НАВКОЛО ЄВРО

26.06.2012

Євро–2012 — найбільш відвідуване

Як повідомляє інформаційний центр «Україна–2012», фінальна частина чемпіонату Європи 2012 року з футболу зібрала найбільшу аудиторію в історії цих турнірів. За підсумками групової стадії та чвертьфіналів арени ЧЄ в Польщі та Україні відвідали 1 274 186 уболівальників. Це — новий рекорд.

На першому єврофорумі, який відбувся 1960 року у Франції, були присутні лише 78 тисяч фанів. Аудиторія понад мільйон глядачів уперше зібралася на стадіонах Англії, коли в 1996 році матчі Євро переглянули понад 1 270 000 уболівальників.

Середня відвідуваність матчів україно–польського чемпіонату, за даними статистики, наразі складає 45 507 осіб.

УЄФА сподівається на мільярдний прибуток

За словами операційного директора Євро–2012 Мартіна Каллена, за підсумками континентального форуму УЄФА розраховує отримати прибуток у розмірі близько мільярда євро. «З урахуванням фінансової кризи в плані прибутків ми досягли дуже високих показників. Надходження до бюджету УЄФА приблизно такі ж самі, які були в 2008 році у Швейцарії та Австрії. Хоча, можливо, навіть трохи більші, але більшими були й витрати», — сказав Каллен.

Загалом, за свідченнями футбольного чиновника, прибутки від проведення чемпіонатів Європи щоразу зростають. За останні 20 років прибутковість Євро збільшилася більш ніж у 30 разів.

Прибутки збірної України

За участь у чемпіонаті Європи збірна України заробила для ФФУ 10 мільйонів євро. Це — трохи більше 5% від 196 мільйонів преміальних, які УЄФА виділила на всіх учасників Євро–2012. Гроші наша команда заробила таким чином: 8 мільйонів — бонус для кожної збірної, яка бере участь у турнірі, мільйон — за перемогу над збірною Швеції, ще мільйон — за третє місце в групі D.

Нагадаємо, з цієї суми 1 млн. євро ФФУ виплатила команді за виграш у шведів.

Англійська федерація скаржиться на Бі–Бі–Сі

Англійська футбольна асоціація готує офіційну письмову скаргу на канал Бі–Бі–Сі, який напередодні Євро–2012 розгорнув кампанію, спрямовану на дискредитацію країн–господарок турніру. За місяць до старту авторитетний телемовник продемонстрував фільм про проблеми расизму, ксенофобії та футбольного хуліганства на стадіонах України й Польщі. А колишній гравець збірної Сол Кемпбелл з екранів телевізорів закликав співвітчизників заради безпеки взагалі не відвідувати ці країни.

Водночас ті британські фанати, які ризикнули приїхати в Україну, залишилися повністю задоволеними доброзичливою атмосферою в приймаючих містах. Так, у Донецьку за кілька годин до старту поєдинку Англія–Франція вболівальники «Трьох левів» провели показовий марш–парад і в доволі специфічній формі висміяли екс–гравця збірної. Головною фішкою акції став похід із труною, на якій було написано «Кемпбелл, ти не правий».

Отож керівництво Англійської футбольної асоціації переконане, що своїми непрофесійними діями англійські телевізійники позбавили національну команду підтримки на матчах Євро–2012 в Україні.

Французи залишилися найкращої думки про Кіршу

Попри те, що п’ятизіркову тренувальну базу донецького «Шахтаря» в Кірші збірна Франції забронювала до 2 липня включно, після поразки іспанцям у чвертьфіналі сенсу залишатися на насидженому місці в «триколірних» не було. «Незважаючи на результат, у нас зосталися найтепліші спогади від перебування тут і в вашому місті. Все було чудово, вам вдалося створити оптимальні умови. Центр прекрасний, люди дуже приємні. Запевняю, у нас залишаться найкращі враження», — дякував віце–президент футбольної федерації Франції Бернар Десумер.

На прощання гості отримали українські національні подарунки. Очільнику французької федерації Ноелю ле Гре презентували гетьманську булаву, а головному тренеру Лорану Блану — козацьку шаблю.

Загалом, тритижневе квартирування на Донбасі французької збірної та їхніх не надто численних уболівальників пройшло без ексцесів. Напевно, «темною плямою» перебування на Сході України стала хіба поведінка півзахисника «Ле бльо» Саміра Насрі, який після невдачі у чвертьфіналі нагрубив французькому журналістові. «Ви постійно шукаєте лайно, — огризнувся півзахисник «Манчестер Сіті». — Можете так і написати, що я був грубий із вами».

Штраф для Росії зріс

За хуліганську поведінку російських фанів у Польщі УЄФА оштрафував РФС загалом на 185 тисяч євро. Останні 35 тисяч євро — за те, що уболівальники підпалювали й кидали на поле піротехнічні засоби, а також вивішували банери забороненого змісту під час гри проти Греції. Перед тим 30 тисяч — коштувала поведінка фанів під час матчу з поляками. А найбільшу суму — 120 тисяч — РФС довелося викласти за побиття російськими ультрас польського стюарта після стартового матчу з чехами.

Існує велика ймовірність того, що керівника Російського футбольного союзу Сергія Фурсенка вже найближчим часом відправлять у відставку.