Національна мобілізація

05.07.2012
Національна мобілізація

Барикади по–львівськи

По всій Львівщині створені осередки страйку. А Львів як найбільше україномовне місто у світі не може залишитись осторонь. Ще 3 липня перед Ратушею опозиція розгорнула наметове містечко (15 наметів), де вже ночували 60—70 партійців. Акція оголошена безстроковою. А вчора опозиція («Батьківщина», «Фронт змін», Народний рух України та інші) заблокувала вхід в обласну держадміністрацію, не пропускаючи чиновників на свої робочі місця.

Із десяток опозиціонерів бігали за автівкою заступника «губернатора» Володимира Губицького, не дозволяючи йому прорватися у приміщення. Як згодом стало відомо, пан Губицький таки потрапив на робоче місце. Не обійшлося, певна річ, і без штовханини. Ще один заступник «губернатора» намагався потрапити на місце праці через вікно. При цьому розбив шибку, тож міліція склала протокол про адміністративне правопорушення.

Безстрокова акція триває і перед вікнами Львівської облдержадміністрації, де активiсти розгорнули містечко з двадцяти наметiв; триває запис добровольців на поїздку до Києва для участі у протестах проти мовного закону. Серед заходів опозиція декламує: розірвання договору оренди приміщень з Львівською облдержадміністрацією, блокування магістральних шляхів (автомобільних, залізничних), звернення зборів депутатів Львівської області до рад усіх рівнів в Україні щодо спротиву впровадженню Закону про мову як бойкот виконавчих органів влади, звернення до народу України із закликом збереження цілісності та запобігання розколу на мовному та етнічному ґрунті, не вступати у співпрацю з окупаційним режимом на чолі з Партією регіонів, звернення до ООН, Парламентської Асамблеї Ради Європи та української діаспори, звернення до послів дипломатичних представництв іноземних держав iз роз’ясненням небезпеки прийнятого закону про мови для державного суверенітету України.

На вулицях міста лунають заклики до захисту мови, роздають синьо–жовті стрічки, збираються мітинги (по внутрішньому радіо лунає заклик зібратися на віче), в повітрі пахне революцією. О 16–й годині вчора мало відбутися віче з депутатами місцевих, обласних і районних рад перед ЛОДА. Народні обранці будуть думати, що ж робити далі. До речі, чи не вперше позиції мера і депутатів збiглися. Андрій Садовий заявив: «Це не парламент — це ліквідаційний комітет держави». Після цього мер скликав позачергове засідання міської ради. Більшість депутатів–«свободівців» вирушили до Києва на загальноукраїнський страйк. У Львові залишилась лише та частина, яка повинна брати участь у місцевих пікетах.

На засіданні обласних депутатів зчинився маленький скандал iз «регіоналом», головою фракції в обласній раді Ігорем Грещуком та головою фракції «Відродження», заступником голови Львівської ОДА Іваном Груником. Через те, що Грещук відмовився покинути засідання, його силоміць виштовхали з зали. «Партія влади, Партія регіонів, повністю розділяє наслідки за ухвалення такого рішення, — каже «УМ» Андрій Корнат, депутат Львівської обласної ради. — І, на наш погляд, на погляд представників опозиції, це передовсім — удар по національним інтересам України, це прямо стосується розколу країни. Відповідно, була вироблена позиція всіма опозиційними фракціями в раді про те, що ми будемо блокувати рішення виконавчої влади. На засіданні комітету, де повинні були обговорюватись подальші кроки, всі по­просили пана Грещука як голову фракції Партії регіонів покинути зал засідань. Ми запропонували йому варіант: може залишитись, якщо публічно вийде з Партії регіонів, а ще краще — якщо закличе усіх однопартійців зробити те ж саме. Але він не просто не погодився, а почав «обливати нас брудом» перед журналістами. Звичайно, я підійшов і сказав, що це не личить депутату. Він не відреагував, тож я спробував його вивести. Всі мене підтримали. Чоловік зовсім неадекватно почав реагувати, махав кулаками, дряпався. А ось Іван Груник у такій самій ситуації повівся дуже адекватно — добровільно вийшов».

Івано–Франкiвськ: «регіоналам» — свинячі язики

Акція на захист української мови, що розпочалася перед місцевим «білим будинком» з ініціативи небайдужих молодих іванофранківців ще напередодні увечері, відразу після ухвалення українофобним парламентом скандального «законопроекту про мови», 4 липня набула офіційного статусу. Тут же перед будівлею облдержадміністрації, яку очолює вірний повпред Януковича і К° на Прикарпатті Михайло Вишиванюк, відбулася позачергова відкрита сесія Івано–Франківської міської ради, котра проголосила безстрокову акцію «Національна мобілізація на захист української мови».

За домовленістю депутатів та лідерів місцевих партосередків національно–патріотичного спектру, на весь «протестний» час єдиним легітимним стягом в Івано–Франківську буде державний синьо–жовтий прапор, що символізуватиме єднання народу без партійної символіки. Хоча виступаючі підкреслювали мирний характер акцій протесту, мітингувальники оплесками зустріли пропозицію депутата–«ударівця» Юрія Солов’я. «Сьогодні, — наголосив прикарпатський соратник Віталія Кличка, — прийшов час діяти саме такими методами, як діяли Бандера і Шухевич. І тоді ми переможемо цю бандитську владу». Та поки що прикарпатські добровольці, за словами міського голови Віктора Анушкевичуса, збираються ввечері 4 липня виїхати до Києва пікетувати Верховну Раду.

Після сесійного офіціозу на площі перед ОДА за справу взялися радикально налаштовані іванофранківці. Вони настромили на дерев’яні палиці шість свинячих голів, що символізували ініціаторів антиукраїнського «мовного» законопроекту — Ківалова й Колесніченка та чоти­рьох прикарпатських нардепів–«регіоналів», котрі віддали свої голоси за цей закон, — Ігоря Зварича, Валерія Келестина, Володимира Личука і Василя Чуднова. Як повідомив один з організаторів акції, цього ж дня відрізані свинячі язики будуть відправлені поштою адресатам–нардепам, а голови віддадуть на трапезу безпритульним собакам.

Херсон—Миколаїв: мовне питання для провінції — не головне

На півдні України люди традиційно дотримуються нейтралітету, коли йдеться про мовне питання. Більшість байдуже сприйняла закон про мови, ухвалений Верховною Радою. Свою позицію проявили тільки опозиційні партії та різні громадські організації. Причому херсонці виявилися активнішi, аніж мешканці Миколаєва.

Так, 4 липня в центрі Херсона почався безстроковий мітинг на захист української мови. Людей поки не так багато, як хотілося б. Проте всі вони гаряче підтримують ідею, що в Україні люди повинні розмовляти українською і вважати її рідною. Як розповів «УМ» депутат міської ради Херсона Станіслав Трошин, свою участь в акції вже підтвердили всі опозиційні політичні сили, а також Комітет захисту української мови, КУН та багато інших.«Ми солідарні з нашими друзями в Києві, які теж проводять акції протесту, — каже «УМ» Станіслав Трошин. — Вважаємо, що громадяни України повинні розмовляти українською мовою, і це — нормально!».

А от у Миколаєві навіть представники опозиційних сил налаштовані скептично. Наприклад, депутат обласної Ради Ярослав Індиков вважає все, що відбувається, суцільною політичною спекуляцією. Він упевнений, що в країні є справи важливіші, ніж вирішувати, якою мовою розмовляти і вести діловодство. «Регіонали розмістили в Миколаєві численні рекламні бігборди з написом: «785 000 жителей Николаева говорят на русском языке!» Що це? Провокація чи бажання пограти з простими людьми в політику? Я вважаю, що ніякої мовної проблеми не існує як такої. Нехай люди самі вирішують, якою мовою їм розмовляти, у нас є набагато важливіші проблеми, які потребують свого вирішення», — каже «УМ» пан Індиков.

Солідарний з ним і керівник інтернет–проекту «Набат» Костянтин Істол: «Незважаючи на те, що ми звикли критикувати владу, я впевнений, що нам навряд чи вдасться зібрати численний мітинг на підтримку української мови. Швидше за все, будуть одиничні акції протесту, але сумнівно, що вони матимуть масштабний характер, щоб хоч якось вплинути на ситуацію. Змушений констатувати, що ухвалений законопроект — своєчасний, і немає нічого дивного, що в місті Миколаєві його сприйняли спокійно. Тут велика частина людей вважає російську мову рідною».

Черкаси: спротив триває

Безстрокову акцію протесту проти «мовного» закону оголосила й черкаська об’єднана опозиція, представники якої в середу зібралися в обласному центрі на Соборній площі під вікнами обласної державної адміністрації. «Хунта продовжує свою антидержавну і антиукраїнську діяльність, намагаючись втримати владу за рахунок розколу України. Вони знищують державу і віддають її москалям», — обурюється координатор Ради опозиційних сил Черкащини Леонід Даценко.

За його словами, на Черкащині протестні акції проти «мовного» закону не припинялися, відколи Верховна Рада ухвалила його в першому читанні. Почалися вони з Холодного Яру і пройшли уже в шести районах області з розгортанням найбільшого в Україні державного прапора. Тепер до безстрокової акції в Черкасах опозиція планує долучити такі ж протести в усіх районних центрах та містах обласного підпорядкування.

Буковина обурена діями парламенту

Верховна Рада здала національні інтереси, фактично узаконивши другу державну мову — російську. Очільники об’єднаної опозиції Чернівецької області обіцяють спротив. Наразі розробляється план дій. Поки домовлено, що нині о 13:00 біля стін Чернівецької облдержадміністрації відбудеться акція–протест проти «мовного» закону, на яку опозиціонери закликають прийти всіх небайдужих.

Окрім того, повідомив керівник регіонального виборчого штабу об’єднаної опозиції Максим Бурбак, опозиція вимагатиме проведення позачергових сесій міської та обласної рад, адже питання мови є питанням національної безпеки.

До акцій із захисту мови об’єднаної опозиції також долучаться представники інших опозиційних сил. Зокрема, це вже пообіцяв очільник обласного осередку партії «Удар» Роман Ванзуряк. «Свободівці» пропонують охочим поїздку до Києва, а місцеві партійці пішою ходою збираються йти до облдержадміністрації, щоб узяти участь у пікеті. Планують приєднатися до пікету об’єднаної опозиції і представники «Нашої України», повідомив голова міської організації «НУ» Василь Максимюк.

Але акція, яка відбудеться сьогодні, — це лише початок боротьби, обіцяють опозиціонери. За останні кілька тижнів ­було проведено сесійні пленарні засідання в районних радах області та Чернівцях. Незважаючи на те, що більшість у місцевих радах мають «регіонали», звернення про недопущення ухвалення «мовного» закону прийняли одноголосно. Натомість думка депутатів місцевих рад та народу України насправді мало цікава, тобто зовсім не цікава Верховній Раді.

До речі, народні депутати, колишні буковинці Іван Попеску, Микола Романюк, Іван Мирний, Ян Табачник проголосували «за», чим викликали неабияке обурення своїх земляків. Місяць тому чернівецькі місцеві активісти пікетували офіс Миколи Романюка в Чернівцях на знак протесту щодо його голосування за проект про мови у першому читанні. Тоді Микола Прокопович запевнив журналістів, що його в сесійній залі на той момент не було, бо він відзначав свій ювілей у Чернівцях. Хто голосував його карткою, він не знав, але «обов’язково обіцяв з’ясувати».

Під час же голосування в другому читанні Микола Романюк голосував уже особисто. Що він тепер говоритиме своїм землякам на виправдання, невідомо. А в планах пан Романюк навіть розраховував позмагатися за крісло міського голови Чернівців і ще раз спробувати потрапити у парламент.

Тернопiль: владу — у відставку!

У Тернополі розпочалася акція протесту з вимогою відставки не тільки центральної влади, а й керівників державних установ — членів Партії регіонів у зв’язку зі зрадою ними національних інтересів. Темі скандального ухвалення Закону «Про засади державної мовної політики» було присвячене вчорашнє засідання тернопільського прес–клубу, в якому взяли участь представники майже всіх опозиційних партій. Усі вони заявили про необхідність організовувати народ задля активного спротиву антиукраїнській політиці, цинічним і нахабним проявом якої стали останні події у Верховній Раді. На четвер, згідно з рішенням погоджувальної ради за участю представників усіх фракцій, заплановане позачергове засідання сесії Тернопільської облради, під час якого буде висловлена позиція депутатів щодо згаданого закону. В цей же час під стінами адмінбудинку тернопільських облради та облдержадміністрації розпочнеться акція протесту з вимогою відставки центральної влади та всіх керівників державних установ. З учорашнього дня там і на центральному майдані обласного центру виставлено «протестні» намети опозиційних партій, які стоятимуть цілодобово.

Тернопільська «Свобода» закликала долучитися до національної мобілізації та зголошуватись для майбутніх акцій непокори всіх, кому справді небайдужа доля України. Звернення до жителів краю із закликом «долучитися, зважаючи на серйозну загрозу незалежності та безпеці Української держави, до акцій протесту в Києві та на місцях» розповсюдив народний депутат України («НУНС») від Тернопільщини Іван Стойко. А обласна організація партії «УДАР Віталія Кличка» розпочала збір підписів під зверненням до Президента з вимогою накласти вето на Закон «Про засади мовної політики». Як повідомив «УМ» лідер тернопільського «УДАРу» Ігор Побер, менш ніж за дві години під цим зверненням залишили свої підписи майже дві сотні тернополян: «Люди обурені й кажуть, що готові до другого Майдану».

«УМ» також зв’язалася телефоном із найпопулярнішим тернопільським «регіоналом», екс–головою обласної організації ПР, народним депутатом Верховної Ради Орестом Муцом. Він заявив, що не голосував за скандальний закон і не збирався цього робити. «Проголосувала» лише його картка, залишена в залі засідань, у зв’язку з чим вiн написав відповідну заяву Голові Верховної Ради з проханням «відкликати» його голос.

За розпорядженням голови Тернопільської облради, на адмінбудинку обласних ради та держадміністрації поряд із державним прапором вивішено червоно–чорні прапори — як символ національної революції.

Христина ІНЖУВАТОВА (Львів),
Іван КРАЙНІЙ (Івано–Франківськ),
Ірина КИРПА (Херсон—Миколаїв),
Людмила НІКІТЕНКО (Черкаси),
Ірина ВИШНЕВСЬКА (Чернівці),
Світлана МИЧКО (Тернопіль)
  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>