Час «Спеки»

26.06.2012

Уже у 18–річному віці Леброна Джеймса називали спадкоємцем Майкла Джордана. Міцний хлопчина і справді впевненим маршем зі студентського баскетболу ввійшов до числа зірок не лише свого клубу, «Клівленд кавальєрз», а й Національної баскетбольної асоціації загалом. Кілька років Леброн насолоджувався власною славою, але з часом подорослішав і зрозумів, що командні успіхи все ж таки важливіші. Утім у Клівленді не збиралися спеціально під Джеймса створювати команду із претензіями на найвищі здобутки, тож довелося форвардові підшукати колектив, що відповідає його цілям. У 2010 році Леброн переїхав до Маямі й доволі швидко прижився у Флориді, склавши відмінну компанію Дуейну Уейду та Крісу Бошу. Але з великою звитягою довелося почекати. Торік «Хіт» («Спекотні») поступилися у фіналі «Далласу», де першу скрипку грав ще один видатний баскетболіст — німець Дірк Новіцьки. У ось у фіналі нинішнього сезону «Маямі» вже не залишили шансів супернику — «Оклахомі Сіті тандерз».

Програвши стартовий матч фінальної серії, Джеймс і компанія виграли чотири поєдинки поспіль і здобули чемпіонські персні. У п’ятій, завершальній, грі господарі взяли гору з різницею в 15 пунктів, а сам Леброн оформив «трипл–дабл» — 26 очок, 13 передач, 11 підбирань. Не дивно, що Джеймса назвали найціннішим гравцем «плей–оф».

Цей тріумф для «Маямі» став другим за 24–річну історію клубу — шість сезонів тому у вирішальній серії команда брала гору над «Далласом». Тоді до титулу команду приводив славнозвісний тренер Пет Райлі, а тепер — його спадкоємець Ерік Сполстра.

Нагадаємо, що цього року «Хіт» у регулярному чемпіонаті фінішували другими у Східній конференції, а потім у «плей–оф» розправилися із «Нью–Йорком» (4:1), «Індіаною» (4:2) і «Бостоном» (4:3).

 

ТАБЛО

НБА. «Плей–оф». Фінал (п’ятий матч). «Маямі» — «Оклахома» — 121:106 (серія до чотирьох перемог — 4:1)

Найкращі снайпери «Плей–оф» Джеймс («Маямі») — 30,3 очка (в середньому за гру), Брайант («Лейкерз») — 30, Дюрант («Оклахома») — 28,5; Ентоні («Нікс») — 27,8; Новіцьки («Даллас») — 26,8.

Найкращі за підбираннями: Сміт («Атланта») — 13,6; Гібберт («Індіана») — 11,2; Бінум («Лейкерз») — 11,1.

Найкращі асистенти: Рондо («Бостон») — 11,9; Пол («Кліпперз») — 7,9; Конлі («Мемфіс») — 7,1.

 

Жінки. Чемпіонат Європи–2013. Відбірковий турнір. Група А. Україна — Білорусь — 51:55 (12:14, 10:13, 13:10, 16:18; Курасова (17); м. Южне, 500 глядачів).

Турнірне становище: Білорусь — 4 перемоги/0 поразок, Угорщина — 2/1, Україна, Ізраїль — 1/2, Португалія — 0/3.

* * *

Новим головним тренером чемпіона України серед чоловіків, «Донецька», став 42–річний Влада Йованович. За останні два сезони очолюваний сербським фахівцем «Партизан» двічі виграв чемпіонат своєї країни й один раз — Адріатичну лігу.