ЄВРОМОЗАЇКА

03.07.2012

Фінал — без порушень

Міліція не зафіксувала порушень громадського правопорядку в центрі столиці позавчора ввечері під час фінальної гри чемпіонату Європи–2012.

За даними головного управління МВС у Києві, на території офіційної фан–зони на Хрещатику за матчем спостерігало понад 100 тисяч глядачів. Із прицілом на фінал її територію подовжили на 100 метрів.

За попередніми даними, на фінальний матч прибуло близько 11 тисяч іспанських уболівальників і до 5 тисяч — італійських. Також було багато гостей із Польщі, Росії, інших країн–учасниць турніру. На Хрещатику можна було зустріти навіть представників екзотичного Непалу з національним прапором.

Фан–зона святкувала перемогу Іспанії та завершення Євро–2012 аж до четвертої години ранку.

Кінець фан–зони

Оператори фан–зони обіцяють, що звільнять центральну вулицю столиці за два тижні — до 16 липня. Як зазначив заступник голови КМДА Анатолій Голубченко, столична адміністрація виділить із бюджету міста на ліквідацію фан–зони до 100 тисяч гривень. За три тижні роботи київської фан–зони в ній було випито 500 тисяч літрів пива та з’їдено 100 тисяч хот–догів. Ця фан–зона побила рекорди відвідуваності всіх єврочемпіонатів, зібравши понад 1,5 млн. відвідувачів.

Рекордний трафік

Рекордна кількість осіб перетнула державний кордон України в день фінального матчу Євро–2012 — 360 тисяч людей та 70 тисяч транспортних засобів. Як ідеться в повідомленні Державної прикордонної служби, ці показники є рекордом за останній час.

Доля кнура–віщуна

Перед фіналом ЧЄ хряк–віщун Фунтик, що мешкав у київській фан–зоні, «спрогнозував» перемогу збірної Італії. Із двох мисок із кукурудзяними паличками, біля яких стояли прапорці збірних–фіналісток, кабан обрав посуд з італійським прапором. Скептики одразу заявили: значить, переможе Іспанія. Адже з усіх прогнозів Фунтика справдився лише один.

Біля загородки кнура відбулася акція столичних любителів тварин під гаслом «Фунтик має жити». Організатори фан–зони на прес–конференції заявили: гаразд, цю свиню на м’ясо не пустять, надалі Фунтика планують поселити в Київському зоопарку.

Тренерські відставки

Голландський спеціаліст Берт ван Марвейк після провального Євро, де «помаранчеві» посіли в групі останнє місце, подав у відставку.

Не стала продовжувати співпрацю з попереднім наставником і Французька федерація футболу. Під орудою Лорана Блана «триколірні» дійшли до чвертьфіналу, де поступилися майбутнім чемпіонам. Але «галльські півні» виграли на турнірі лише один матч — у збірної України.

Ще одна реформа Євро?

Проблемний досвід підготовки українсько–полььского Євро–2012, яке неодноразово перебувало під загрозою зриву, змусив Мішеля Платіні запропонувати новий формат проведення континентальних першостей. Очільник УЄФА пропонує, щоб із 2020 року чемпіонати Європи проходили не в одній–двох країнах, а в різних містах різних держав Старого світу. Як зазначив реформатор Платіні, з подачі якого в 2016 році у фінальній частині Євро у Франції гратиме 24 команди, таке нововведення допоможе організаторам зменшити фінансові витрати, адже одній країні вже не потрібно буде готувати всю інфраструктуру. За словами президента УЄФА, деталі цієї ідеї обговорюватимуть керівники національних федерацій наприкінці року.

Кращі серед фанатів

Найкоректнішими і водночас найпалкішими на Євро–2012 УЄФА визнала вболівальників збірної Ірландії.

Турнір уболівальників

В останні дні ЧЄ у Львові пройшов шостий за ліком щорічний міжнародний турнір для футбольних уболівальників — «Єврофан». Якщо в рік його заснування за перемогу змагалися чотири команди, то цього разу до міста Лева прибула 21 збірна. Головний приз змагань у відчайдушній боротьбі виборола збірна Румунії, яка лише в серії післяматчевих пенальті перемогла команду українського шоу–бізнесу.