гірники» вкотили «канонірам» шість «сухих» м’ячів, а позавчора динамівці — лише один.

 

Дебют Велозо та урна в шибку

У другому матчі поспіль атака «біло–синіх» не може забити більше одного голу. І знову Юрія Сьоміна рятує голова Брауна Ідейє. Якщо ворота донецького «Металурга» нігерієць розпечатав під завісу гри, то «рамку» «Арсеналу» — на початку. А далі на мокрому після зливи полі стадіону «Динамо» точилася майже рівна боротьба.

«За деякими компонентами ми були кращими за суперника», — сказав згодом тренер «канонірів» Леонід Кучук. «Не змогли реалізувати кілька хороших нагод, щоб зняти напругу в матчі», — поскаржився Сьомін. Найреальнішу з них змарнував Андрій Ярмоленко, який не зміг переграти Юрія Паньківа з 11–метрової позначки.

Саме завдяки воротареві, який у міжсезоння переїхав до Києва з Олександрії, інтрига жила до останнього. Хоча після двох «гірчичників» Артема Старгородського шансів зрівняти рахунок «каноніри» вже не мали.

У другому таймі на заміну в «Динамо» вийшов новачок Андрій Богданов, якого зараз так не вистачає «Арсеналу» в центрі поля. Інший дебютант — Мігел Велозо — з’явився в складі «біло–синіх» із перших хвилин гри і фахівців не вразив. Португалець хоч і заявляв, що не готовий грати весь матч, проте Сьо­мін задіяв центрального півзахисника на повну.

Російський спеціаліст обрав дивну тактичну схему, в яку втиснув одразу чотирьох гравців центру поля — Вукоєвича, Кранчара, Велозо та Гармаша. «Це вам дуже подобаються фланги, а мені фланги не подобаються. Мені подобається, коли звідти йдуть передачі. А те, що там стоять люди, не грає ніякої ролі», — відреагував Сьомін на закид журналістів стосовно відсутності в схемі «Динамо» крайніх «хавів». Хай там як, «Динамо» перемогло «Арсенал» у десятому матчі поспіль.

Гра на стадіоні «Динамо» була номінально гостьовою для однойменного клубу, але вболівальники «біло–синіх» переважали «господарів» разів у п’ять і постійно скандували образливі для опонентів гасла та кидали на поле димові шашки. А за годину до гри біля станції метро «Лук’янівська» відбулася масова бійка фанатів: кілька десятків «динаміків» напали на тролейбус, у якому їхали «арси», вибили шибку бетонною урною, добивали супротивників на асфальті ногами.

Хто Львову цікавіший

У суботу у Львові впродовж трьох з половиною годин відбулося одразу два матчі, в яких «західняки» зустрічалися з представниками Донеччини.

Після того, як керівництво «Карпат» наприкінці минулого сезону заявило, що не гратиме на «нефартовій» «Арені Львів», один із чотирьох українських стадіонів Євро–2012 ризикував перетворитися на об’єкт–«одноденку». Чудова 30–тисячна арена після завершення ЧЄ виявилася нікому не потрібною... Якби не проблеми з домашнім полем у новачка прем’єр–ліги — «Говерли». Перед стартом чемпіонату інспекція ФФУ постановила: ужгородський стадіон «Авангард» не придатний для прийняття матчів прем’єр–ліги. Доки там триває реконструкція, свої домашні матчі клуб Олександра Шуфрича проводитиме на «Арені Львів», викладаючи, за даними каналу «2+2», 260 тис. грн. за гру. Першою такою грою для підопічних Олександра Севидова стало протистояння з «Шахтарем».

Розгром, який «гірники» в попередньому турі вчинили «Арсеналу», аж ніяк не знітив закарпатців. Упродовж першого тайму «сині» гідно виглядали в протистоянні з іменитим опонентом, і лише майстерність Андрія П’ятова не дозволила «Говерлі» відкрити рахунок.

«Важко налаштувати команду, коли в неї за плечима перемога 6:0», — так пояснював причини блідої гри «Шахтаря» Мірча Луческу. — У перерві довелося серйозно поговорити з футболістами». Подіяло — 3:1 на користь гостей.

У цьому матчі не брав участі бразильський півзахисник «гірників» Вілліан. Він залишився в Донецьку нібито через травму. Напередодні Вілліан в інтерв’ю своїм співвітчизникам поскаржився, як йому та його сім’ї набрид Донбас, як він хоче зростати професійно, прагне перейти у кращий клуб. Переговори «Челсі» з «Шахтарем» закінчилися нічим: чемпіони України не відпустили Вілліана навіть за 30 мільйонів євро компенсації.

«Я не знаю, що казав Луческу, але нормальна ціна мого трансферу — 25 млн. євро. Тут добре платять, та настав час зробити в кар’єрі крок вперед», — бідкається 24–річний Вілліан.

Матч «Карпат» з «Іллічівцем» на стадіоні «Україна» зібрав менше глядачів, ніж гра «Говерли» з «Шахтарем». Та й ті пожалкували, що прийшли на нібито «фартовий» стадіон. 1:5 — із таким рахунком «леви» давно не програвали, та ще й «середнякам». Ця перемога для маріупольців стала взагалі історичною — першою у Львові. При тому що наставник «червоних» Микола Павлов усе ще спостерігає за грою команди з трибуни: «Іллічівець» та «Ворсла» ніяк не можуть вирішити спірні питання щодо тренерського контракту.

 

Без тренера — краще?

Першими — ще в п’ятницю — шість очок здобули футболісти з Кривого Рогу, яких за день до старту ЧУ ледь не розігнав Віталій Кварцяний. Олег Таран залишив «непідходящих» виконавців, не хоче сваритися з керівництвом і взагалі не знає цілей команди в цьому сезоні, про що прямо говорить в інтерв’ю на камеру. Але — виграє. «Ми повинні були позбавити суперника козирів у швидкісній роботі з м’ячем та виконанні стандартів», — розповів керманич «Кривбасу» про перемогу над «Чорноморцем».

Бачити на горі турнірної таблиці «Зорю» так само незвично. Після перемоги над запорізьким «Металургом» команда Юрія Вернидуба поклала на лопатки інший «Металург» — донецький. Вочевидь колектив Володимира П’ятенка не зміг як слід відійти після четвергової перемоги 7:0 у Лізі Європи. Наставник донеччан однією з причин поразки сусідам по Донбасу назвав необ’єктивне суддівство.

Не обійшлося без промахів арбітрів і у відновленому «дніпровському» дербі — Запоріжжя проти «Дніпра». Суддівська бригада на чолі з найкращим нашим арбітром минулого сезону Анатолієм Абдулою не помітила взяття воріт «МЗ» в моменті, який дуже нагадав ситуацію з голом Марко Девича на Євро–2012. Щоправда, така допомога арбітрів господарям була марною — команда, яку перед початком сезону залишив тренер, пропустила чотири «сухі» м’ячі. Подейкують, що роботу з «червоно–жовтими» довірять Сергію Ковальцю та Владиславу Ващуку. Обоє були присутні на «Арені Славутич» як глядачі.

Олег Лужний на чолі «Таврії» зазнав другої поразки поспіль. Сімферопольці вже 600 хвилин ніяк не можуть вразити ворота «Металіста».

Не щастить і Вадиму Євтушенку на чолі «Ворскли». У матчі з полтавцями перемогу «Волині» приніс 22–річний новобранець Даніель Суботич — нападник із подвійним громадянством Швейцарії та Сербії, який народився в Хорватії, а за походженням боснієць. Останнім його клубом був румунський «Тиргу Муреш», а починав він у «Базелі» й «Портсмуті».

До речі, «Волинь» перед цим не вигравала вдома 9 матчів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 2–й тур

«Кривбас» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Канкава, 25

3 890 глядачів

«Говерла» — «Шахтар» — 1:3

Голи: Райчевич, 85 — Мхітарян, 51; Ілсіньйо, 52; Селезньов, 90+3

5 100 глядачів

«Карпати» — «Іллічівець» — 1:5

Голи: Ксьонз, 41 — Кравченко, 12, 14; Федотов, 16, 58; Бутко, 81

4 500 глядачів

«Таврія» — «Металіст» — 0:1

Гол: Соса, 52

7 900 глядачів

«Металург» (З) — «Дніпро» — 0:4

Голи: Зозуля, 5; Джуліано, 62; Алієв, 76 (пен.); Матеус, 90+2

Вилучення: Сидорчук, 43 («МЗ»)

11 500 глядачів

«Волинь» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Суботич, 34

4 150 глядачів

«Арсенал — «Динамо» — 1:0

Гол: Ідейє, 3

Вилучення: Старгородський, 78 («А»)

11 617 глядачів

«Металург» (Д) — «Зоря» — 1:2

Голи: Соарес, 31 — Любенович, 9; Галюза, 79

5 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 2 2 0 0 9–1 6

2. «Дніпро» 2 2 0 0 7–1 6

3. «Зоря» 2 2 0 0 4–1 6

4. «Металіст» 2 2 0 0 3–0 6

5. «Кривбас» 2 2 0 0 2–0 6

6. «Динамо» 2 2 0 0 2–0 6

7. «Волинь» 2 1 1 0 2–1 4

8. «Іллічівець» 2 1 0 1 5–3 3

9. «Чорноморець» 2 1 0 1 3–3 3

10. «Карпати» 2 0 1 1 2–6 1

11. «Металург» (Д) 2 0 0 2 1–3 0

12. «Ворскла» 2 0 0 2 0–2 0

13. «Говерла» 2 0 0 2 3–6 0

14. «Таврія» 2 0 0 2 1–4 0

15. «Металург» (З) 2 0 0 2 0–6 0

16. «Арсенал» 2 0 0 2 0–7 0

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар»), Джуліано («Дніпро») — 3.

 

ПЕРША ЛІГА

2–й тур. «Зірка» — «Суми» — 4:0 (Галенко, 24, 77; Горбаненко, 50; Бочкур, 72), «Миколаїв» — «Кримтеплиця» — 1:1 (Ліщук, 47 — Мемешев, 45; вилучення: Чернік, 88 («М»)), «Полтава» — «Сталь» — 0:2 (Степанюк, 2; Локтіонов, 90+2), «Оболонь» — «Буковина» — 1:1 (Баранець, 72 — Ушаков, 40), «Одеса» — «Авангард» — 1:1 (Опря, 34 — Скарлош, 60 (пен.)), «Динамо–2» — «Олімпік» — 1:2 (Коркішко, 5 — Левига, 51, 58), «Нафтовик» — «Олександрія» — 2:3 (Полтавець, 14; Бояринцев, 65 — В. Шевченко, 6, 10, 26), «Арсенал» — «Севастополь» — 2:1 (Малий, 59; Алексанов, 65 — Ткачов, 50), «Геліос» — «Титан» — 2:0 (Хромих, 53; Лозовий, 81).

Лідери: «Зірка», «Сталь», «Геліос», «Олександрія», «Олімпік» — 6.

Бомбардир: В. Шевченко («Олександрія») — 4.