Золоті унітази під грифом «таємно»

06.07.2012

Один iз найбільш таємних, «чорних», непрозорих і корумпованих економічних процесів в Україні — тендерні закупівлі — остаточно й, можливо, безповоротно виведено з–під контролю громадськості. Зробили це, як легко можна здогадатися, депутати більшості — приспавши пильність опозиції одіозним голосуванням за «язик», проголосували за законопроект, що дозволяє повне свавiлля у сфері державних фінансів. Таким чином, під ідеологічний шумок Партія регіонів намагається вивести у тінь — якщо цей документ підпише Президент Віктор Янукович — 250 млрд. гривень!

Проблема з держзакупівлями існує упродовж усього часу нашої незалежності: схеми контролю за придбанням товарів і послуг за державні гроші були різними, але всі — малоефективними. Тож за допомогою відкатних схем з держбюджету крали сотні мільярдів гривень, а словосполучення «тендерна мафія» разом із ліквідованою Тенедерною палатою стали мало не визначниками певних суспільних процесів. Законопроект №9634, за який у другому читанні проголосували одразу ж після мовного, створювався нібито для того, аби врегулювати ситуацію. Утiм після того, як у лютому його прийняли у першому читанні, експерти заявили: закон не врегульовує проблеми, а масово створює нові. Точніше, він «вирішує» проблему, старанно накриваючи її чорним рядном.

Найбільшої пікантності ситуації додавало, що проти законопроекту виступили не тільки незалежні аналітики, а й представники виконавчої влади, зокрема міністр економіки Петро Порошенко та «фінансовий» віце–прем’єр Валерій Хорошковський. З одного боку, нового міністра Порошенка можна зрозуміти: саме Мінекономіки мало повноваження наглядати за проведенням тендерів. А значить, звичайно, суто теоретично, мати з цього нагляду свій інтерес. Відтепер замість нього цією вдячною справою займеться новий уповноважений орган.

Найреволюційніше нововведення — від проведення торгів звільнили всі державні, комунальні, казенні підприємства з дер­жавною часткою понад 50%. Єдиний виняток — монополісти та закупівлі за рахунок держбюджету. Ще один важливий момент: результати закупівель можна буде не публікувати в журналі «Вісник державних закупівель». Саме з його публікацій зазвичай довідувалися українці про предмети розкоші, якими оточує себе влада за народні кошти — у тому числі й про пріснопам’ятну малину за 600 гривень за кілограм.

Серед милих дрібниць — нове поняття «звичайної ціни», яку можна буде отримати, взявши спеціальну довідку. Звичайно, не безплатну! Як свідчить практика, подібні документи суттєво збільшують і без того високу — в умовах відсутності конкуренції — ціну товару. Ще одна новина — цілком у дусі нинішньої влади: залучення МВС до процесу визначення можливих збитків у ході проведення держзакупівель. Не складно уявити, з якою об’єктивністю візьмуться діячі у погонах за таку приємну роботу.

Креатив «регіональної» влади: вивести з–під дії закону закупівлі електроенергії, постачання теплової енергії, природного газу, послуги із централізованого водопостачання і водовідведення. Саме у цих галузях виросли капітали наших українських олігархів.