Спека: правила виживання

21.06.2012

Літо нарешті нагадало про себе, нагрівши повітря до позначки «30 і вище». За такого температурного режиму важко не лише працювати, а й дихати, особливо в місті. Аби пережити цей період без шкоди для здоров’я, важливо дотримуватися кількох простих, але важливих правил.

У спеку дуже важливо правильно харчуватися. Лікарі–дієтологи радять у цей час віддавати перевагу рослинній їжі та молочним продуктам, а кількість м’яса і тваринних жирів обмежувати. Їсти краще помірно, особливо в середині дня, коли найбільша спека. Зранку в спекотні дні апетит зазвичай поганий, тож не варто змушувати себе до трапези. А ось випити склянку рідини треба обов’язково, наголошують дієтологи.

Тамувати спрагу краще зеленим чаєм, мінеральною водою без газу, а також соками, розвівши їх прохолодною кип’яченою водою. Добре освіжає квас або вода з медом і лимоном. Дуже корисні у спекотні дні кисломолочні продукти — кефір, йогурт, закваска. А от від жорстких дієт у цей період краще відмовитися, наголошують лікарі. Якщо маєте намір схуднути, краще просто поміняти склад їжі, віддавши перевагу низькокалорійним стравам. Раз чи двічі на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні — фруктово–ягідні, овочеві, сирково–кефірні.

Гінекологи застерігають від синтетичної білизни: у спеку вона може завдати прикрощів жінкам, призвівши до загострення хронічних запальних процесів, молочниці. Заняття спортом на вулиці також краще відкласти до прохолодніших часів — фізичні навантаження можуть призвести до зневоднення організму.

Літня спека посилює навантаження на організм. Висока температура повітря викликає посилене потовиділення, серцебиття. Дихання частішає, а організм втрачає воду, вітаміни і мінеральні солі, зокрема магнію і натрію, які важливі для роботи серцевого м’яза. Тож найбільш небезпечна спека для людей із серцево–судинними захворюваннями. У спекотні дні гірше почуваються гіпертоніки, у хворих з ішемією серця частіше стаються напади стенокардії. На слабкість нарікають і хворі на вегето–судинну дистонію, гіпотонію. Тож улітку таким пацієнтам лікарі, зокрема, радять уникати будь–яких фізичних навантажень, намагатися не їздити у переповненому громадському транспорті, контролювати артеріальний тиск і не захоплюватися солоною їжею, особливо якщо хворієте на гіпертонію.

Людям iз проблемними судинами слід бути також обережними в холодних водоймах. Якщо різниця між температурою води і повітря перевищує 10 градусів, купання може спровокувати напад стенокардії. Не входьте у воду дуже швидко, особливо якщо перед цим розімліли на сонці. Перед купанням злегка розімніть тіло і виконайте кілька нескладних вправ. А з води виходьте ще до того, як почнете ловити дрижаки.