«Працює один проект — «Білорусь–2»

27.06.2012
«Працює один проект — «Білорусь–2»

Лідер «Нашої України» Віктор Ющенко оголосив про похід у парламент разом з УНП, КУНом і численними громадськими організаціями. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Ми подолаємо бар’єр!»

Напередодні Дня Конституції лідер «Нашої України», Президент України в 2005—2010 роках Віктор Ющенко на зустрічі з журналістами оголосив про старт нового виборчого проекту на базі «НУ». До складу патріотичного об’єднання, що піде на вибори окремою колоною, зараз входить 32 підписанти: окрім «Нашої України», це Українська народна партія і Конгрес українських націоналістів, а також громадські організації — «Просвіта», «Меморіал», Асоціація правників, Українська всесвітня координаційна рада та інші. Офіційне представлення Декларації про об’єднання правих сил відбудеться 7 липня в Будинку вчителя — Центральній раді часів УНР, а поки що документ відкритий для підписання іншими охочими.

Мотивація для створення подібного проекту в Ющенка очевидна: «Вперше за 20 років може скластися така ситуація, коли патріотична сила не буде представлена в парламенті. Мені від цього сумно. Я переконаний, що ситуацію потрібно змінювати. Нам потрібно по–серйозному говорити з суспільством. Нам треба говорити про те, що якщо ми не змінимо цю ситуацію, то Україна потрапить у дуже складний вибір свого майбутнього».

Політичні перспективи свого об’єднання лідер «Нашої України» оцінює високо: «Ми наберемо не тільки 5%, а й набагато більше — як тільки почнемо говорити з нацією, як тільки почнемо відповідати на виклики, які сьогодні існують. Думаю, що є мільйони небайдужих українців, які розуміють, що тільки українська платформа може консолідувати суспільство».

Свою роль на виборах і місце у партійному списку Віктор Ющенко не вважає важливим питанням: «Я заявив своїм партнерам: я не претендую на перше місце у списку, на друге, на третє, на сто перше — не претендую. Я той зал під куполом (ВР) добре знаю і підкреслюю: всі зусилля, які в мене є, я направлю на формування здорової патріотичної сили в країні. Якщо патріотична спільнота вважає, що моє скромне ім’я може стояти 88–м у списку для того, щоб цей проект переміг, — я буду 88–м».

«БЮТ і ПР — валянки з однієї пари»

Віктор Ющенко констатує: зараз громадськості насаджують думку, ніби в Україні існує біполярна політична система, полюси якої представляють лише БЮТ та Партія регіонів. Але, на думку Віктора Андрійовича, обидві ці партії не мають ідеологічних платформ, а історія їхнього голосування у парламенті (згадайте бодай мовний законопроект, за який активно голосували БЮТівці) свідчить: різниці між цими політичними партіями немає. «БЮТ і Партія регіонів — це валянки з однієї пари, — каже Ющенко. — Немає різниці, хто з них лівий, а хто — правий».

На переконання екс–Президента, ситуацію в державі слід змінювати докорінно, передо­всім шляхом консолідації суспільства. Адже протистояти є чому. За словами Віктора Андрійовича, в Україні нині спостерігається тотальний наступ на свободу і демократію, ми втрачаємо свою європейськість, у різних сферах нашого життя панує дискомфорт. «Рівень протестності в українському суспільстві — 55%. Такого рівня в нас не було навіть у 2004 році, — свідчить «помаранчевим» екс–Президент. — Суспільство не довіряє політикам, не довіряє владі. Більше третини людей політично не визначені».

Печальна ситуація і в економіці: за словами Ющенка, інвестиції в Україну скоротилися втричі, золоті резерви з 37 мільярдів «схудли» до 30, на 30% скоротилася реєстрація малого та середнього бізнесу. Україна нині посідає місце в рейтингу країн, які мають переддефолтну економіку. «Щось відбувається неправильно», — резюмує Ющенко. Але при цьому патова економічна ситуація супроводжується заявами влади про «покращене життя», нові соціальні програми й виплату вкладів Ощадбанку СРСР. «Мені це нагадує сюрреалізм», — каже В.Ю.

«Якою фобією до всього українського сьогодні дихає освітня політика, політика щодо української мови, скільки разів засуджені наші герої, наша пам’ять. Ми втрачаємо три головні складові частини національної ідеї: свобода демократії, національне відродження, наша європейськість!» І в міжнародному житті: ««Ми втрачаємо партнерів, друзів на Заході й на Сході. Покладено в довгу шухляду угоду про асоційоване членство України в ЄС. Те ж саме можна сказати і про зону вільної торгівлі України з Євросоюзом».

Ющенко переконаний: наша держава з Януковичем на чолі перебуває за крок до авторитаризму: «Працює один політичний проект — «Білорусь–2». Із нас хочуть зробити копію».

А ще, каже лідер «Нашої України», в нас процвітає «синдром кочубеївщини»: деякі політики закликають бойкотувати нашу державу — так, як колись під час Полтавської битви багато козаків воювали не на боці гетьмана за незалежність, а на протилежному боці, з Росією.

 

ЯК ЗДОРОВ’Я?

У крові лишилося 5% діоксину

Віктор Ющенко, вкотре коментуючи тему свого отруєння і наполягання Генпрокуратури на повторній експертизі, ще раз підтвердив готовність до співпраці зі слідством. Водночас екс–Президент висловив здивування, чому через сім років знову хочуть провести експертизу без пояснень, чим не влаштовують результати попередньої міжнародної експертизи? Ющенко зазначив: він готовий взяти участь у новій експертизі, але вона має бути не тільки національною, а й міжнародною. «Я не відмовляюсь від здачі крові, я відмовляюсь, щоб ця здача крові відбувалась односторонньо. А потім через два–три роки скажуть, що в Ющенка на 2007 рік залишилось 5% діоксину. Це так, у мене залишилось 5% діоксину. Але в мене є ще зразок крові 2005 року», — сказав В.Ю.