Пат після змови

05.07.2012

Верховна Рада — у патовому становищі. Учора вранці спікер Володимир Литвин заявив про відставку з посади і попросив депутатів її прийняти. Приводом стало фальсифіковане ухвалення закону про мови надвечір у вівторок: голосування відбулося, коли Голова ВР пішов з–під «купола» на засідання до адміністрації Президента. Закон може підписати лише Голова ВР. А обрати нового «більшовики» в нинішньому складі неспроможні.

 

Демарш і вага Литвина

«Вчора (вівторок) на 14:30 мене запросили на нараду до Президента. Вона закінчилась близько 20–ї години. Водночас, як сказав один народний депутат, «вони розвели їх, як котят», — заявив Литвин у виступі з трибуни, маючи на увазі слова Михайла Чечетова про «приховане» голосування щодо законопроекту Ківалова—Колесніченка. — Але, за великим рахунком, «розвели» Україну, «розвели» народ. І плоди цього «розводу» ми ще будемо пожинати, — зазначив спікер, додавши: — Прохання зараз включити його до порядку денного. У вас є доблесний товариш, який мене здав повністю».

Литвин таким чином зачепив комуніста Адама Мартинюка — першого віце–спікера, який за відсутності Голови провернув із «регіоналами» оборудку з голосуванням «з–під поли».

Однак ця вистава вочевидь розрахована на виборців лише одного регіону — тієї частини Житомирської області з центром у Ємільчиному, де Володимир Литвин балотуватиметься до наступної ВР як мажоритарник.

Для обізнаних виборців фортелі Литвина виглядають недолуго, адже за фактичне впровадження другої державної мови — російської — поза­вчора проголосувала майже вся фракція литвинівської Народної партії, окрім одного депутата — Миколи Рудченка. При тому що в першому читанні «литвинівці» не підтримували руйнівнний закон.

Хай там як, але постійний пристосуванець Володимир Литвин тепер став останнім форпостом опозиції в боротьбі за «єдину державність» української мови. У нього знову «золота акція». Вже вкотре. Але якщо чотири роки тому для стійкості уряду Тимошенко вирішальну вагу мала позиція всієї фракції Блоку Литвина, то тепер ідеться про важливість позиції окремо взятої людини. Якщо Литвин не погоджується підписати мовний закон — «регіонали» теоретично можуть обрати нового, більш погідного Голову ВР. Але проблема в тому, що, згідно з чинним регламентом, «обраним головою Верховної Ради вважається кандидат на посаду, який отримав більшість голосів народних депутатів від конституційного складу ВР, якщо бюлетені для таємного голосування одержали НЕ МЕНШЕ ДВОХ ТРЕТИН народних депутатів від їхньої­ фактичної чисельності». Трьохсот голосів у Партії регіонів разом із сателітами й «тушками» немає. Учора «регіонали» проголосували за зміну цієї норми, але ж, щоб вона набула законної ваги, ухвалений документ має підписати чинний Голова ВР, і лише він.

Литвин же вчора пообіцяв опозиції не підписувати мовний закон. Принаймні про це він заявив на зустрічі з представниками «Батьківщини» й «НУНС», ідеться у повідомленні прес–служби «Фронт змін». Володимир Литвин нібито навіть каже, що сфальсифікований мовний закон «не буде ним підписаний за жодних обставин».

При цьому керівник фракції БЮТ Андрій Кожем’якін зазначив, що під час зустрічі з опозицією Литвинові було зле, він «приймав медичну допомогу». «Я особисто його таким ніколи не бачив, — каже БЮТівець. — За словами Литвина, його кинули та підставили свої ж друзі — люди, яким він довіряв». Зокрема, «регіонали» натиснули кнопки за тих депутатів із Народної партії, які балотуються в західних регіонах України» — Катерину Ващук, Сергія Терещука, Миколу Шершуна.

«Стало ясно, що він у повній мірі усвідомлює масштаб порушення регламенту, який стався у вівторок», — додав нардеп Андрій Шевченко.

Напівпорожня зала

Учора ж вранці про відставку з посади заявив заступник Голови ВР від «Батьківщини» Микола Томенко. Так що наразі єдиною людиною в президії лишається перший «зам», комуніст Мартинюк.

У вівторок після усвідомлення себе «кошенятами» (як сказав один із лідерів ПР Михайло Чечетов) об’єднана опозиція в парламенті заявила, що іде з цієї Ради до завершення сесії. Утім, це рішення не підтримують багато депутатів–опозиціонерів, і не факт, що супротивники Януковича не повернуться під «купол».

«Регіони» шукають рішення

Очевидно, що «Регіони» заздалегідь припускали «хід конем» колишнього союзника Литвина. Бо ще в понеділок з’явилося повідомлення: депутат від ВР Владислав Забарський вніс законопроект, що передбачає зміну процедури обрання голови парламенту. Проголосували за нього вчора, вже після колізії навколо «мовного пату».

255 кнопок у сесійній залі натиснуто за такі положення:

— рішення про обрання Голови Верховної Ради приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради;

— так само поіменно, 226 голосами, спікер відставляється;

— першого заступника й заступника Голови ВР дозволяється обирати в пакеті зі спікером.

Нагадаємо, досі обирати спікера треба було теж 226 голосами, але — таємно, і з обов’язковим узяттям бюлетенів 300 депутатами.

Утім, ці зміни не стануть законом, якщо їх... так, не підпише законний Голова ВР. Тобто все впирається в пана Литвина — його треба або «нагинати», або купувати, або тиснути ще в якісь способи (а він, нагадаємо, фігурує як один із нехороших людей у справі про вбивство Гонгадзе й висить на гачку в прокуратури та Януковича).

В умовах такої законодавчої безвиході Президент Віктор Янукович, який учора так і не дав очікувану підсумкову прес–конференцію, не виключив: якщо не вдасться стабілізувати роботу парламенту, «треба буде переходити до процедури дострокових парламентських виборів». Утім як це допоможе «розрулити» ситуацію, якщо до планових виборів лишається менше чотирьох місяців — неясно. Хіба–що «донецькі» підуть напролом — через Конституційний Суд абощо, як уже було зі скасуванням Конституції у 2010 році. Або ж доведеться знову відкласти реалізацію «мовних» обіцянок «на після ­виборів».

 

КАНДИДАТ

Новим Головою Верховної Ради у разі відставки Володимира Литвина може стати Іван Плющ. Як повідомляє джерело «Української правди», кандидатура Плюща є фаворитом через відсутність особистих амбіцій у зв’язку з похилим віком та великий досвід: Плющ очолював ВР уже двічі.

 

ЕКСЦЕС

«Регіонала»–прикарпатця винесли на ношах

Учора у Верховній Раді стало зле депутатові з Партії регіонів Василю Чуднову. Медики під час перерви винесли його з сесійної зали на ношах.

Раніше прес–служба Чуднова поширила його звернення до мешканців Прикарпаття, у якому він запевняє, що не голосував за мовний закон у вівторок. «У момент голосування, яке відбулося під час перерви між засіданнями, я перебував на нараді за межами парламенту, підтвердженням цього є дані письмової реєстрації. Однак, незважаючи на це, з невідомих і поки не встановлених причин моя картка чомусь взяла участь у голосуванні з питання, яке, до речі, навіть не було внесене до порядку денного», — заявляв Чуднов. У зв’язку з цим він попросив Голову відкликати його голос. До того ж, мовляв, він голосував проти в першому читанні.

Чуднов «обробляє» один з округів Івано–Франківської області для балотування до нового парламенту.

 

ПОІМЕННО

Хто голосував за нищення української мови

Партія регіонів — 190 зі 194

«За» — зокрема й голова тернопільського обкому ПР Орест Муц, який обіцяв не голосувати в жодному разі.

«Утримався» Анатолій Коржев. «Відсутні» — Сергій Головатий, а також новітні «тушки» Сергій Харовський та Сергій Василенко.

Компартія — всі 25 «за»

Народна партія — 19 із 20

Не голосував Микола Рудченко.

«Реформи заради майбутнього» — 2 «за»

Валерій Гацько та Євген Константинов.

Позафракційні — 11 «за»

Олександр Буряк, Богдан Губський, Ігор Воротнюк, Адам Мартинюк, Сергій Осика, Валерій Писаренко, Олег Черпіцький, Валерій Шаманов, Олександр Шепелев та Олег Маліч, Микола Томенко (віце–спікер повідомив, що звернеться до суду і прокуратури з приводу голосування його карткою).

«НУНС» — 1 «за»

Це Ігор Палиця, який балотується в новий парламент на Волині, позавчора перебував у відрядженні й просить відкликати його голос.

БЮТ–«Батьківщина» — 0

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>