Перед перервою гасіть світло

06.07.2012

Як і в середу, вчора «безголова» Верховна Рада, керована комуністичним першим віце–спікером Адамом Мартинюком, активно схвалювала закони, причому в «лушпинні» траплялися дуже важливі акти, пов’язані з перерозподілом мільйонних коштів. Опозиція під купол не повернулася, тож 70 «більшовиків» без проблем тиснуть потрібну кількість кнопок. Учора в порядку денному було 80 пунктів. Поспішають втілити заплановане до літніх канікул. Адже, за графіком, ця сесія мала б закінчитися вже сьогодні.

Перешкодою «регіоналам» могли стати збої в електропостачанні приміщень парламенту. Але Мартинюк спокійно повідомив, що це «проблема міста, а не наша внутрішня. Мабуть, футбольні уболівальники щось пошкодили і ще залишилося».

Уранці увагу медіа привертав законопроект, яким пропонується внести зміни в Конституцію у частині обмеження депутатської недоторканності. Це версія Партії регіонів, і більшість його без проблем підтримала, проголосувавши за відправлення на експертизу до Конституційного Суду. Два тижні тому до КС пішов схожий проект авторства опозиції — за яким пропонується зняти імунітет не лише з нардепів, а і з Президента, і інших високопосадовців.

БЮТівець Микола Томенко констатував, що «більшість проголосувала за власний міф про ліквідацію депутатської недоторканності». І якщо опозиційний проект справді пішов у КС, підписаний Головою парламенту, то варіант «Регіонів» має почекати, поки його підпише спікер.

Після колі­зій з ухваленням мовного законопроекту Володимир Литвин заявив про відставку з посади Голови. Учора її зареєстрував апарат ВР. Однак за цю відставку ще має проголосувати більшість. А лідер фракції ПР Олександр Єфремов переконує журналістів, що питання зміни спікера парламенту вони не розглядають — очевидно, чекають погідності Литвина.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Європейські парламентарії відмовилися від участі у тенісному турнірі в Україні. Про це повідомив представник оргкомітету турніру, голова Комітету ВР з питань молоді і спорту БЮТівець Павло Костенко. За його словами, делегації парламентів 15 країн Європи відмовились брати участь у щорічному тенісному турнірі, який мав відбутися у Києві, «на знак протесту проти подій у Верховній Раді України ». Такі змагання відбуваються впродовж 19 років під егідою Європарламенту, і цього року Україна мала вдруге провести турнір 6–7 липня.