Ще одна небезпека, яка підстерігає нас улітку — гриби. «Тихе полювання» на смачний продукт може виявитися смертельним: як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, останнім часом випадки отруєння грибами в Україні почастішали. І вже традиційно більшість із них обумовлені вживанням блідої поганки, яку недосвідчені грибники плутають із печерицями чи сироїжками. До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом — багато хто споживає цей гриб, проте в окремих людей він може викликати сильну алергічну реакцію, що призводить до смертельного захворювання крові.
Загалом, нагадує МОЗ, навіть «безпечні» їстівні гриби можуть спричинити отруєння, якщо вони не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи вздовж швидкісних трас. У багатьох регіонах (наприклад, на півдні України) бліда поганка навіть не росте, але масові отруєння реєструють і там. Медики наголошують, що гриби дуже важливо не тільки довго варити, а й кілька разів у процесі приготування зливати відвар, адже саме він є найбільш небезпечним.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами, Мінохоронздоров’я радить відмовитися від їх споживання взагалі, надавши перевагу штучно вирощеним печерицям та гливам із магазинів. Якщо ж дуже кортить поласувати придбаними лисичками чи підберезовиками, в жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах — лише на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
А вирушивши по гриби до лісу, обов’язково дотримуйтеся таких правил:
— ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
— не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
— не збирайте грибів під час посухи — у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду й накопичує токсини.
Також майте на увазі, що гриби не можна споживати малим дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю. У разі, якщо після вживання грибів виникла нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі, негайно викликайте «швидку допомогу», до приїзду якої промийте шлунок 1–2 л розчину марганцівки або сольового розчину й пийте багато рідини. Недоїдених грибів не викидайте — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.